Šport
33 ogledov

Rossi po desetih letih slavil v Avstraliji

Rossi Lorenzo Smith motoGP VN Avstralije EPA
Italijanski motociklistični veteran, devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi, je zmagovalec dirke za VN Avstralije na Philipp Islandu. Voznik Yamahe je bil na dirki z velikim številom padcev boljši od moštvenega kolega Španca Jorgea Lorenza, za trojno zmago Yamahe pa je poskrbel Britanec Bradley Smith.

Po dolgočasni sezoni, v kateri je kraljeval nepremagljivi Španec Marc Marquez, njen zaključek vendarle nudi bolj zanimive boje. Šestnajsta dirka v sezoni, VN Avstralije, je postregla s kaotičnim razpletom, saj so se padci kar vrstili. Očitno je bila najpomembnejša stvar v boju za zmago opravljena že pred samim startom, izbrati je bilo treba najboljše gume za spolzko podlago na dirkališču v Philipp Islandu, pri tem pa je bil najuspešnejši devetkratni svetovni prvak, izkušeni, 35-letni Valentino Rossi.

Italijan je dirko, svojo 150. v kraljevskem razredu, začel šele z osmega startnega položaja, a po startu hitro našel ritem, prišel na drugo mesto, nato pa se mu je nasmehnila sreča. Dotlej zanesljivo vodilni Marquez je drugič v zadnjih treh dirkah zdrsnil po cestišču in v 18. krogu ostal brez uvrstitve, pred tem se je podobno zgodilo Marquezovem rojaku Daniju Pedrosi, ki je po trku z Andreo Iannonejem prav tako moral odstopiti. Tako je imel Italijan odprto pot do zmage, saj je imel tudi Jorge Lorenzo težave z gumami, tako da ni bil konkurenčen.

"Te zmage res nisem pričakoval. Ko sem se pripeljal do tretjega mesta in videl Marqueza in Lorenza, kako sta si priborila prednost, sem mislil, da je tretja najvišja stopnička moj maksimum. A razpletlo se je drugače. Vesel sem, da sem po desetih letih spet zmagal na Philipp Islandu, to je zame eno najbolj priljubljenih dirkališč," se je smejalo "doktorju", ki je z 82. zmago v karieri nekoliko povečal prednost v seštevku svetovnega prvenstva pred tretjeuvrščenim Lorenzom, a boj za drugo mesto, prvo si je že pred časom zagotovil branilec naslova Marquez, je pred predzadnjo dirko, VN Malezije, ki bo v Sepangu že naslednji teden, še povsem odprt.

Smith navdušen nad razpletom

"Danes moram biti več kot zadovoljen z drugim mestom. Mislim, da je to moje najbolj srečno drugo mesto v karieri. Če bi izbral prave gume, bi bil najbrž konkurenčen Marquezu, vsaj tako se mi je zdelo. A jih nisem, toda na koncu se je vse srečno razpletlo. Tako zame, ki sem zadržal možnosti za skupno drugo mesto, kot za ekipo," je dejal Lorenzo, ki mu je prvič v karieri družbo na zmagovalnem odru delal Bradley Smith. Britanec je izkoristil številne padce, ko je bilo videti, da bo drugo mesto osvojil njegov rojak Cal Crutchlow, je tudi ta padel in Smith je prišel do največjega uspeha kariere: "Na koncu v teh kaotičnih razmerah niti nisem vedel, da sem zasedel tretje mesto. To je fantastično, hvala ekipi za zaupanje ter možnost, da sem prišel do takega uspeha."

V moto2 Vinales, v moto3 Miller

V razredu moto2 je zmagal Španec Maverick Vinales (Kalex), skupno vodi njegov rojak Esteve Rabat (Kalex). V razredu moto3 je za navdušenje domačinov poskrbel Jack Miller (KTM), ki je premagal vodilnega v skupnem seštevku Alexa Sáncheza (Honda), mlajši brat Márquez se je moral zadovoljiti z drugim mestom, a ima še vedno lepo prednost v skupnem seštevku.

MotoGP, izidi:

VN Avstralije:
1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 40:46,405
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) + 10,836
3. Bradley Smith (VBr/Monster Yamaha Tech) 12,294
4. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 14,893
5. Hector Barbera (Špa/Ducati) 30,089
6. Alvaro Bautista (Špa/Honda) 30,154
7. Scott Redding (VBr/Honda) 30,158
8. Hiroši Aoyama (Jap/Honda) 33,166
9. Alex De Angelis (SaM/Yamaha) 33,577
10. Nicky Hayden (ZDA/Honda) 34,144
...

Vrstni red v svetovnem prvenstvu:
1. Marc Marquez (Špa/Honda) 312 točk
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 255
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 247
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 230
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 166
6. Aleix Espargaro (Špa/Forward Yamaha) 117
7. Pol Espargaro (Špa/Yamaha Tech3) 116
8. Bradley Smith (VBr/Yamaha Tech3) 108
9. Andrea Iannone (Ita/Ducati Pramac) 102
10. Stefan Bradl (Nem/Honda-LCR) 96
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.