Šport
70 ogledov

Prvenstvo začeli, kot se spodobi

Borut Mačkovšek Slovenija Angola SP 2017
1/7
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi na svetovnem prvenstvu v Franciji brez težav premagala Angolo (42:25).

Rokometaši Slovenije so se za uvod v svetovno prvenstvo pomerili z reprezentanco Angole. Ta je na lanskem afriškem prvenstvu osvojila tretje mesto za Egiptom in Tunizijo, doslej pa je nastopila na dveh svetovnih prvenstvih. V Tuniziji 2005 je zasedla 20., dve leti pozneje v Nemčiji pa 21. mesto.

Za Slovenijo je letošnji nastop osmi na svetovnih prvenstvih. Najboljši rezultat je dosegla leta 2013 v Španiji, ko se je uvrstila v polfinale in osvojila četrto mesto, potem ko je v dvoboju za tretje mesto klonila proti Hrvaški.

Selektor Veselin Vujović na uvodni tekmi letošnjega prvenstva ni mogel računati na poškodovanega Miho Zarabca. Nastalo vrzel na mestu srednjega zunanjega je poleg Marka Bezjaka zapolnil kapetan Vid Kavtičnik. V vratih je od prve minute stal Matevž Skok.

Angolci korak držali le na začetku

Prvi napad na tekmi so imeli rokometaši Angole, ki so povedli z golom Eliasa Antonia. Tempo je bil v uvodnih minutah na zelo visokem nivoju, saj sta ekipi hitro in uspešno zaključevali napade. Slovenci so z golom Blaža Janca znižali na 3:4, po izgubljeni žogi nasprotnika pa je Darko Cingesar poskrbel za izenačenje. Angolci so oddali že eno žogo, iz hitrega protinapada je za prvo vodstvo Slovenije poskrbel Janc (5:4). Rokometaš Celja je bil odlično razpoložen, saj je v uvodnih minutah zabil kar štiri gole. Kot po tekočem traku je zadeval tudi Mačkovšek.

Obramba je bila šibka na obeh straneh, prekinitve pa redke. V manj kot desetih minutah je bilo doseženih kar 16 golov (9:7 v korist Slovenije). Slovenci so v skladu z napovedmi iskali hitre zaključke in bili pri tem tudi zelo uspešni. Gašper Marguč je v 20. minuti poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (17:11). Vid Kavtičnik je v 23. minuti povišal na +7.

Angolcem je začelo primanjkovati moči in napake so se kopičile. Reševali so se z agresivnim posredovanjem v obrambi in plačali davek z izključitvami. V zadnji sekundi prvega dela je zadel še Nik Henigman in Slovenci so šli na domor z devetimi goli prednosti.

Na začetku drugega polčasa je v slovenska vrata stopil Urh Kastelic. Vujovićevi varovanci so prednost hitro dvignili na dvanajst zadetkov (25:13) in dokončno odpravili vse upe Afričanov po presenečenju. 

Sredi nadaljevanja je Slovenija po nekaj obrambah Kastelica, kljub izključitvam, še povišala naskok, za 13 golov prednosti (31:18) je z bombo zaključil Borut Mačkovšek.

V zadnjih minutah so Angolci povsem popustili, Slovenci pa so, predvsem prek Marguča, polnili njihovo mrežo iz protinapadov. Na koncu je razlika znašala 17 zadetkov (42:25).

SP 2017 (skupina B), 1. kolo:

Slovenija - Angola 42:25 (22:13)
Marguč, Mačkovšek po 8, Janc 6, Cingesar, Bezjak po 4; Lopes 6, Hebo 5.

Makedonija - Tunizija 34:30 (13:14)
K. Lazarov 12; Boughanmi 9.

Ob 20.45:
Španija - Islandija

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 1
  • franke 20:05 12.januar 2017.

    Če pa to tekmo nebi zmagali,pa si ne zaslužijo da so tam. Bomo videli kaj bo proti Islandiji?