Šport
32 ogledov

Slovenci pred težko nalogo

Nejc Vidmar Domžale Maribor PLTS Saša Despot
Slovenski klubi so začeli z nastopi v Evropski ligi. Celjani in Domžalčani so minimalno klonili pred domačimi gledalci, Koper pa je z 1:0 slavil na gostovanju.

V Domžalah je bil srbski Čukarički boljši nasprotnik v prvem polčasu. Gostitelji so si tako v prvih 45 minutah priigrali le eno priložnost. Benjamin Morel je v 10. minuti ukradel žogo na desni strani gostujočega prostora, vratar mu je skrajšal kot, Francoz pa je žogo poslal mimo vrat.

Gostje so imeli prvo priložnost že v peti minuti, ko je Kenan Horić izgubil žogo, z roba kazenskega prostora pa je sprožil Andrija Pavlović, tokratni kapetan Domžalčanov pa je brez večjih težav žogo odbil preko prečke. Na polovici prvega dela igre je do nevarnega strela z glavo prišel Bojan Ostojić, a je streljal mimo domačega gola, Vidmar pa je v 35. minuti izbil še nevaren poizkus srbskega kapetana Igorja Matića s prostega strela. Nato pa je isti igralec le nekaj minut kasneje zadel iz enajstmetrovke. Belgijski sodnik Brad Vertenten je v 43. minuti (pre)strogo pokazal na belo točko, potem ko je po predložku s strani Horić v hrbet potisnil Pavlovića.

Že v 46. minuti so si gostitelji privoščili grobo napako ob podaji nazaj. Gaber Dobrovoljc je še zunaj kazenskega prostora kot zadnji mož spotaknil Pavlovića in si prislužil rdeči karton, sodnik pa je še enkrat dosodil najstrožjo kazen. A tokrat je Vidmar prebral Matića, se vrgel v svojo desno in zaustavil žogo. 

Domžalčani blizu zadetka, a ...

Rumeni so se z igralcem manj nenadoma prebudili in v 54. minuti je Rudi Požeg Vancaš po dvojni podaji z Matejem Podlogarjem prišel v izvrsten položaj desno od vrat Čukaričkega, a se namesto strela odločil za podajo Morelu, ki pa je bil pokrit.

Dobrih 10 minut kasneje pa so bili domači še bližje izenačenju. Po predložku s prostega strela je srbski obrambi na drugi vratnici pobegnil Darko Zec, žogo podal v sredino, kjer pa je za las na njo zamudil Predlogar, ki je sicer imel pred sabo povsem prazna vrata. V 78. minuti je nato izenačenje preprečil še okvir vrat. Povsem sam je z desetih metrov sprožil Požeg Vancaš, žoga pa je le oplazila prečko. Pred strelom mladega slovenskega reprezentanta sta na levi strani odlično kombinirala Morel in Dejan Trajkovski, Francoz je s peto našel Slovenca, slednji pa je nato našel še samega Požega Vancaša.

Tudi v 86. minuti je zelo zadišalo po domžalskem zadetku. Žiga Kous je potegnil vse do golavt črte in idealno serviral žogo Lucasu Horvatu, ki pa mu je prvi strel z dotikom preprečil soigralec Slobodan Vuk. Horvat si je nato le uspel priboriti strel, ki pa ga je vratar Nemanja Stevanović z neposredne bližine ustavil. Kasneje so gostje bili več na tleh kot nogah in premeteno kradli čas do zadnjega sodnikovega žvižga.

Poljaki potrdili premoč

Tudi Celjani so se proti favoriziranemu Śląsku znašli v zaostanku, v 32. minuti je mrežo domačih zatresel Slovak Róbert Pich.

Vratar Matic Kotnik je sicer že v deseti minuti rešil svoje moštvo pred hitrim zaostankom, ko je ustavil drugega Slovaka v poljskem dresu Petra Grajciarja, medtem ko je imel gostujoči kapetan Mariusz Pawełek po nekaj vzpodbudnih poskusih Celjanov vedno manj dela.

Gostje so nizali udarce iz kota in Kotnik je dobro ustavil tudi kombinacijo Picha in Flávia Paixãa v 13. minuti, Celjani pa so odgovorili pet minut kasneje, ko je protinapad Mateja Mršića še nekako uspela ustaviti gostujoča obramba. V zelo zanimivih prvih 20 minutah, proti koncu katerih je mimo vrat meril še Brazilec Dudu, so Celjani uspeli ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno.

