Šport
43 ogledov

Šarapova podvojila prodajo meldonija

marija šarapova EPA
Dopinški škandal, ki je izbruhnil po priznanju ruske teniške zvezdnice Marije Šarapove na začetku meseca marca, je v Rusiji podvojil prodajo tega spornega zdravila.

Farmacevtska družba DSM Group je na svoji spletni strani zapisala, da so od 7. do 13. marca v Rusiji prodali 78.300 škatlic meldonija, kar je 2,2 krat več kot prejšnji teden.

"Doping škandal s Šarapovo je bil dobra reklama za meldonij, ki je postal bolj znan širši javnosti. Ljudje menijo, da če pomaga Šarapovi, bo tudi njim," je dejal Sergej Čuliak, izvršni direktor podjetja DSM Group, ki je dodal, da je škandal povzročil nekaj panike pri bolnikih, ki meldonij redno uporabljajo, kot del svojega zdravljenja, saj se bojijo, da bo prišlo do zvišanja cen.

Za srčne bolnike

Meldonij je zdravilo, ki ga predpisujejo bolnikom s težavami s srcem, v preteklosti pa je bil, kot kaže, precej razširjen tudi med športniki.

Zdravilo, ki ga izdelujejo v Latviji, je Svetovna protidopinška agencija vzela pod drobnogled, potem ko je prišla na sled razkritjem, da bi lahko to zdravilo pomagalo pri hitrejši regeneraciji športnikov, torej bi lahko učinkovine v tem zdravilu pomagale pri povečanju vzdržljivosti športnikov v vzdržljivostnih športih zaradi stimulativnega učinka na krvni obtok in s tem hitrejšo prekrvavitev telesa. Od 1. januarja je zato omenjena snov na prepovedanem seznamu v športu nedovoljenih snovi oziroma poživil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.