Šport
385 ogledov

Slovenci so se znašli v hudih težavah

Vid Kavtičnik Žurnal24 main Kavtičnik je bil najboljši strelec slovenske reprezentance.
Slovenski rokometaši bodo na povratni tekmi lovili pet golov zaostanka.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Danskem in v Nemčiji danes v Kopru izgubila proti Madžarski s 24:29 (14:13).

Slovenskim rokometašem se na prvi tekmi z Madžari ni izšlo po pričakovanjih, nosilci bronastega odličja z lanskega svetovnega prvenstva v Franciji so pod velik vprašaj postavili tudi svoj nastop na mundialu, ki bo med 9. in 27. januarjem prihodnje leto v Nemčiji in na Danskem. V slovenskem taboru pa navkljub izgubljeni bitki z vzhodnimi sosedi niso vrgli puške v koruzo, o svoji usodi bodo navkljub izjemno slabemu izhodiščnemu položaju odločali na povratni tekmi, ki bo v sredo, 13. junija v Veszpremu.

Črnogorski strokovnjak na slovenski klopi Veselin Vujović, ki se je navkljub smrti svoje mame odločil, da bo ostal s svojimi varovanci in jih vodil na obeh tekmah v Kopru in Veszpremu, je bil pred začetkom tekme zaradi tega deležen stoječih ovacij in glasnega aplavza, je izjemno pomemben dvoboj začel z udarno postavo.

V vratih je bil Urban Lesjak, na krilnih položajih Gašper Marguč in Darko Cingesar, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Miha Zarabec in Borut Mačkovšek, na mestu krožnega Blaž Blagotinšek, mesto v obrambni postavitvi 6-0 pa je namesto Cingesarja dobil Matej Gaber.

Njegovi varovanci so na najboljši možni način odprli dvoboj z vzhodnimi sosedi. Obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, igra v napadu raznovrstna in učinkovita, po golu Blagotinška in dveh Dolenca so takoj povedli s 3:0. Na visoki ravni je bil tudi Lesjak, ki je takoj nanizal nekaj sijajnih obramb, v uvodnih osmih minutah ubranil tudi dve sedemmetrovki, po "odpadkih" pa so Madžari vendarle dosegli gola.

Obe ekipi sta se gnali do skrajnih meja in igrali na nož - o tem zgovorno pričajo izključitve, Slovenija je na koncu tekme nabrala 18, Madžarska 24 minut kazni - prevlada domače reprezentance pa ni bila več tako očitna.

V 12. minuti ji je Madžarska povsem zadihala za ovratnik (6:5), v nadaljevanju pa z "umazanimi rokometnimi prijemi" skušala držati korak z njo. Danska sodnika sta imela veliko dela z madžarskimi težkokategorniki, njihov grob prekršek nad Gabrom sta "spregledala", davek na svojo umazano igro pa je v 22. minuti plačal Bence Banhidi, ki je po brutalnem prekršku nad Markom Bezjakom prejel rdeči karton.

Slovenija je slabo odigrala prvo polovico tekme. V 23. minuti je znova povedla za tri gole (12:9), a že tri minute kasneje jo je Madžarska prvič na tekmi po golu Zsolta Balogha ujela in izenačila na 12:12, na polčasu pa je imela minimalno prednost (14:13).

Vujović je v prvem polčasu veliko "rotiral", v igro niso vstopili le krilec Blaž Janc, zunanji igralec Žiga Mlakar in vratar Urh Kastelic, v drugi polovici tekme pa se je nadaljeval neusmiljen boj za vsak košček koprskega igrišča. Slovenija sprva nikakor ni uveljavila svojih prednosti v hitrosti proti visokim in telesno močnejšim, a veliko počasnejšim Madžarom, ki jih vodi nekdanji član zlatega švedskega rokometnega rodu Ljubomir Vranješ.

Gostitelji - v drugem polčasu za njih ni igral Gaber - so imeli velike preglavice na vseh ravneh svoje igre, v 42. minuti pa so prvič na dvoboju tekmecu pogledali v hrbet (18:19), v naslednjem obdobju pa doživeli pravi "mrk" v svoji igri in v 45. minuti zaostali za dva gola (20:22).

Zadrega slovenskih rokometašev je bila sprva kratkotrajna, tri minute kasneje so prek Kavtičnika izenačili na 23:23, v prelomnih trenutkih dvoboja pa se jim je znova povsem zaustavilo in niso našli pravega zdravila za svoje vzhodne sosede. Ti so v končnici tekme povsem zagospodarili na koprskem igrišču in jim v 52. minuti ušli na tri gole (23:26), največji zaostanek pa so si pridelali v zadnji minuti, ko so zaostali za šest golov (23:29) in si močno otežili življenje pred odločilno tekmo v Veszpremu.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Vid Kavtičnik s sedmimi goli, Miha Zarabec je prispeval štiri zadetke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.