Šport
66 ogledov

Savate borci s šestimi kolajnami

Savate Žurnal24 main
20 članska slovenska savate reprezentanca se iz Plovdiva v Blgariji, kjer je potekalo Evropsko savate člansko prvenstvo v francoskem boksu vrnila s pol ducata kolajn.

10-letnico Savate zveze Slovenije so zaznamovali kar borci sami, s šestimi kolajnami na EP v Bolgariji.

Nina Vehar in Gregor Gajšek, ki sta priborila srebrni kolajni, Vida Samotorčan, Polona Mihalič, Blaž Dajčman in Gjorgi Cergarski pa so osvojili bron. Gre za zadnje uradno tekmovanje pred največjim dogodkom borilstva vseh časov - Olimpiado borilnih športov, ki se je bodo udeležili trije slovenski savate tekmovalci v Sankt Petersburgu v Rusiji v mesecu oktobru, ki poteka pod patronažo Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Kaj je savate?

Savate je evropsko – francoski borilni sistem celostnega borjenja. Iz tako imenovanega predhodnika današnjega savate se je razvil postopoma v dve športno tekmovalni verziji francoski boks in borjenje s palico (canne) ter ostali dve rekreativno samoobrambo in aerobiki podobno oz. ženskam prilagojeno borilno vadbo. Prve športne oblike savata segajo v 18 stoletje v čas učitelja Michel Casseuxa in kasneje bratov Lecour. Uporabnost savata v specialne namene se je potrjevala v francoski vojski (kasneje tujski legiji) in francoski policiji kjer savate še vedno uporabljajo kot temeljno borilno metodo pri usposabljanju policistov.

Ni mu podobnega

Zaradi uporabe obuvala pri borjenju je savate močno drugačen od navidez podobnih borilnih športov, saj le to omogoča uporabo številnih zelo efektivnih tehnik brc v realnem okolju, ki jih bosonoge tehnike ne nudijo. Ročne tehnike so v francoskem boksu povzete iz boksa z dodatkom udarcev v skoku, ki jih angleški tip pugilizma prepoveduje. Gre za sodoben borilni sistem, ki ima izdelano šolo brco-boksa, ki temelji na dodelani učni snovi za vse starostne skupine obeh spolov.  Podobno kot v karateju in judu obstajajo tudi v savatu izpitne stopnje. Namesto pasovi se tu imenujejo stopnje kar rokavice in najvišji nivo mojstrskega znanja je srebrna rokavica, katere nosilca sta Sloveniji brata Obreza – pionirja tega športa.

V letu 2003 sta v Sloveniji vzpostavila delovanje Savate zveze Slovenije in zagnala poučevanje obeh tekmovalnih disciplin borjenje s palico (canne de combat) in francoski boks (boxe francaise) ter v letu 2010 s številnimi savate vaditelji, tekmovalci in nenazadnje rastočim članstvom dosegla premik savata med vrhunske športe, ki jih priznava tudi OKS – Olimpijski komite Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.