Šport
35 ogledov

Slovenci ekspresno v višji razred!

Andrea Giani odbojka ep v bolgariji slovenija CEV
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v finalu zaključnega turnirja tretje kakovostne skupine svetovne lige premagala gostiteljico Nemčijo s 3:1 v nizih.

Odbojkarska reprezentanca Slovenije je Nemčijo premagala brez večjih težav, malce so varovanci Andree Gianija popustili le v četrtem nizu.

Po osvojeni Evropski ligi in srebru na lanskem evropskem prvenstvu je Slovenija tako ekspresno opravila s konkurenco v tretji kakovostni skupini Svetovne lige in se seli v drugi rang tekmovanja. 

Slovenci pred 2200 gledalcev v Frankfurt Areni v prvih dveh nizih niso imeli nobenih težav. Čeprav so jih mnogi postavljali v vlogo favoritov, pa nihče ni pričakoval, da bodo tako superiorni.

Od Nemcev so bili boljši v vseh elementih, niso imeli niti ene slabe točke in so se do vodstva z 2:0 praktično sprehodili. A v takem ritmu niso zdržali. V tretjem nizu ni bilo več pritiska s servisi, pojavljati so se začele napake, kar so nepopustljivi Nemci znali kaznovati. Dobili so tretji niz, a to je bilo to tudi vse. Gianiju je uspela zamenjava podajalca, servis se je povrnil, ko pa ta deluje, so tekmeci bolj ali manj brez moči. In tako je bilo v četrtem nizu z Nemci.

Napovedovalcu v dvorani tako ni preostalo drugega, kot da ponavlja, da je Nemce premagala srebrna ekipa z evropskega prvenstva, navijačem pa je navdal z upanjem, da bo mogoče zvečer drugače in da se bo "elf" na evropskem nogometnem prvenstvu maščeval Andrei Gianiju in preostalim italijanskim članom slovenskega strokovnega štaba.

Slabši le četrti niz

Že sam začetek je bil spodbuden. Čeprav so naredili nekaj nepotrebnih napak, so bili na krilih pozitivne energije in medsebojnega spodbujanja Slovenci, ki so spet zaigrali z Janijem Kovačičem na mestu libera, ves čas v vodstvu, po bloku Danijela Koncilje so povedli z 9:6, po napaki Nemcev z 11:7, po servisih Mitje Gasparinija in uspešnih napadih Klemna Čebulja in Tineta Urnauta pa že s 14:8. Nekaj minut krize je prišlo pri vodstvu 21:15, ko so Nemci dobili tri zaporedne točke, vendar so znali odgovoriti in brez težav prišli do vodstva z 1:0.

Domači navijači so lahko hitro uvideli, da bo razpoložene Slovence težko, če ne celo nemogoče zlomiti. Še posebno, ker je bila njihova ekipa nerazpoložena. Na začetku drugega niza se je po odličnih servisih tekmecev hitro znašla v zaostanku petih točk (2:7), nato pa kljub tveganju ni niti enkrat prišla blizu. Slovenci so še naprej igrali v svojem ritmu, skrbeli za vzdihe nemških navijačev, ki kar niso mogli verjeti, da je lahko ekipa, tretja z zadnjega svetovnega prvenstva, na domačem igrišču tako nemočna. Gianijevi izbranci so sredi niza vodili s 17:9, nato dovolili, da se jim tekmec približal na 17:21, a spet so našli hiter odgovor in do konca niza gostiteljem predvsem zaradi odličnih začetnih udarcev dovolili le še točko.

Izidi 1:0 in 2:1 v tretjem nizu je pomenil, da so Nemci prvič prišli do prednosti, a kaj hitro so spet zaostajali in kazalo je, da se ponavlja zgodba iz prvih dveh nizov. Toda Nemci ne bi bili Nemci, če bi se predali, izničili so zaostanek treh točk in prišli do vodstva 12:9. Slovencem ni več deloval servis, preveč je bilo napak, tako da so domači brez težav vzdrževali niz pa dobili s 25:21.

Slovenci so po dveh serijah dobrih servisov na začetku četrtega niza vodili s 3:0 in 7:4, toda tekmec se je obakrat vrnil in celo povedel z 9:8. Toda nato je Giani zamenjal podajalca, namesto Dejana Vinčiča je v igro vstopil Gregor Ropret. Menjava mu je uspela, izplačalo se mu je, da je nekajkrat v igro poslal še Klemna Hribarja, tehtnica se je začela spet prevešati na slovensko stran, Slovenija je prišla do prednosti 15:12. Pri izidu 17:21 se je zmaga že nasmihala, po bloku Čebulja za 24:18 pa dvomov ni bilo več.

Svetovna liga (skupina D3), finale:

Slovenija - Nemčija 3:1 (19, 18, -21, 20)
Urnaut 17, Čebulj 16, Gasparini 14; Collin 18.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.