Šport
19 ogledov

Savšek do srebra na SP

Benjamin Savšek EPA
Kanuist Benjamin Savšek je znova postal svetovni podprvak v slalomu na divjih vodah.

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v Londonu osvojil srebrno medaljo. Savšek, ki je na lanskem SP v Deep Creeku v ZDA prav tako osvojil srebrno kolajno, je zaostal le za Britancem Davidom Florencom. Že z uvrstitvijo v finale si je Savšek priboril tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru.

Aktualni evropski prvak je tokrat na olimpijski progi Lee Valley v Londonu še na tretjem zaporednem prvenstvu stopil na zmagovalni oder. Po Pragi 2013, ko je bil bronast, je lani v ZDA osvojil srebro, tudi današnja vožnja mu je z le štirimi stotinkami zaostanka za Florencom prinesla srebro.

"Res sem zadovoljen s to srebrno kolajno. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom drugi, bi takoj vzel drugo mesto. Zelo se veselim kolajne, še tretjič zaporedoma mi je na svetovnem prvenstvu uspelo odpeljati za kolajno. Čeprav so mi zmanjkale štiri stotinke za zlato, pa sem vesel tudi srebra," je po novem odličju, s katerim si je praktično že priboril tudi olimpijski nastop, dejal 28-letni Ljubljančan.

Naredil je veliko delo. Poleg tega, da je Sloveniji s prebojem v finale priboril olimpijsko kvoto, si je danes z zmagovalnim odrom nabral toliko točk, da mu v slovenski ekipi bržkone nihče ne bo mogel odvzeti olimpijskega nastopa.

"Malo se mi je vožnja sicer podrla, predvsem tam na sredini, a se nisem predal in izšlo se mi je. Če sem bil na sredini nekoliko počasnejši, pa mi je spodaj spet steklo, do tistih predzadnjih vrat, kjer so morda po vodi splavale tiste štiri stotinke. A vesel sem, da sem odpeljal brez kazenskih sekund. Za mano je res enkratna sezona in res sem vesel, da sem jo tako končal," je povedal Savšek.

Glede na krivuljo uspehov, tudi v sezoni svetovnega pokala se je vseskozi uvrščal visoko, bo med prvimi favoriti tudi na olimpijski progi prihodnje leto. "Tega pritiska ne maram. Že tukaj, ko sem vodil po polfinalu, mi je bilo težko, zato za Rio ne želim ničesar napovedovati. Res je, da imam nastop, kar se slovenske ekipe tiče, s tem drugim mestom zdaj skoraj zagotovljen, tam pa bomo videli. Če si naložiš preveč pritiska, se lahko slabo konča. Počasi," je povedal varovanec trenerja Jožeta Vidmarja.

Za Florencom in Savškom se je na zmagovalni oder povzpel še en Britanec Ryan Westley, vsi trije pa so progo odpeljali brez kazenskih dotikov.

Drugemu slovenskemu polfinalistu Luki Božiču se dopoldan ni izšlo za finale najboljše deseterice, a si je že v soboto skupaj s Sašem Taljatom priveslal četrto mesto med dvojci in prav tako olimpijski nastop. "Ne vem, kaj je bilo, kje je šlo narobe. Na startu sem se dobro počutil, včeraj sem se tudi dobro regeneriral. Na progi pa mi ni šlo, že na začetku se mi je zalomilo, bil sem preveč nagnjen nazaj, tako da je čoln nosilo sem in tja in napake so se stopnjevale. Proti cilju sem že čutil utrujenost in iz zadnje role sem se komaj pobral ven," je po polfinalu dejal Božič.

Kauzer tik za stopničkami

Peter Kauzer je med kajakaši osvojil četrto mesto. Na olimpijski progi iz leta 2012 je zmagal Čeh Jiri Prskavec pred Poljakom Mateuzsom Polaczykom in Američanom Michalom Smolenom.

Kauzer se je lani poškodoval prav na tej progi v Londonu, ko si je na tekmi svetovnega pokala izpahnil ramo in nato izpustil večji del sezone. S tokratnim prebojem v finale je Sloveniji priboril kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.