Šport
19 ogledov

Šestakova predčasno končala sezono

Marija Šestak je daleč od svoje "srebrne" forme. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Atletinja Marija Šestak, slovenska rekorderka v troskoku, se je na državnem prvenstva Slovenije v Velenju dokončno odločila, da zaradi težav s poškodbami in slabše formo predčasno konča sezono.

Marija Šestak, srebrna na dvoranskem evropskem prvenstvu (2009) in bronasta na dvoranskem svetovnem prvenstvu (2008) tako ne bo nastopila na evropskem prvenstvu, ki bo od 27. julija do 1. avgusta v Barceloni.

Po operaciji hrbtenice je vse potekalo zelo dobro, potem pa se mi maja je vnela Ahilova tetiva leve noge. Vedela sem sicer, da se na sezono ne bom mogla optimalno pripraviti. Poskušala sem tekmovati, vendar ni šlo.
Marija Šestak, atletinja

Nastop na DP je po težavah v prvih dveh serijah končala že v zaletu tretjega poskusa. "Izgubila sem ravnotežje, ko sem pristala v jami in si zvila desni gleženj. Bolelo me je tudi v naslednjih dveh poskusih, zato sem končala tekmovanje še pred zadnjimi serijami. Pred tekmo sem se počutila dobro, ker sem v Velenje prišla sproščeno, saj sem se že pred DP skorajda povem jasno odločila, da letos na EP ne bom nastopila," je pojasnila Šestakova. Že pred mesecem dni je dejala, da na letošnjem EP ne bo nastopila, če ne bo skakala med 14,20 in 14,50 m.

Slovenski rekord (15,03 m) je postavila 17. avgusta 2008, ko je bila na olimpijskih igrah v Pekingu v izjemnem finalu troskoka šesta. Leta 2007 je bila peta na svetovnem prvenstvu v Osaki. "Po operaciji hrbtenice je vse potekalo zelo dobro, potem pa se mi maja je vnela Ahilova tetiva leve noge. Vedela sem sicer, da se na sezono ne bom mogla optimalno pripraviti. Poskušala sem tekmovati, vendar ni šlo."

Sedaj bom odšla na morje in si po štirih letih privoščila pravi oddih. Želim se pozdraviti do konca in predvsem psihično spočiti. Preveč je bilo slabih in negativnih stvari.
Marija Šestak, atletinja

Šestakova je 12. junija letos v Mariboru nastopila prvič po lanski operaciji in rehabilitaciji hrbta, težave pa je imela tudi s tetivami na nogi, zato ji ni šlo v zaletu. Veljaven skok je imela le v četrti seriji (12,69 m), ki pa ji ni zagotovil še treh naslednjih skokov. Zato se je odločila, da bo na naslednjih tekmah skakala s starim zaletom; novega, zanj se je odločila zaradi manjšega zdravstvenega tveganja, ji nikakor ni uspelo sestaviti tako, kot je bila vajena. Šestakova je bila nato na mitingu 9. julija v Barceloni četrta (13,78 m) in ponovno nezadovoljna, končno odločitev o nadaljevanju sezone pa prestavila na DP.

"Sedaj bom odšla na morje in si po štirih letih privoščila pravi oddih. Želim se pozdraviti do konca in predvsem psihično spočiti. Preveč je bilo slabih in negativnih stvari. Napravila bom analizo, kakšne napake sem delala in se nato jeseni odločila, kaj bom počela naprej. Ostajam pa optimistična," je pojasnila Šestakova, ki je v mlajših letih nekaj let trenirala tudi plavanje.

Zaradi težav z zdravjem na letošnjem dvoranskem SP v Dohi ni mogla braniti brona, ki ga je osvojila pred dvema letoma v Španiji. Sama je sicer dejala, da v Katarju ne bi nastopila, tudi če bi bila zdrava, kjer je potrebovala tekmovalni premor. Kljub težavam s hrbtom, ki so jo spremljale že od oktobra 2008, je bila srebrna marca lani na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu. Slovenski dvoranski rekord pa je dosegla 13. februarja 2008 v Atenah (15,08 m). Tedaj je prvič v karieri skočila prek 15 m in dosegla trenutno četrti dvoranski izid vseh časov. Čez mejo 15 metrov je v dvoranah doslej skupaj skočilo le osem atletinj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.