Šport
193 ogledov

Slovenci povsem nemočni proti Nemcem, odloča boj s Švedi

Slovenska rokometna reprezentanca Twitter/Rokometna zveza SLO
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi drugega kroga kvalifikacijskega turnirja v Berlinu za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu izgubila proti Nemčiji s 27:36 (12:22).

Slovenski rokometaši so po petkovi zanesljivi zmagi nad Alžirci s 36:28 na današnji tekmi proti Nemcem doživeli pravi polom in niso izkoristili prve zaključne žoge za preboj na letošnje poletne olimpijske igre v deželi vzhajajočega sonca.

Gostitelji enega od treh kvalifikacijskih olimpijskih turnirjev so bili tako kot v preteklosti znova močnejši od slovenskih rokometašev, ki Nemcev na velikih in pomembnih tekmovanjih doslej še niso premagali.

Slovenija si kljub porazu na današnji tekmi ni zaprla vrat za četrti nastop na olimpijskih igrah po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.

Končna odločitev o tem bo padla na nedeljski tekmi proti aktualnemu svetovnemu podprvaku iz Švedske, ki se bo v dvorani Maxa Schmelinga v Berlinu pričela ob 18.15. Na tej tekmi za Slovenijo šteje le zmaga, v primeru neodločenega izida ali poraza bosta napredovala Nemčija in Švedska.

Slovenska rokometna reprezentanca | Avtor: Twitter/Rokometna zveza SLO Twitter/Rokometna zveza SLO

Že sam začetek v Berlinu je nakazal smer današnje tekme. Nemški orjak med vratnicami Andreas Wolff je Gregorju Potočniku takoj ubranil "čisti strel", le nekaj trenutkov zatem pa si je levi zunanji igralec slovenske reprezentance in zamenjava za poškodovanega Boruta Mačkovška v obrambi prislužil še dvominutno izključitev. Takoj po vrnitvi na igrišče je znova moral na "klop za kaznovane igralce", Nemci pa so jim v četrti minuti ušli na dva gola (1:3).

V nadaljevanju je slovenska igra le stekla, sijajno je delovala naveza zunanjih igralcev na krožnega napadalca Blaža Blagotinška, po treh njegovih golih in enega Blaža Janca si je Slovenija priigrala prvo in edino vodstvo na tekmi s 5:4.

Slovenska rokometna reprezentanca | Avtor: Twitter/Rokometna zveza SLO Twitter/Rokometna zveza SLO

A to je bil le kratkotrajen preblisk Slovenije, od tedaj naprej je neprestano gledala v hrbet Nemčije, ki je sredi prvega polčasa povsem zagospodarila na igrišču in z enostavnimi akcijami z vseh položajev "rešetala" mrežo vratarja Klemna Ferlina.

V 15. minuti so ji gostitelji ušli na pet golov (6:11), njihovega naleta pa ni zaustavila niti minuta odmora švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa.

Nemci so bili za razred boljši od Slovencev, ki so v 22. minuti zaostali za osem golov (9:17), tri minute kasneje za devet (10:19), najvišji primanjkljaj v prvi polovici tekme pa so si pridelali v sami končnici (10:21 in 11:22).

Slovenska rokometna reprezentanca | Avtor: Twitter/Rokometna zveza SLO Twitter/Rokometna zveza SLO

Vranješevi izbranci so v drugem polčasu niso imeli volje, energije in znanja, da bi ogrozili Nemce, ki so vse dvome o razpletu dvoboja razrešili v prvih tridesetih minutah in si izborili vozovnico za Tokio.

Slovenski rokometaši so "s cmokom v grlu" opravili svojo drugo nalogo v Berlinu, v podzavesti pa že razmišljali o nedeljski odločilni tekmi s Švedi. Na januarskem svetovnem prvenstvu v Egiptu so se s Skandinavci razšli z neodločenim izidom 28:28, dobro leto pred tem pa so jih na evropskem prvenstvu v Göteborgu premagali z 21:19.

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Blaž Blagotinšek s petimi goli, Dragan Gajić je dosegel enega manj.

* Dvorana Max Schmeling, brez gledalcev, sodnika: Raluy Lopez in Ramirez (oba Španija).
* Nemčija: Heinevetter, Wolff, Gensheimer 1, Golla 4, Wiencek, Wiede, Heymann 3, Pekeler 3, Knorr, Weinhold 3, Webber 2, Groetzki, Häfner 2, Schiller 7, Kühn 6, Kastening 5.
* Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 3, Blagotinšek 5, Marguč 2, Janc 3, Potočnik, Dolenec 3, Cingesar 2, Gajić 4, Gaber 1, Zarabec, Mazej 1, Ovniček 3, Bombač, Suholežnik.
* Sedemmetrovke: Nemčija 4 (2), Slovenija 4 (3).
* Izključitve: Nemčija 6, Slovenija 8 minut.
* Rdeči karton: /.

Komentarjev 1
  • izy 17:32 13.marec 2021.

    Upam, da po tem turnirju odidejo Vranješ, Zorman in cel strokovni štab. Od igralcev pa Cingesar, Bombač, Staš Skube in ostali palčki, ki ne morejo dati iz 9m gola. Povejte Pungartniku ba Tv slo, sa fantje ne morejo biti utrujeni ...prikaži več po 5min teka, da se igra dobiva v napadu in obrambi, da je 3/4 ekipe dala čez že najmanj 5 prvenstev in da so izkušnje ba njihovi strani. Prosim, da. se vse sokomentatorje ukine pri prenosih, ker do preveč pametni in nemogoči za poslušati.