Šport
245 ogledov

Slovenija do novega srebra na Evropskih igrah

Patrik Divković Peter Bolz
Divković je osvojil srebrno odličje v taekwondoju na EI na Poljskem.

Patrik Divković, drugi nosilec v kategoriji do 87 kg, je v finalu na evropskih igrah na Poljskem osvojil srebrno odličje v borilni veščini taekwondoju. V finalu je bil boljši Hrvat Ivan Šapin, lanski evropski prvak in letošnji svetovni podprvak.

"Vzdušje na teh igrah je bilo super, škoda, da te medalje nisem dobil prej, ker bi bilo potem slavje veliko slajše in boljše. Jutri namreč že potujemo domov, ampak nič zato. Vesel sem, da sem Slovenji zagotovil novo medaljo na teh igrah," je povedal Divković.

Divković je bil kot drugi nosilec v prvem krogu prost, tako da je obračune v dvorani gorskega zimskega središča Krynica Zdroj začel v četrtfinalu in Madžara Kelena Baileyja ugnal z 2:0. Od desetega nosilca je bil po točkah boljši z 10:3 in 7:5.

Naslednji tekmec je bil veliko močnejši, Španec Raul Martinez Garcia je bil tretji nosilec iger v kategoriji, a je izgubil z 0:2. Divković je slavil z 11:4 in 8:6.

Finale je Šapin začel z vodstvom s 4:0 že po manj kot minuti. Z 8:3 se je končala prva runda. V drugi je Divković osvojil prvo točko, a je Hrvat hitro odgovoril in povedel s 3:1. Sledilo je obdobje Šapina, ki je s serijo udarcev povedel z 10:1.

"Šele malo po tretji uri sem začel dvoboje, kar mi je zelo ustrezalo. Vedel sem, da lahko premagam Madžara in Martinez Garcio. Pred finalom je bil taktični načrt, da zapiram Hrvata, ki je zelo fizičen borec," je načrt pred finalom strnil slovenski borec.

To je bil zadnji nastop v tem športu za Slovenjo. Izkušeni olimpijec Ivan Trajković je pred tem v kategoriji nad 87 kilogramov izgubil uvodni dvoboj. Šestega nosilca je z 2:0 po točkah ugnal enajsto postavljeni Nizozemec Bryan Zonderop.

Trajkovića, ki je tako kot Divković pred igrami napovedal boj za medalje, je Nizozemec v prvi rundi premagal z 11:4, v drugi pa z 8:6, s tem pa se slovenskemu borcu ni uspelo prebiti v četrtfinale. Trajković je bil sicer v zadnjem času lažje poškodovan, a je dejal, da ga to ne bi smelo ovirati na tekmovališču.

Lin Kovačič je v nedeljo izgubil prvi obračun v kategoriji do 74 kilogramov. Domen Molj, sedmi nosilec v kategoriji do 74 kilogramov, pa uvodnega že na začetku.

Divković je osvojil peto slovensko odličje na tretjih evropskih igrah. Športna plezalka Lucija Tarkuš je na balvanih osvojila bron. Pred njo so bili na Poljskem uspešni atleti. Zlat je bil svetovni prvak Kristjan Čeh v metu diska, srebrni pa Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke..

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:24 26.junij 2023.

    Patrik Divković si zasluži čestitke za osvojeno srebro! Ampak do naslednjega velikega tekmovanja se bo moral naučiti, da domačim medijem ne razlaga taktike za naslednjo borbo, še posebno, če njegov tekmec prav tako prihaja iz področja bivše Juge...