Šport > Nogomet
229 ogledov

Rudar po letu in pol dokopal do zmage nad sosedi

Kamnita Tocida navijači Rudar Trbovlje NK Zagorje stadion Rudar zasavski derbi
1/15
Anže Petkovšek
Tudi drugi zasavski derbi sezone med Rudarjem in Zagorjem je pripadel domačinom, tokrat so se minimalne zmage veselili Trboveljčani. V pričakovano napeti tekmi je okrog 1500 gledalcev videlo dva rdeča kartona že v prvem polčasu. Kot večina derbijev je tudi sobotni minil v znamenju manj tekoče, a zato toliko bolj borbene igre.

Okrog 13. ure je dober kilometer od stadiona Rudar prvič glasno počilo. Ko je čez nekaj minut sledil nov podoben zvok, so se oglasile tudi avtomobilske hupe, rahlo presenečeni stanovalci bližnjih blokov pa so kmalu zaslišali prepoznavne navijaške napeve. Zvoki so se z nekajminutnimi presledki ponavljali vse do 16. ure, ko je kolona okrog 300 pripadnikov združene trboveljske navijaške skupine Kamnita-Torcida začela korakati proti stadionu.  

"Topovski udari" so seveda močno odmevali od sten bližnjih blokov in stolpnic, glasno navijanje pa je na okna in balkone vabilo vse več ljudi. Starši z majhnimi otroki so se morali umikati, a to ni pretirano motilo nikogar, saj so prav ti starši večinoma z nasmehom na ustih zrli v zeleno-črno odeto množico. Enkrat na leto je dovoljeno tudi to. Takrat je bilo namreč že velikemu delu mesta jasno - v Trbovlje so spet prišli nogometaši Zagorja

Nekaj podobnega se je dogajalo tudi na stadionu, kjer je bilo v tem času že zbrano okrog 100 pripadnikov zagorske navijaške skupine Crazy Boys. Nekaj obveznih vložkov pirotehnike ni niti malo zmotilo (prej popestrilo) živčno vojno na umetni zelenici trboveljskega nogometnega objekta. 

Rudar po maščevanje, Zagorjani oslabljeni

Trboveljski Rudar je jeseni visoko klonil proti Zagorju v gosteh (3:0), tokrat se je sosedom oddolžil s težko priborjeno, a zasluženo zmago (1:0). Poraz je ekipo Zagorja oddaljil od boja za vrh lestvice, knapi pa so se s prvim spomladanskim kompletom točk učvrstili v zgornjem delu lestvice. Gostje so se pred tekmo najbolj bali prekinitev in ravno ena od slednjih je bila za njih usodna.

Obe ekipi sta šli v tekmo oslabljeni, več težav pa so imeli Zagorjani, ki so "čez hrib" pripotovali le s sedemnajstimi nogometaši, od tega so bili trije mladinci. Tudi domači so imeli težave s poškodbami in kartoni, toda domači trener Rajko Jeršin je imel na svojem prvem zasavskem derbiju v vlogi trenerja vendarle več maneverskega prostora kot njegov zagorski kolega Danilo Bantan, ki je dobil oba svoja predhodna dvoboja s sosedi, ki so jim pred tokratnim obračunom bežali za osem točk.

Zmeda takoj po začetku

Trboveljčani so v tekmo krenili sila agresivno in si že v prvi minuti pripravili prvo priložnost, toda gostujoča obramba je popravila napako, po kateri je moral Zagorjane reševati blok po strelu Ivice Perića.

Prav 19-letni domači napadalec je bil najbolj zaslužen za eno najbolj prelomnih akcij tekme. Amel Mrvoljak je poslal dolgo žogo čez obrambo gostov, nanjo sta startala Perić in zagorski vratar Miha Gracar, prvi je do nje prišel domačin, nato pa sta oba akterja trčila z glavama malce izven kazenskega prostora. Glavni sodnik Dragoslav Perić je izvlekel rumeni karton in Gracar se je že začel vračati v svoj gol. Medtem je okrog sodnika nastala zmeda, Trboveljčani so zahtevali izključitev, v dogajanje se je vmešal tudi stranski sodnik Anže Selko. Dobre pol minute po prvem kartonu je kranjski sodnik Perić še enkrat segel v žep in pokazal rdeči karton Gracarju, ki ni mogel verjeti odločitvi delilca pravice. Po tekmi je sodnik svojo odločitev pojasnil s tem, da je najprej pokazal napačen karton: torej rumenega namesto rdečega. 

