Šport
41 ogledov

Rossiju ni uspel čudež, Lorenzo prvak

Jorge Lorenzo
1/6
EPA
Na VN Valencie se je odločil boj za svetovnega prvaka v razredu MotoGP. Jorge Lorenzo je zmagal na dirki in si privozil tudi skupno lovoriko.

V najbolj pričakovano dirko zadnjih let je Jorge Lorenzo krenil s prvega mesta, njegov moštveni kolega pri Yamahi Valentino Rossi pa zaradi kazni za trčenje z Marcom Marquezom na VN Malezije z zadnjega.

Na samem startu je Italijana in Španca ločilo 24 mest, po prvem krogu pa je bil Lorenzo prvi, Italijan pa se je z agresivnimi manevri prebil na 15. mesto. V tretjem krogu je odstopil do tedaj četrti Andrea Iannone, njegov rojak Rossi pa je tako pridobil še eno mesto in bil že deveti.

Nato je malce težje prišel mimo Bradleyja Smitha, Lorenzo pa se je na čelu oddaljeval od rojakov na Hondi Marqueza in Danija Pedrose. Precej lažje je številka 46 opravila s svojim dobrim prijateljem Danilom Petruccijem in se prebila na sedmo mesto.

Valentino Rossi | Avtor: EPA EPA
V desetem od 31 krogov je Rossi še za mesto popravil svojo uvrstitev, ugnal je Pola Espargaroja, 19 krogov do konca pa je prehitel še drugega od bratov Espargaro - Aleixa. Tudi Andrea Dovizioso ni nudil pretiranega odpora, 18 krogov do konca pa je imel Rossi tako odprto pot do obeh Hond in Lorenza, a tudi kar precejšen zaostanek. Od Pedrose ga je ločilo 11 sekund in pol.

Marquez je ogrožal Lorenza, a tudi ob drugem mestu slednjega, bi moral Rossi dohiteti in prehiteti Pedroso. A 12 krogov do konca je za njim zaostajal za 12 sekund in pol, nato pa se je razlika še povečevala. Po mnenju strokovnjakov Hondina motocikla manj obrabljata gume, Pedrosa pa se je tudi zato verjetno začel približevati vodilnemu dvojcu.

Marquez je kar nekaj krogov vozil tik za Lorenzom, a brez pravega napada, Pedrosa pa se je dva kroga pred koncem vključil v boj za zmago. Pedrosa je napadel Marqueza, a ga je odneslo z idealne linije, mlajši Španec pa je tako uspel priti nazaj pred moštvenega kolega. Njun boj je izkoristil Lorenzo in se odpeljal na varno razdaljo, ki mu je nato zadoščala za zmago in naslov svetovnega prvaka.

Naslov za Španijo

"Pripravljal sem napad v zadnjih dveh krogih, a ko me je prehitel Dani, mi je Lorenzo ušel. Poskušal sem do konca, tudi v zadnjem ovinku, a ni šlo," je takoj po dirki zadnje kroge opisal Marquez.

"Ponosen sem, da sem osvojil ta naslov za Španijo. Imel sem precej težav z zadnjo gumo, v zadnjih krogih sem predvsem poizkušal obdržati koncentracijo. To je bila perfektna sezona, zdaj lahko rečem, da sem trikratni svetovni prvak. Yamaha, moja ekipa, vsi smo opravili odlično delo. Zelo sem zadovoljen," pa je povedal novi svetovni prvak.

Pri Yamahi se sicer po koncu sezone verjetno obeta zelo napeto obdobje, zaradi dogajanj na zadnjih dveh dirkah bodo verjetno bojne sekire še kar nekaj časa ostale odkopane.

Rossi osmič ali Lorenzo tretjič?

Med Rossijem in Lorenzom je bilo pred zadnjo preizkušnjo sezone sicer  sedem točk razlike (312-305), v prednosti je bil Rossi, ki pa je imel pred sabo težko delo. Če bi Lorenzo zmagal, bi moral Rossi osvojiti drugo mesto, sicer bi ostal brez osmega naslova v najmočnejšem razredu v karieri (2001-2005 in 2008-2009). Lorenzo bi, če bi bil njegov napad na zadnji postaji sezone uspešen, prvak tretjič po letih 2010 in 2012.

Če bi bil Lorenzo drugi, bi moral biti Rossi tretji, že vsaka slabša uvrstitev bi spet pomagala Špancu (v primeru Lorenzovega drugega in Rossijevega četrtega mesta bi sicer imela oba po 325 točk, vendar bi odločalo več zmag Lorenza, 6:4). Ob vsaki slabši uvrstitvi Lorenza bi imel Italijan več manevrskega prostora - ob Lorenzovem tretjem mestu, bi Rossiju zadoščalo še šesto mesto, če bi bil četrti, pa tudi zgolj deveto.

Prvi naslov za Kenta

Britanski motociklist Danny Kent je prvič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka. Kent je do lovorike v razredu Moto3 prišel z devetim mestom na dirki v Valencii, s čimer je imel v skupni razvrstitvi šest točk prednosti pred zmagovalcem preizkušnje, Portugalcem Miguelom Oliveiro. Drugo mesto je na dirki osvojil Španec Jorge Navarro, tretji je bil Čeh Jakub Kornfeil.

Rins z napako ob zmago

Španski motociklist Tito Rabat je tokrat kot prvi prečkal ciljno črto v razredu Moto2. Drugo mesto je po napaki, ko je mislil, da je že v cilju in je zato upočasnil, osvojil Španec Alex Rins, tretji pa je bil Švicar Tom Lüthi (vsi Kalex). Skupno zmago si je že pred časom priboril Francoz Johann Zarco (Kalex) pred Rinsom in Rabatom.

Komentarjev 9
  • toni69 11:38 09.november 2015.

    Ja kaj pa drugega! Lorenzo je prvak!!!! Bravo!

  • Fucky 18:26 08.november 2015.

    Banda Španska, fuj

  • 123neutralen 18:02 08.november 2015.

    To je zmaga?