Paweł Zieliński je po podaji Duduja poskušal ukaniti Kotnika v 26. minuti, a je bil celjski čuvaj mreže znova na mestu. Kotnik pa je nato klonil, ko je Paixão malce srečno našel Picha na drugi vratnici po podaji s strani, Slovaku pa ni bilo težko zatresti mreže na veselje več kot tisoč privržencev "WKS".

V drugem polčasu so Celjani vzpostavili nekaj več ravnotežja, a kaj več kot nekaj nevarnih žog iz standardnih situacij pred vrata Poljakov domačim ni uspelo. Sunny Omoregie je v 64. minuti ogrozil poljsko vodstvo, ko je po nesporazumu v gostujoči obrambi prišel do strela, a zadel v blok. Karlo Težak se je v eni svojih prvih akcij uspel prebiti v kazenski prostor, kjer pa ga je s hitim in prisebnim izletom ustavil gostujoči vratar in izbil žogo v kot, kljub protestom gledalcev pa sodnik ni pokazal na belo točko.

Na drugi strani bi lahko Poljaki pred domačo tekmo prišli do še izdatnejše prednosti, toda po predložku Duduja je v podobni situaciji kot pri vodilnem zadetku Paixão meril preko gola. Sunny se je zdel najresnejši celjski kandidat za izenačenje in Nigerijec, ki so se ga gostujoči navijači lotili z ostudnimi opičjimi vzkliki, je v 79. minuti lepo prišel na rob kazenskega prostora in padel, toda vseeno iztisnil obrambo iz poljskega kapetana v vratih Śląska.

Precej nezanimiv drugi polčas se je zaključil s strelom iz obupa Ivana Firerja s precejšnje razdalje, Poljaki pa so lahko s svojo navijaško armado proslavljali zmago s tako pomembnim golom v gosteh.

Koper zmagal na prvi tekmi

Na Islandiji so srečanje pred okrog 1400 gledalci bolje začeli domačini. Prvi poskus je sicer pripadel Ivici Gubercu, katerega strel je obramba blokirala, že v tretji minuti pa so imeli domači lepo priložnost, ko je Ívar Örn Jónsson s prostega strela stresel okvir vrat. Vasja Simčič je imel nekaj dela tudi v peti minuti, ko je ubranil še en poskus Jónssona.

Koprčani so odgovorili v deveti minuti, po kotu Gorana Galešića je Denis Halilović zgrešil okvir vrat. Po novem kotu je v 20. minuti do strela prišel Josip Ivančić, danski vratar v islandskih vratih Thomas Nielsen pa je odlično posredoval in žogo odbil v kot.

V 27. minuti je obrambo Nielsna izslilil tudi Domen Črnigoj. Pred koncem polčasa je Nielsen še enkrat posredoval, tokrat po udarcu Guberca, takoj zatem pa je Črnigoj zgrešil okvir. Kljub pritisku Kopra se je prvi polčas razpletel brez zadetkov, zadnji strel v uvodnih 45 minutah je mimo gola poslal domači kapetan Igor Tasković.

Drugi polčas se je začel s strelom Ivančića, spet je bil na mestu Nielsen. Danski čuvaj mreže je imel polne roke dela tudi v 50. minuti, ko je po protinapadu v kot odbil poskus Guberca iz sila obetavnega položaja. Koprčani so imeli še naprej več od igra, nov zgrešen strel je prispeval Ivančić, na drugi strani ni bil natančen Hallgrímur Mar Steingrímsson.

V 76. minuti je Nielsen odklonil še eno nevarnost po strelu Galešića, že nekaj trenutkov kasneje pa je vendarle kapituliral. Po kotu Guberca se je do žoge 25 metrov od gola dokopal Matej Pučko in zabil pravi evrogol, ki je slovenskim pokalnim prvakom prinesel pomembno prednost.

Do konca srečanja so Islandci skušali na silo priti do zadetka, Koprčani pa so dobro umirili ritem igre, blokirali in odbili nekaj predložkov in do zadnjega sodniškega žvižga ohranili minimalno prednost pred povratnim dvobojem na Bonifiki.

Evropska liga:

Celje : Śląsk  0:1 (0:1)
Pich 32.

Domžale : Čukarički  0:1 (0:1)
Matić 43./11-m

Víkingur : Koper  0:1 (0:1)
Pučko 77.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.