Bantan je z igrišča poklical "kolateralno žrtev" Blaža Povšnarja, med vratnici pa je stopil 18-letni Domen Mrežar. S prostega strela je poskusil Damir Memišević in zadel živi zid, odbito žogo pa je Mrvoljak poslal čez vrata. Rudar je v naslednjih minutah skušal izkoristiti šok v vrstah gostov, toda strela Roka Drnovška in Armina Ibrahimovića z razdalje nista predstavljala resne grožnje za Mrežarja.

V 37. minuti že "deset na deset"

Zagorjani so kmalu utrdili svoje vrste in začeli vzpostavljati ravnotežje na zelenici. Kot prvi je za goste poskusil Denis Nikolić s prostega strela, prvič pa je domačim navijačem zastal dih v 25. minuti. Nikolić je izvedel še eno prekinitev, nevarno žogo je odbil Antonio Jurić, toda do nje se je prvi dokopal Tomaž Nahtigal, ki pa ni prišel do čistega strela. Po sledečem kotu je napako storil domači vratar Miha Peršuh, vendar v gneči pred vrati Zagorjani niso prišli do udarca.

Gostje so nato povsem dostojno parirali domačim z igralcem manj, na trenutke so izgledali celo bolj podjetno. V 30. minuti je po napaki domače obrambe prvič zapretil glavni zagorski napadalni adut Anže Krajnc, ki pa ga je odneslo preveč na desno za kaj več kot blokiran strel. Na drugi strani je še enkrat mimo gola meril Drnovšek, nato pa so bile moči na terenu spet izenačene.

Anže Krajnc Nejc Vozelj Amel Mrvoljak Rok Drnovšek Armin Ibrahimović Jure Laznik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Jurić, ki je svoj prvi rumeni karton dobil v 23. minuti zaradi vlečenja za dres, je neprevidno podrl nasprotnika in s tem prekinil zagorski protinapad, za kar si je prislužil drugo rumeno opozorilo že nekaj minut pred koncem prvega dela. Do konca prvega dela, ki je bil zaradi številnih prekinitev podaljšan za tri minute, sta obe ekipi predvsem pazili na svoj gol. 

Podobna situacija, druga odločitev

Podobne namene sta obe moštvi imeli tudi na začetku drugega polčasa, kljub temu pa so Zagorjani v 49. minuti prišli do svoje najlepše priložnosti na tekmi. Odličen predložek Nikolića na drugo vratnico je s s strelom z glavo nadgradil Krajnc, toda meril je mimo gola. V uvodu v drugi del so imeli žogo več časa v svoji posesti Zagorjani, toda do izdelane situacije za strel niso prišli, kljub všečnemu kombiniranju na sredini igirišča. 

Na drugi strani se je edina priložnost Rudarju v prvi polovici nadaljevanja ponudila po globinski podaji in vtekanju Perića, ki ga je na sumljiv način ustavil Mrežar. Nahtigal v nadaljevanju akcije ni dobro izbil žoge in Juretu Lazniku dal možnost za vodstvo, toda eden od trboveljskih dvojčkov (na klopi je sedel njegov brat Žiga) ni uspel realizirati darila.

Situacija ob trku med domačim napadalcem Perićem in vratarjem Mrežarjem je izgledala zelo podobno kot tista ob rdečem kartonu Zagorjanov, a tokrat se glavni sodnik ni odločil niti za prekršek. Perić se je ob startu poškodoval in igrišče zapustil na nosilih.

Armin Ibrahimović gol Anže Krajnc Rok Drnovšek Nejc Vozelj Rudar Trbovlje NK Zag | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Odločil je - Ibrahimović!

Po krajšem zatišju pa je bližnjo okolico stadiona predramil silovit hrup v 74. minuti derbija. Domači kapetan Memišević je izvedel kot, v kazenskem prostoru je najvišje skočil Ibrahimović in z okrog desetih metrov z glavo dobro zadel žogo, ki je po odboju od tal končala v desnem zgornjem kotu gola nemočnega Mrežarja.

Takoj po zadetku se je Rudar pomaknil bolj proti svojemu golu in postavil čvrst blok 30 metrov od svojih vrat. Zagorjani so povsem prevzeli pobudo in začeli iskati luknje v njihovi obrambi. Do zaključka so najlažje prihajali po predložkih, že kmalu po zadetku je po kotu Nikolića do strela z glavo prišel gostujoči kapetan Nejc Vozelj, a zgrešil okvir vrat iz težkega položaja. Hitro je z razdalje poskusil še Krajnc in meril čez gol.

