Šport
34 ogledov

Schumijev zdravnik na pomoč Bianchiju

Jules Bianchi, nesreča, Suzuka EPA
Nesrečni dirkač Jules Bianchi, ki je na dirki za VN Japonske v Suzuki v nedeljo nekaj krogov pred koncem doživel hudo nesrečo, ima resne možganske poškodbe, je sporočila njegova družina. Specialisti pa opozarjajo, da so njegove možnosti za okrevanje zgolj minimalne.

Dirkač formule 1 Jules Bianchi je danes tretji dan po hudi nesreči na intenzivnem oddelku bolnišnice v Jokaičiju, ob njegovi bolniški postelji sta tudi njegova zaskrbljena starša Philippe in Christine Bianchi, ki sta na Japonsko poletela takoj po nesreči.

"Jules ostaja na intenzivnem oddelku bolnišnice. Utrpel je hude poškodbe glave, zato ostaja v kritičnem, a za zdaj stabilnem stanju," je sporočila njegova družina: "Zdravniško osebje bolnišnice se zanj trudi in mu nudi najboljšo možno oskrbo. Zelo smo jim hvaležni za vse, kar so storili za Julesa po njegovi nesreči."

Zdravniške okrepitve iz Evrope

Petindvajsetletni Bianchi je na nedeljski dirki pri veliki hitrosti 203 km/h grozljivo trčil v žerjav (avto-dvigalo) na progi, ki je s steze odstranjeval poškodovani dirkalnik, pri tem izgubil zavest in utrpel hude poškodbe glave. Dirkača so takoj operirali.

Strokovnjaki pravijo, da je okrevanje pri tovrstnih možganskih poškodbah, ki jih je sicer veliko v prometnih nesrečah, zelo redko. Ičiro Mijao, ki na Japonskem vodi skupino za pomoč žrtvam v prometnih nesrečah, je dejal, da imajo tisti, ki po takšnih poškodbah le okrevajo, ponavadi posledice vse življenje.

Poleg japonskih zdravnikov sta Bianchiju na pomoč priletela tudi Gerard Saillant, ki je lani zdravil nekdanjega dirkača F1 Nemca Michaela Schumacherja po njegovi smučarski nesreči, ter Alessandro Frati, nevrokirurg iz rimske univerzitetne bolnišnice La Sapienza. "Tako Saillant kot Frati se po sestanku z japonskimi kolegi strinjata, da so Julesu tu na Japonskem nudili odlično nego, za kar se jim res zahvaljujemo," so še sporočili iz Bianchijeve družine.

Prost okrivil organizatorje

Bianchi je imel na dirki, ki so jo zaznamovali dež, številne prekinitve in nekaj izletov s steze, veliko smole: pred njim je na enem od zavojev v zaščitne ograde že zdrsnil Adrian Sutil, ko pa so delavci ob progi pripeljali žerjav, da bi s steze dvignili in odpeljali poškodovani Sauberjev dirkalnik, je na istem mestu s proge zlezel še Francoz, trčil v dvigalo in se huje poškodoval. Na stezo so po teh nesrečah najprej poslali varnostni avto, krog pozneje pa so dirko prekinili in nato dokončno ustavili.

Nekdanji svetovni prvak F1 Alain Prost je dejal, da avto-dvigalo sploh ne bi smelo biti na progi. "Vstop žerjava na dirkališče brez varnostnega avta je popolnoma nesprejemljiv. Vodstvo dirke je naredilo ogromno in nedopustno napako, ki se v dirkaškem svetu nikoli ne sme ponoviti," je ogorčen Prost.

Več preberite na:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.