Šport
70 ogledov

"Brez meldoniuma bodo športniki umirali"

biatlon simbolična slika EPA
Zdravilo meldonium, ki je od januarja na seznamu prepovedanih sredstev in je v zadnjih dneh "zakrivilo" precej dopinških primerov, najbolj znan je tisti Marije Šarapove, je poskrbelo še za en dopinški prekršek.

Na meldonium je bil pozitiven tudi nekdo v biatlonski karavani, krovna zveza IBU za zdaj še ni razkrila njegovega ali njenega imena. Vzorec so odvzeli februarja med tekmovanjem za pokal IBU. Zveza je sporočila, da so osumljenega športnika začasno suspendirali, zaradi varovanja osebnih podatkov pa za zdaj niso razkrili ne narodnosti ne spola kršitelja dopinških pravil. Ima namreč pravico zahtevati še analizo vzorca B.

Pred dnevi je pozitiven rezultat na testu po odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu priznala tudi teniška zvezdnica Marija Šarapova, krivdo pa prevzela sama, ker se po njenih besedah ni pravočasno seznanila s tem, da je meldonium po novem na seznamu nedovoljenih sredstev.

To pa je veliko srčnih obolenj med športniki

Med tistimi, ki so v tem letu padli na doping kontroli zaradi meldoniuma, so tudi švedska atletinja Abeba Aregawi, ki je aktualna evropska podprvakinja in svetovna prvakinja na 1.500 metrov iz Moskve 2013, drsalka Ekaterina Bobrova, gruzijski rokoborec in olimpijski podprvak iz Londona Davit Modzmanašvili, zmagovalec tokijskega maratona Etiopijec Endeshaw Negesse ter ukrajinska biatlonca Olga Abramova in Artem Tiščenko. Na seznamu 'padlih' so še turška atletinja Gamze Bulut, ruski kolesar Eduard Vorganov, hitrostni drsalci Semion Elistratov, Pavel Kuližnikov in Jekaterina Konstantinova, dvigovalec uteži Aleksej Lovčev ter odbojkar Aleksander Markin.

Meldonium, ki ga proizvaja latvijsko podjetje Grindeks, je sicer v državah nekdanje Sovjetske zveze možno kupiti v lekarnah. "Meldonium ne more izboljšati dosežke športnikov. Lahko bi se priporočil le kot zdravilo, ki preprečuje odpoved srca in poškodbe mišic," trdijo v latvijskem podjetju. Zdravilo je na tržišču že 32 let, uporabljala ga je sovjetska vojska v Afganistanu. "Vojaki so morali tekati 20 kilometrov z vso opremo na sebi. Zato so vsi dobivali meldonium, čeprav tega niso vedeli," je dejal tvorec zdravila Ivars Kalviņš.

"Če bodo prepovedali zdravilo, bomo videli športnike umirati na terenih," je v pogovoru za BBC še dejal latvijski kemik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.