Eno lepših akcij na tekmi je v 81. minuti izvedel Trboveljčan v zagorskih vrstah Nik Vodeb. Po kombinaciji na levi si je s čudovitim obratom pripravil prostor za strel na robu kazenskega prostora, nato pa s plasiranim strelom meril za las mimo daljše vratnice Peršuhovega gola. 

Rudarji ubranili trdnjavo

Trboveljčani so dominacijo gostov prekinili v 83. minuti, ko se je v protinapadu z duhovitim preigravanjem in hitrim prodorom izkazal Nebojša Karamarković, na koncu pa so ga po strelu z 20 metrov le centimetri ločili od zadetka, ki bi že odločil zmagovalca. Karamarković bi bržkone začel tekmo, če ga ne bi pestila poškodba, tako da je na igrišče prišel namesto nesrečnega Perića v drugem delu. A tudi on ni končal tekme, načet je z igrišča odkorakal v 87. minuti, zamenjal ga je Jure Brečko, ki je tudi sam sicer standardni član prve postave, a so ga v zadnjih dneh prav tako ovirale bolečine.

Zagorjani so vse do konca poskušali priti do točke, na desni je težave Rudarju povzročal vedno živahni in prodorni Daniel Džombić, toda številni predložki so bili praviloma plen visoke obrambe domačih, kjer sta Ibrahimović in Mrvoljak, oba visoka krepko prek 190 centimetrov, odlična varovala "zračni prostor" knapov. Ob zgoščeni obrambi domačih Zagorjani niso prišli do izdelanega strela, za kaj takega je bilo enostavno premalo prostora. Koti in predložki s strani niso obrodili sadov in po štirih minutah sodnikovega dodatka so se zmage nad rivali, prve po letu in pol, veselili Trboveljčani.

Drugi bi se lahko česa naučili

Posebna zgodba so navijači. Obe organizirani skupini sta zopet poskrbeli za dodatno dimenzijo derbija. Tokrat je razumljivo številčno prevladovala domača Kamnita-Torcida, ki je že na petkovem treningu svojih ljubljencev pripravila zeleno dimno zaveso in pokazala nov transparent, dolg kar 22 metrov. Zagorski Crazy Boys so sredi drugega polčasa nekaj minut zapored "zadimili" stadion v barvah zagorskega grba: zeleni, modri, črni in beli. Kljub tradicionalnemu zbadanju med skupinama pa se je vse skupaj končalo v izjemno lepi maniri, saj so trboveljski nogometaši po tekmi pozdravili Crazy Boyse in za to dobili aplavz, z enako mero so nogometašem Zagorja vrnili tudi domači "ultrasi". 

Žalost na rdeči, veselje na zeleni strani

"Občutki po porazu ne morejo biti lepi. V derbiju ni pomemben položaj na lestvici, odločajo malenkosti. Vedeli smo, da so nevarni po prekinitvah, imajo veliko visokih in močnih igralcev, tako smo tudi dobili gol. Danes smo mi odigrali slabše kot jeseni. Rudar je pokazal več želje in borbe kot v Zagorju, kamor je prišel kar malo preveč samozavesten. Nas je izključitev vratarja (Mihe, op. a.) Gracarja na začetku povsem 'presekala', čeprav je tudi (Domen, op. a.) Mrežar, ki je prvič branil na prvenstveni tekmi, dobro opravil nalogo. Vsi, ki nas spremljajo, vedo, kaj za nas pomeni Miha. Kljub izključitvi smo stopili skupaj in bili po mojem mnenju celo boljši nasprotnik tudi z enim manj. Manjkalo nam je veliko igralcev, nam pa se vsaka odsotnost pozna. Seveda smo še najbolj pogrešali (Branimirja, op. a.) Đokića. Kljub vsemu bi danes lahko z malo sreče iztržili precej več, če bi mi prvi zadeli, bi se tekma najbrž odvila v povsem drugo smer. Zahvalil bi se navijačem obeh strani - tako se navija: športno in brez incidentov. Posebna zahvala Crazy Boysom. Lažje je igrati, kot vseskozi slišiš, da nekdo navija zate," je po porazu povedal zagorski napadalec Anže Krajnc, ki je na Rudarjevem igrišču pred tremi leti na prvenstveni tekmi dosegel izjemne štiri gole.

