Šport
14 ogledov

Še drugi bron za Slovenijo

Raša Sraka Vuković Reuters
Raša Sraka Vuković je na evropskem prvenstvu v judu v kategoriji do 70 kilogramov po Roku Drakšiču osvojila še drugo bronasto kolajno za Slovenijo. Urška Žolnir je končala na petem mestu.

Slovenska judoistka Raša Sraka Vuković je na evropskem prvenstvu v Čeljabinsku v kategoriji do 70 kilogramov osvojila tretje mesto, potem ko je v borbi za bron premagala Italijanko Erico Barbieri. Urška Žolnir (do 63 kg) je bila peta, Vlora Beđeti (do 63 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Sašo Jereb (do 73 kg) pa so ostali brez uvrstitev.

V Čeljabinsku nov dan in nova kolajna za Slovenijo. Po uspešnem četrtku, ko je bronasto kolajno osvojil Rok Drakšič, je danes na zmagovalne stopničke stopila še najizkušenejša borka v slovenski reprezentanci Raša Sraka Vuković. Bronasta kolajna je njeno peto odličje s prvenstev stare celine, doslej je bila bronasta v Mariboru 2002, zlata v Düsseldorfu 2003, bronasta v Bukarešti 2004 in srebrna leta 2010 na Dunaju.

Sraka Vukovićeva je danes v prvi borbi šele po dodatnem času z zlato točko ugnala Latvijko Evijo Pukte, v četrtfinalu pa je bila boljša od Nizozemke Linde Bolder. Ko je že kazalo, da se bo hitro uvrstila še v finale, saj ji je v polfinalu nasproti stala Poljakinja Katarzyna Klys, ki jo je Sraka Vukovićeva v dosedanjih štirih medsebojnih dvobojih prav tolikokrat premagala, pa je preboj v finale uspel Klysovi. Zgolj dve sekundi pred koncem je Klysova izvedla met za juko in nato s končnim prijemom predčasno dobila polfinale.

V borbi za bron se je bežigrajska judoistka pomerila s staro znanko, Italijanko Erico Barbieri, ki je Slovenko premagala lani na EP v Carigradu, sicer pa je Barbierijeva preostalih pet medsebojnih dvobojev izgubila. Tokrat je bila boljša Sraka Vukovićeva, ki je dve minuti pred koncem povedla s 5:0 in prednost suvereno držala do konca.

"Mislila sem, da bom izgubila, saj se nisem najboljše borila. Nisem bila 'taprava', v polfinalu sem imela še smolo ob trenutku nepazljivosti, saj sem po padcu stegnila roko, nasprotnica pa je naredila vzvod in zdaj me boli komolec. Barbieri je levičarka, zato sem v borbi za bron rabila desno roko, a morda je to odločilo, da sem šla na tatami neobremenjena, ker nisem imela česa izgubiti. Res se dobro poznava in veva, da lahko vsaka zmaga, zato sem zdaj še toliko bolj vesela. Želela sem si sicer finale, saj se moji nastopi na evropskih prvenstvih končujejo, a kolajna je kolajna," je po bronu povedala Sraka Vukovićeva, ki od novembra lani ne trenira več pod vodstvom Gregorja Broda. Zdaj nad njo bdi Mitja Železnikar: "V delu se ni dosti spremenilo, morda je le način treningov nekoliko drugačen. Kolajna je tu, a treba bo še zavihati rokave. Upam, da ni s komolcem kaj resnejšega, po krajšem premoru bova stopnjevala formo za London."

Bron pa se je izmuznil Žolnirjevi, ki se je morala zadovoljiti s petim mestom. Naprej je s končnim prijemom premagala Italijanko Edwige Gwend, nato je bila po točkah boljša še od Španke Yahaire de Juan Aguierre. V četrtfinalu se je srečala z Izraelko Yarden Gerbi in imela ves dvoboj pobudo. A je Izraelka presenetila sedem sekund pred koncem in Žolnirjevo vrgla za juko (5:0). V repasažu je Žolnirjeva nastopila preudarno, si nabirala prednost in na koncu slavila z vazarijem (7:0).

V borbi za bron je varovanka celjskega trenerja Marjana Fabjana Izraelko Alice Schlesinger, evropsko prvakinjo do 17, do 20 in do 23 let. Dekleti sta se doslej srečali že sedemkrat na velikih tekmovanjih, le enkrat je bila boljša Izraelka. "Lani sem obe Izraelki 'tepla', danes pa sem proti njima izgubila. Še zdaj ne vem, kaj je bilo, zelo sem razočarana nad sabo. Nisem se dobro borila," je povedala judoistka iz Žalca.

Eno zmago je vknjižila Vlora Beđeti, ki je nastopila v isti kategoriji kot Žolnirjeva. Beđetijeva, zdaj varovanka Olge Štirba, se je najprej pomerila z Rusinjo Tatjano Kazenjuk. Slednja si je pridno nabirala kazni, dobila je tri, Beđetijeva pa se je veselila uvrstitve v osmino finala. Tam jo je čakala Azerbajdžanka Ramila Jusubova. Po dokaj enakovrednem dvoboju pa je 50 sekund pred koncem Azerbajdžanka Beđetijevo vrgla za ipon (10:0) s čimer je Slovenka ostala brez uvrstitve.

Slabši dan sta imela danes oba moška predstavnika, saj sta se tako Sašo Jereb (-73 kg) kot tudi Aljaž Sedej (-81 kg) morala posloviti že po prvem dvoboju. Jereb se je pomeril s Poljakom Tomaszom Adamiecom in mu moral premoč po iponu priznati po vsega 27 sekundah borbe. Sedej je vztrajal dlje. Dobil je močnega Belgijca Joachima Bottieauja, zmagovalca lanskega svetovnega pokala v Sao Paulu, letos pa tretjega v Tbilisiju. Po enakovredni prvi polovici borbe, je Belgijec napadel minuto in 44 sekund do konca, si priboril pomembno prednost z vazarijem (7:0), ki je do konca ni več izpustil iz rok.

V soboto bodo na tatamijih še "težkaši". Slovenske barve bo branila trojica. Pri dekletih bosta nastopili Ana Velenšek (-78 kg) in Lucija Polavder (+78 kg), pri fantih pa Matjaž Ceraj (+100 kg). Polavderjeva je na lanskem EP v Carigradu osvojila bronasto kolajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.