Šport
39 ogledov

Olimpijske sanje so se razblinile v prah

(Danska - Slovenija)
1/24
Stanko Gruden/STA
Slovenska rokometna reprezentanca je v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Rio de Janeiru izgubila proti Danski s 30:37 (13:16).

Slovenija je v predtekmovanju zabeležila štiri zmage in en poraz. Premoč je morala priznati le zmagovalki skupine Nemčiji, ki je bila za našo reprezentanco usodna že pred dvanajstimi leti v finalu domačega evropskega prvenstva.

Slovenci bi za preboj med najboljše štiri ekipe morali premagati trikratne svetovne podprvake in dvakratne evropske prvake, ki pa na olimpijskih igrah še niso bili boljši kot četrti.

Kavtičnik in Bezjak držala priključek

Prvi napad na tekmi je pripadel slovenski reprezentanci, ki jo je v vodstvo popeljal Marko Bezjak.

Danci so odgovorili s hitrim napadom in izenačili z zadetkom krožnega napadalca. Varovanci Gudmundurja Gudmundssona so kljub izključitvi Henrika Tofta Hansena dosegli dva zadetka in povedli s 3:1. Blaž Janc je uspel znižati na 2:3, z drugim golom na tekmi pa je razliko na dva gola spet povišal Morten Olsen.

Slovenija je z dvema zaporednima zadetkoma Vida Kavtičnika ujela stik, za izenačenje na 5:5 pa je poskrbel Bezjak. Danci so znova pobegnili na dva gola prednosti (7:5), s sedmih metrov pa je za znižanje poskrbel razpoloženi Kavtičnik (7:6).

Španska sodnika sta v skladu z napovedjo nekdanjega slovenskega reprezentanta hitro vzpostavila avtoriteto in nakazala, da ne bosta dopuščala umazane igre.

Vujović z Lesjakom zadel v polno

Slovenci so uspešno ''capljali'' za dvakratnimi evropskimi prvaki, ki so vzdrževali dva gola prednosti. Miha Zarabec je pri izidu 8:10 zapravil napad in Danci so imeli priložnost, da prvič pobegnejo na tri gole. Izkazal se je Urban Lesjak, ki je v vratih zamenjal vratarja začetne postave Gorazda Škofa

Slovenci so nato zapravili najstrošjo kazen in še eno priložnost za znižanje, protinapad Danske pa je s prekrškom za izključitev prekinil Zarabec. Darko Cingesar je kljub igralcu manj zadel za Slovenijo in Gudmundsson je zahteval minuto odmora. Čeprav so v napadu delovali nekoliko statično, so Vujovićevi izbranci držali stik z Danci.

Na odmor s tremi goli zaostanka

Nasprotniki so bili predvsem v napadu bolje razpoloženi, kar se je odražalo tudi v številu različnih strelcev. Zahvaljujoč Lesjaku, ki je ubranil še en poskus, je Janc lahko znižal na 10:11. Vujovič je z vpoklicom Lesjaka zadel v polno, ki je z obrambami reševal slovenske rokometaše.

Danci so v 25. minuti prvič povedli s tremi goli razlike (13:10). S sedmih metrov je bil še drugič na tekmi natančen Kavtičnik. Slovenci so pri izidu 12:15 prekinili napad Dancev in izvedli hiter protinapad, ki ga je uspešno izvedel Uroš Zorman. V zadnji sekundi polčasa je na tri gole razlike povišal Mads Christiansen.

Zatajili tudi streli s sedmih metrov

Drugi polčas so odprli Danci. Vujović je na igrišče poslal Jureta Dolenca, ki ni igral v prvem polčasu. V vrata je znova stopil Škof. Mikkel Hansen je prednost Danske povišal na štiri, na drugi strani igrišča pa je bil natančen Zorman, ki je izsilil še izključitev.

Zorman je s tretjim golom na tekmi znižal na 15:18. Po lepi kombinaciji Hansena in Olsena je razlika spet narasla na štiri gole. Dolenec je dobil močan udarec v obraz in obsedel na tleh, vendar sta delivca pravice dosodila prekršek v napadu. Lasse Svan Hansen je zabil za 20:15.

Slovenci so v napadu resda zaigrali bolje, precej slabše pa jim je šlo v obrambi. Izključitev Gabra ni pomenila nič dobrega in Danci so povedli za šest. Strel Dolenca s sedmih metrov je ubranil Jannick Green.

Potem ko sta najstrožjo kazen zapravila Zarabec in Dolenc, je bil s sedmih metrov neuspešen še Kavtičnik. Zapravljene priložnosti so Slovence drago stale, saj je po desetih minutah drugega polčasa razlika znašala že devet golov. Vujović je zahteval minuto odmora. Odmor je dosegel želeni učinek, saj so Slovenci uspeli znižati na sedem. Toda razigrane Dance, ki so zadevali z vseh položajev, je bilo nemogoče ustaviti.

Prerešetana slovenska obramba

Cingesar je prejel hitro podajo Zarabca in znižal na sedem (24:31). Sodnika sta nato izključila Kavtičnika, rumeni karton pa je prejel Uroš Šerbec, pomočnik slovenskega selektorja.

Pri Slovencih so se vrstile izključitve in Danci so tudi po zaslugi terenske premoči rutinirano korakali proti polfinalu olimpijskega turnirja. Zadetki so padali kot po tekočem traku, dvoma o zmagovalcu pa v zadnjih minutah ni bilo več.

OI 2016, rokomet, četrtfinale:

Danska : Slovenija 37:30 (16:13)
Svan in Hansen 8, Olsen 6; Janc in Bezjak 6


PREBERITE ŠE:

Komentarjev 10
  • romy 09:21 18.avgust 2016.

    ok smo tam,kamor spadamo nismo najboljši niti najslabši,tudi dobro a ne?

  • nergač 09:01 18.avgust 2016.

    He he he Škof je rekel, še malo šunke pa kakšno pivce za regeneracijo, potem pa bomo.....in so. Sedemintrideset golov so dobili, to je toliko kot jih dobi kakšna Nigerija ali pa Luxemburg...

  • nergač 08:58 18.avgust 2016.

    mi smo rokometna velesila, pa kaj ima veze mala država. Koliko je pa ČG večja država , Hrvaška...Islandija...