"Najlepši občutek je zmaga na derbiju. Spet podaja za gol? Res je, enako kot ob zadnji zmagi nad Zagorjem, tudi takrat smo dvakrat zabili po moji podaji iz kota. Zato je vse skupaj še toliko slajše. Z novim trenerjem smo dvignili raven treningov in smo bolj disciplinirani. Imamo nov zagon, svežino, željni smo dokazovanja. V igri imamo red, kar se dogovorimo v garderobi, nato tudi izvedemo na igrišču. Sedaj imamo vezni igralci več zadolžitev v obrambi. Na prekinitvah smo še dodatno delali, tu smo močni. Imamo igralce z dobrim predložkom in visoke skakalce, to moramo znati vnovčiti večkrat. Publika? To je neverjetno, to te nosi po terenu. Tudi če nimaš moči, narediš še dodaten sprint. Imam to srečo, da sem na derbijih vedno sodeloval pri zadetkih - tako v dresu Rudarja kot Zagorja. To je nekaj najlepšega, ko se po golu obrneš proti tribuni. To v Sloveniji z izjemo Maribora doživi redko kdo. Tudi za sodnika ni lahko, pritiskov je veliko. V jesenskem delu smo pokazali, da se lahko borimo za vrh. Škoda, da pozimi nismo dobili zamenjav za igralce, ki so odšli. Mi želimo pokazati navijačem, česa smo sposobni in verjamem, da nas bodo podprli tudi v klubu. Še enkrat hvala navijačem, po tekmi smo se korektno pozdravili in tako bi moralo biti vedno," je vtise po zmagi strnil trboveljski kapetan Damir Memišević.

Derbi je pomemben, ker ...

V Zasavju, ki je imelo še pred nekaj leti prvoligaše v nogometu, košarki in rokometu, sedaj pa je v vseh športih precej oddaljeno od tega, je večni rudarski derbi eden redkih športnih dogodkov, na katerega ljudje gledajo s ponosom in se ga veselijo nekaj tednov vnaprej. Že pred opešanjem zasavskega gospodarstva in posledično športnih klubov je bila tekma med Rudarjem in Zagorjem, ne glede na rang tekmovanja, nekaj posebnega, v teh časih je to še bolj prišlo do izraza.

Crazy Boys navijači Rudar Trbovlje NK Zagorje stadion Rudar zasavski derbi  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Gre za zelo dragoceno tradicijo, ki bi jo bilo vredno ohraniti in oplemenititi za prihodnje zasavske rodove. In tega se zaveda vse več zasavskih nogometnih navdušencev, ki jim ne pride na misel, da bi izviren in po svoje romantičen derbi pokvarili s pretepi in drugimi ekscesi, ki jih je več kot dovolj tudi izven nogometnih stadionov. Odštevanje do naslednjega derbija se je že začelo. Kot se je slikovito izrazil eden od trboveljskih navijačev pred stadionom v pogovoru s prijateljem: "Kaj me briga, katera liga je, če igramo z Zagorjem?" Tega pač ne gre zamuditi.

3. SNL (zahod), 19. kolo:

Rudar Trbovlje : Zagorje 1:0 (0:0)
Ibrahimović (74)
RK: Jurić (37/Rudar); Gracar (8/Zagorje)

Rudar: Peršuh; Cvjetić, Ibrahimović, Mrvoljak, Jurić, Kešina, Drnovšek, Memišević, Sotenšek (od 63. Ristić), J. Laznik, Perić (od 63. Karamarković (od 87. Brečko)).
Na klopi: Radić; Kahteran, Ž. Laznik, Račić. 

Zagorje: Gracar; Džombić, Vozelj, Nahtigal, Vodeb, Povšnar (od 10. Mrežar), Klančišar, Nikolić, Prašnikar (od 72. Kurež), Upelj, Krajnc.
Na klopi: Kralj, Zorko, Prestor, Klinc.    

Adria : Jezero Medvode 2:1 (1:0)
Tolmin : Kamnik 3:0 (3:0)
Sava Kranj : Ivančna Gorica 1:2 (1:1)
Izola : Zarica Kranj 1:2 (1:0)
Brda : Škou Ajdovščina 2:1 (1:1)
Jadran Dekani : Tabor Sežana 0:0 (0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.