Šport
23 ogledov

Sara Isaković za las ujela polfinale

sara isaković predstavitev olimpijcev Stanko Gruden/STA
Slovenska plavalka Sara Isaković se je uvrstila v polfinale v disciplini 200 metrov prosto. Dobitnica srebrne kolajne iz Pekinga je s časom 1:58,96 zasedla šesto mesto v svoji skupini. Rezultat je zadostoval za skupno 16. mesto, zadnje, ki še pelje v polfinale tekmovanja.

Čeprav je Sara Isaković pred nastopom pričakovala, da bo treba za polfinalni nastop plavati nekje okrog minute in 57 sekund, pa se ji je kljub skoraj dve sekundi počasnejšemu času uspelo za las uvrstiti v polfinale tekmovanja na 200 metrov prosto. Naša plavalka je začela obetavno in je bila na polovici razdalje nekje okrog tretjega oziroma četrtega mesta, na koncu pa je nekoliko popustila, a s časom 1:58,96 izpolnila prvi zastavljeni cilj. Najhitrejši čas je dosegla Italijanka Federica Pellegrini, ki je plavala 1:57,16.

Isakovićeva je v London odpotovala z mešanimi občutki, čeprav je vseskozi optimistično napovedovala, da je sposobna plavati hitreje, kot so to napovedovali časi skozi sezono. Danes se je iz štartnega bloka v svoji peti predtekmovalni skupini pognala z najhitrejšim časom, dvakrat obrnila kot četrta, nato kot tretja in predtekmovanje zaključila s šestim časom skupine. V polfinale se je prebila s 16. časom in tako kot zadnja zasedla mesto v večernem polfinalu. Gre za prvi polfinalni nastop slovenske ekipe na teh igrah.

''Zelo, zelo sem vesela. Ne vem, če se slovenska javnost zaveda, da je velik uspeh se uvrstiti v polfinale. Vem, da se od mene veliko pričakuje, ker branim srebro, ampak po vseh teh štirih letih, je to zame izjemen uspeh. Polfinale sem plavala že na svetovnem prvenstvu, zdaj tu na olimpijskih igrah, upam, da 'zborbam' zvečer še kaj več, verjamem, da je lahko rezultat še hitrejši,'' je dejala Isakovićeva.

Začetek je bil odličen, s 70 stotinkami se je iz bloka v vodo pognala z najhitrejšim reakcijskim časom in nato plavala na četrtem mestu do polovice proge. ''Do 100 sem bila zelo močna, lahko bi začela počasneje, saj me je na koncu malo pobiralo. Potem sem odplavala toliko, da sem se uvrstila naprej. S časom sem solidno zadovoljna, vem, da veliko bolje lahko plavam, a glede na sezono, kako mi je šlo, je to okrog najboljšega časa, ki sem ga letos plavala. Rezerva je vedno, zaenkrat je to to, gremo naprej,'' je še povedala Isakovićeva.

V kvalifikacijah na 200 metrov delfin je nastopil tudi Robert Žbogar. S časom 1:58,99 se slovenskemu plavalcu na žalost ni uspelo uvrstiti v polfinale. Prvo polovico proge mu je šlo dobro, saj je obračal na tretjem mestu, nato pa je začel izgubljati. Vidno utrujen je po tekmi dejal: ''Začetek je bil odličen, tako sem tudi nameraval, vse bi moralo biti bolj lahkotno, da bi lahko tudi v drugem delu tako nadaljeval. Preveč moči mi je pobralo in nisem mogel hitreje. Želel sem osebni rekord, morda me je malo ustavila bolezen ali prehiter začetek, ni se ‘poklopilo’, ni šlo po načrtih. Razočaran sem, a vesel, da sem dobil priložnost, da sem lahko nastopil, čeprav te priložnosti nisem najbolje izkoristil. Še naprej se bom trudil, potem pa bomo videli.''

Japonka pretrd oreh za Vesno Đukić

vesna đukić london 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Slovenska judoistka Vesna Đukić je v svojem prvem nastopu na olimpijskih igrah izgubila proti Japonki Kaoru Macumoto. S porazom se je 26-letnica poslovila od nadaljnjega tekmovanja. V kategoriji do 57 kilogramov je Đukićeva v dvoboju zdržala vseh pet minut, na koncu pa je Japonka slavila s prednostjo vazarija. ''Z napadom bi se jo dalo premagati, ker sem čutila, da ni prava,'' je za RTV Slovenija povedala Đukićeva in dodala: ''Prve tekme na olimpijskih igrah so vedno nekaj posebnega.''

Čeprav o težkem žrebu pred začetkom dvoboja ni želel govoriti nihče, so se uresničile neizrečene napovedi. Tekmovalec v judu iz Japonske je zmeraj velik zalogaj in če ti uspe premagati borca iz zibelke športa, si malodane že osvojil prvo mesto. Nikakor ne drži, da niso premagljivi, a tradicija, tehnika, podkovanost in popolna predanost filozofiji “mehke poti” dajejo Japoncem veliko prednost v borbah. Đukićeva je veliko storila že s tem, ko se je uvrstila na olimpijski turnir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.