Šport
164 ogledov

Slovenci v polfinale brez poraza

Slovenska odbojkarska reprezentanca Profimedia
Slovenski odbojkarji so v polfinale kvalifikacijskega turnirja za nastop na OI 2020 napredovali brez izgubljene tekme.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v zadnjem krogu predtekmovanja olimpijskih kvalifikacij v Berlinu premagala Češko s 3:1 (12, 26, -19, 26). Slovenci so prvi del tekmovanja končali brez poraza.

Slovenska odbojkarska reprezentanca Nezadovoljen Šport Giuliani: "Moral se bom pogovoriti s fanti, kaj se je zgodilo!"

Slovenska reprezentanca si je že z zmagama proti Belgiji in Nemčiji zagotovila nastop v polfinalu olimpijskih kvalifikacij, tako da današnja tekma proti Češki ni imela odločilnega pomena. Odločala je le o razvrstitvi v skupini, ob zmagi bi bili Slovenci prvi in bi jih, glede na popoldanski razplet druge skupine (po zmagi Bolgarije proti Srbiji) najverjetneje čakala Francija.

Izbranci Alberta Giulianija so se tekme lotili tako zavzeto, kot da bi res odločala o polfinalu. Prvi niz so začeli Tonček Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Gregor Ropret, Tine Urnaut in Klemen Čebulj, selektor je v primerjavi s tekmo z Nemci dan prej v igro poslal le Ropreta namesto Dejana Vinčića.

Slovenska odbojkarska reprezentanca Kvalifikacije za OI Šport Slovenija po epskem obračunu z velesilo že v polfinalu!

Začetek je bil odličen, Slovencem je uspevalo vse, dobro so napadali in imeli dober blok, izid pa se je hitro višal. Po 8:4, 11:5, 18:7 in 21:11 je bilo jasno, da Čehi v tem nizu nimajo možnosti.

V drugem nizu so tudi tekmeci prišli do sape, a so jih po začetnem zaostanku Slovenci ujeli. Prvič so povedli z 8:7, potem pa je bilo tesno vse do konca. Češka je imela v razburljivi končnici celo več priložnosti za zmago, toda slovenski tekmeci so zapravili tri zaključne žoge. Mitja Gasparini je nato z asom povedel svojo ekipo do vodstva 27:26, Žiga Štern pa končal drugi niz.

Selektor Giuliani se je v tretjem odločil za menjave, v igro je poslal tudi igralce, ki so doslej v Berlinu igrali manj. Zelo dobro je nase opozoril mladi slovenski up Rok Možič, ki je tudi hitro dosegel prvo člansko reprezentančno točko, vseeno pa so Čehi v tem nizu hitro prevzeli pobudo in po prednosti 21:16 niz zanesljivo pripeljali do konca.

S podobno postavo je slovenski selektor vztrajal tudi v četrtem nizu. Tudi tega so bolje začeli Čehi, so se pa Slovenci prebudili prej kot v tretjem. Pri 8:14 se je v igro vrnil Čebulj, pozneje so z dobrimi servisi Možiča in točkami Kozamernika Slovenci prišli na 14:16. Majhna razlika je bila nato večinoma na strani Čehov, toda Čebulj je poskrbel za znižanje na 21:22, pri 23:23 pa so Slovenci Čehe ujeli.

Sledila je podobno razburljiva končnica kot v drugem nizu, Češka je imela prednost in že tri zaključne žoge, ki pa jih ni izkoristila. Možič je izenačil na 26:26, potem pa je slovenski blok priboril zaključno žogo. Slovenci so bili mirnejši kot Čehi in so za zmago izkoristili že prvo zaključno žogo, Štern pa je postavil piko na i.

V drugem polfinalu se bodo Nemci, gostitelji turnirja in drugi iz skupine A, najverjetneje pomerili z Bolgarijo, trenutno vodilno v skupini B.

Polfinalni tekmi bosta v četrtek, finale pa v petek. Le zmagovalec berlinskega turnirja si bo zagotovil olimpijsko vozovnico v Tokio.

Izjave po tekmi:

* Alberto Giuliani, selektor Slovenije: "Veseli smo, da smo osvojili prvo mesto v skupini. Nismo si izbirali nasprotnika v polfinalu, saj so vse ekipe močne. Najprej se moramo pripraviti za Francijo, ki nas čaka jutri. Vemo, da nas čaka težka tekma, vendar bomo poskusili dati na igrišču vse od sebe. Zelo sem vesel, da je danes mladi Možič dobro izkoristil ponujeno priložnost, saj je zlasti v napadu izredno močan."

* Žiga Štern: "Danes smo dobili priložnost tudi igralci s klopi. Pomembno je, da smo zmagali in tako osvojili prvo mesto v skupini, prav tako je pomembno, da so se nekateri glavni igralci vsaj malo spočili, kajti urnik tekem je naporen in že jutri nas čaka nova težka tekma."

* Jan Klobučar: "Na tem turnirju nobena tekma ni lahka in tudi danes proti Češki je bilo tako. Vesel sem, da smo na koncu zmagali in imamo tako tri zmage v skupinskem delu ter gremo naprej kot prvouvrščena ekipa. Sedaj gre zares, saj vsak poraz pomeni konec kvalifikacij. Moramo gledati na svojo igro, da bomo igrali zelo dobro, saj nam drugače ne bo uspelo. Proti Francozom sicer nimamo najboljšega izkupička, vendar je sedaj pravi čas, da se to spremeni in da končno premagamo Francoze ter nadaljujemo pot proti zastavljenemu cilju."

* Rok Možič: "Zelo sem zadovoljen, da sem dobil priložnost prvič zaigrati na uradni tekmi in menim, da sem jo tudi dobro izkoristil. Na koncu smo zmagali s 3:1 in se uvrstili v polfinale, česar smo si tudi želeli, vendar smo v bistvu šele na pol poti, jutri nas čaka polfinale najverjetneje s Francozi, vendar če bomo pokazali svojo najboljšo igro, se nimamo česa bati in upam, da se uvrstimo v finale."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.