Šport
27 ogledov

Slovenci Dance domov poslali s petardo

Blaž Kavčič, 87. na svetu, je že uvrščen v drugo kolo Barcelone. (Foto: Nik Rova Žurnal24 main
Slovenska moška teniška reprezentanca si je že po drugem dnevu tekmovanja v Davisovem pokalu zagotovila zmago v prvem kolu prve evroafriške skupine proti Danski in na koncu dobila vseh pet dvobojev.
Slovenska moška teniška reprezentanca je z najvišjim možnim izidom 5:0 dobila dvoboj prvega kola prve evroafriške skupine Davisovega pokala proti Danski. Zadnji dan tekmovanja v Rdeči dvorani v Velenju sta točki za Slovenijo prispevala Aljaž Bedene, ki je z 2:1 v nizih premagal Thomasa Kromanna, ter Janez Semrajc proti Kristianu Plessu (7:6, 6:3).

Slovenija si je z zmago zagotovila obstanek v prvi evroafriški skupini ter naslednji dvoboj od 6. do 8. aprila v Južnoafriški republiki za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala.

Za Slovenijo je to peti maksimalni izkupiček ali po teniško "kravata" v treh letih oziroma zadnjih devetih nastopih v Davisovem pokalu, za kapetana Blaža Trupeja pa jubilejna deseta zmaga v petnajstih dvobojih od leta 2006, ko je prevzel izbrano vrsto.

Glede na to, da si je Slovenija končno zmago zagotovila že po sobotni igri dvojic, je Blaž Trupej zadnji dan priložnost ponudil najmlajšima v ekipi, vrstnikoma, ki sta se julija 1989 rodila le šest dni narazen. Prvi je nastop uspešno izkoristil starejši Aljaž Bedene, ki je po slabih dveh urah igre premagal dve leti starejšega in teniško povsem neznanega Thomasa Kromanna. "Šlo je težje od pričakovanj, saj je bil tekmec tudi zame popolna neznanka. Igral je na vse ali nič, močno udarjal praktično vsako žogo, delal zato tudi veliko napak, a ostal sem zbran in na koncu izkoristil priložnost, ki se mi je ponudila. Zagotovo mi je manjkalo nekaj žara v igri, saj čeprav je zame vsak nastop v državnem dresu nekaj posebnega, je bila to vendarle mrtva točka, ki ni odločala o ničemer," je dejal Ljubljančan.

Oceno odlično ali po šolsko pet je Sloveniji prinesel Janez Semrajc, ki je tudi v tretjem nastopu v državnem dresu dosegel tretjo zmago. V drugem nastopu je imel čast igrati proti Richardu Berankisu iz Litve, ki je bil nekoč 60. igralec na svetu, tokrat pa je v Velenju premagal Kristiana Plessa, pred leti 65. igralca z lestvice ATP. "Vidi se, da mu tenis ni več na prvem mestu. Vseeno pa je pri 31 letih in številnih izkušnjah zelo nevaren. Do konca sem moral ohraniti zbranost," je dejal Semrajc.

"Vesel sem, da so fantje do konca odigrali maksimalno angažirano, čeprav sta bili zadnji dve partiji bolj revialnega značaja. 5:0 je lep rezultat, suverena zmaga, ne glede na moje napovedi. Marsikdo mi je očital, da sem z napovedmi o najtežjem dvoboju v karieri podcenjeval svoje fante. Zdaj lahko povem, da je bil to del moje taktike. Hotel sem, da se igralci ne bi preveč sprostili, hkrati pa sem želel angažirati ljubitelje tenisa za obisk Velenja. Zdaj gledamo proti Južni Afriki, kjer upam na ugoden razplet verjetno z isto postavo kot zdaj," je dejal Blaž Trupej.

Davisov pokal, 1. evroafriška skupina, 1. kolo, Velenje:

Slovenija : Danska 5:0


Petek, 10. 2.:
Grega Žemlja : Kristian Pless 6:0, 6:1, 6:4
Blaž Kavčič : Frederik Nielsen 6:2, 6:4, 6:4

Sobota, 11. 2.:
Grega Žemlja/Blaž Kavčič : Frederik Nielsen/Thomas Kromann 6:4, 6:7 (5), 6:4, 7:5

Nedelja, 12. 2.:
Grega Žemlja : Frederik Nielsen 6:3, 3:6, 6:4
Janez Semrajc : Kristian Pless 7:6 (5), 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.