Šport
460 ogledov

Slovenija ima novega selektorja

Alberto Giuliani Halkbank Ankara
Na klop slovenske reprezentance je znova sedel italijanski strokovnjak.

Italijanski odbojkarski strokovnjak Alberto Giuliani je nov selektor slovenske moške izbrane vrste. Njegova naloga bo reprezentanco pripraviti na letošnje evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija gostila skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani prek video povezave povedal Giuliani, ima s slovensko reprezentanco visoke cilje. "Slovenija je majhna država, ki pa ima veliko odbojkarskega talenta. Veliko fantov v reprezentanci že poznam in vem, da so sposobni vrhunskih mednarodnih uspehov," je dejal.

Novega selektorja je na dogodku točno 200 dni pred začetkom EP predstavil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret, ki je dejal, da je v preteklih dneh potekala intenzivna komunikacija z Ankaro, kjer 54-letni Italijan trenutno deluje kot trener turškega klubskega velikana Halkbank. Z Giulinijem je OZS sklenila dveletno pogodbo.

"Morda najbolj zgovorno o visokih ciljih novega selektorja govori to, da je sam želel v pogodbo vnesti klavzulo, vezano na osvojitev evropskega prvenstva," je dejal Ropret.

Alberto Giuliani | Avtor: Halkbank Ankara Halkbank Ankara

Svoje delo bo deseti selektor slovenske moške odbojkarske izbrane vrste doslej osredotočil na izboljšanju organizacije v moštvu, je novinarjem pojasnil Giuliani. "Vem, da gre za dobre fante, zato mi bo v veselje delati z njimi." Taktično bo pod njegovo taktirko v ospredju blok in obramba. "Mislim, da imamo možnost razviti takšno igro in tudi biti uspešni pri njej," je dodal.

Letos bosta poleg vrhunca sezone potekala še dva pomembna reprezentančna turnirja, vključno s pokalom challenge, ki bo služil kot kvalifikacijski turnir za elitno ligo narodov. Giuliani meni, da ima Slovenija dobre možnost ta turnir zaključiti na prvem mestu izmed šestih reprezentanc, ki bodo na njem nastopile. Poleti bodo potekale tudi kvalifikacije za olimpijske igre, septembra pa bo sledil reprezentančni vrhunec sezone in največji letošnji športni dogodek pri nas. Slovence v prvem delu EP čakajo obračuni z Rusi, Finci, Turki, Makedonci in Belorusi.

Nastope pred domačimi gledalci nestrpno pričakujejo tudi igralci, je potrdil slovenski kapetan Tine Urnaut, ki je pozdravil imenovanje novega selektorja. Kot je dejal, gre za izjemno kakovostnega strokovnjaka s številnimi uspehi na klubski ravni. "Prihaja iz Italije, kjer je sigurno najboljša odbojkarska šola na svetu, in s svojim znanjem in izkušnjami bo gotovo lahko tako na individualni kot ekipni ravni prispeval, da reprezentanca naredi korak naprej," je ocenil Urnaut.

Giuliani, nekdanji trener italijanskih klubov Cuneo, Macerata in Piacenza in tudi selektor slovaške reprezentance med leti 2015 in 2016, sicer ni bil prvi izbor OZS. Ropret je potrdil, da je bilo vse dogovorjeno z Andreo Gardinijem, ki pa se je tik pred zdajci - iz osebnih razlogov - premislil.

Alberto Giuliani | Avtor: Halkbank Ankara Halkbank Ankara

Ropret je med iskanjem novega selektorja vseskozi poudarjal, da se - po pozitivni izkušnji z Andreo Gianijem - nagiba k italijanskemu strokovnjaku. Giuliani pa je bil med kandidati za slovenskega selektorja tudi v začetku leta 2013, ko je nato na vroči stolček sedel Luka Slabe.

Ob predstavitvi selektorja je danes potekalo tudi odkritje odštevalne ure pred EP. To so na ljubljanskem Bregu danes slavnostno odkrili Ropret, ljubljanski župan Zoran Janković in ambasador prvenstva Tomislav Šmuc. Z današnjim dnem se je začela tudi prodaja vstopnic za skupinski del prvenstva. Prve je tako simbolično kupil prav Janković, ki je na dogodku reprezentanci zaželel veliko uspehov. "Želim si, da bi vsi navijači skupaj odpotovali iz Ljubljane v Pariz na finalne boje, da bi tam pokazali duh Ljubljane in Slovenije ter pomagali domov pripeljati medaljo," je dejal župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice