Šport
18 ogledov

Rusi imajo pred vrati zid

Rusija Reuters
Slovenski rokometaši se bodo v boju za polfinale svetovnega prvenstva v Španiji pomerili z reprezentanco Rusije. Pregledali smo statistiko. Močno rusko orožje bo obrambni zid.

Čeprav mnogi strokovnjaki Slovenijo zaradi šestih zmag vidijo kot favorita pred obračunom z Rusijo, pa so slednji na prvenstvu dokazali, da so reprezentanca, ki jo je težko premagati.

To je v šestih tekmah uspelo le Dancem, ki so nasprotnike premagovali z visoko razliko, Rusi pa so izgubili “le” s štirimi goli razlike.  Naslednji slovenski naprotnik je v preostalih petih srečanjih na prvenstvu štirikrat zmagal in enkrat, z Makedonijo, igral neodločeno.

Rusi so močni predvsem v obrambi. Na vratih imajo šestega najbolj učinkovitega vratarja prvenstva Vadima Bogdanova, ki je obranil 27 od 64 strelov (42,2 odstoten), kar je slabše od našega Primoža Prošta, ki je z 43,3 odstotno uspešnostjo trenutno peti vratar SP-ja. Najboljši je Madžar Peter Tatai, ki je obranil 47,3 odstotka vseh strelov.

Podelili 12 blokad več kot Slovenci

Ruskemu vratarju so v veliko pomoč obrambni rokometaši, ki z visokim blokom in blokadami tvorijo pravi zid. Podelili so kar 29 blokad, kar jih uvršča na drugo mesto za Hrvaško, ki je daleč spredaj z 47 blokadami. Slovenski rokometaši so v statistiko vpisali le 17 blokad.

Rusi so v šestih tekmah naredili nekaj manj tehničnih napak kot Slovenci (63:69) in izgubili štiri žoge manj (52:56), podelili pa tudi tri podaje več (77:74). Imajo tudi manj izključitev (30:27).

Rusi so na prvenstvu iz 286 poskusov dosegli 178 golov, štiri manj kot Slovenija, ki je 182 golov dosegla iz 272 poskusov. Slovenija je kar 13 zadetkov več dosegla iz črte sedmih metrov (24:11), Rusi pa blestijo iz črte šestih metrov in kril, kjer so skupaj dosegli 57 golov, Slovenija le 46.

Slabo realizacijo imajo s streli iz razdalje, saj so iz 103 poskusov nasprotnega vratarja premagali le 53-krat, Slovenci pa 40-krat iz le 73 poskusov. Prednost Slovenije bodo hitri protinapadi in prodori, saj so do četrtfinala na ta način dosegli kar 72 golov, Rusi le 56.

Najnevarnejši ruski rokometaš v dosedanjem poteku prvenstva je bil Timur Dibirov, ki je dosegel 40 golov in je peti najbolj učinkovit v Španiji. Pri Slovencih je na skupno visokem devetem mestu med strelci Dragan Gajič z 34 goli, Jure Dolenec jih je dosegel 28, kar ga uvršča na 15. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.