Šport
549 ogledov

"Slovenija lahko premaga vsako reprezentanco!"

ljubomir vranješ Epa
Slovenski rokometaši so z odliko opravili prvi del naloge na letošnjem evropskem prvenstvu.

V skupinskem delu v Göteborgu so padli Poljaki, Švedi in Švicarji, v drugi del tako prenašajo dve točki. V Malmöju, ki bo med 17. in 22. januarjem gostil drugo poglavje letošnjega rokometnega Eura, želijo še naprej biti "zlatanati".

Švedski jezikovni svet je pred leti v obrazložitvi glagola "zlatanati" oziroma po švedsko "zlatanera" zapisal, da to pomeni nekaj učinkovitega, prepričljivega in prevladujočega. Navdih za to so švedski jezikoslovci našli pri najbolj znanemu novodobnemu švedskemu športniku Zlatanu Ibrahimoviću.

Slovenska rokometna reprezentanca EP Šport Slovenija še naprej melje vse pred sabo

Slovenski rokometaši so naravnost navdušili v prvem delu evropskega prvenstva. V Göteborgu so bili izjemno učinkoviti, prepričljivi in prevladujoči, krasil jih je tudi neverjeten ekipni duh, na las podoben tistemu iz leta 2017, ko so na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojili bronasto medaljo.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa bodo v naslednjih dneh v rojstnem kraju "Ibrakadabre" skušali poleteti v rokometne višave, ob ponovitvah predstav iz Göteborga se zdi zelo blizu tudi Stockholm, prizorišče najbolj prestižnih tekem na letošnjem prvenstvu stare celine.

Z uvrstitvijo v Malmö so že izpolnili prvi cilj, drugi pa je šele pred njimi. Preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu je največja želja slovenskih rokometašev. Med 17. in 19. aprilom jih bodo gostili Francozi, ki so senzacionalno izpadli po prvem delu tekmovanja, Norvežani in Nemci, v primeru zmagoslavja Norvežanov ali Nemcev pa Hrvati.

Debakl Šport Šok na EP: "Končana je era!"

Na Švedskem ni nihče pričakoval slovenske rokometne "eksplozije". Še poldrugi mesec pred začetkom velikega turnirja je vodstvo Rokometne zveze Slovenije iskalo naslednika za Črnogorca Veselina Vujovića, 17. decembra pa je na njegovo mesto postavilo Vranješa, tudi predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac zaradi vseh peripetij ni več govoril o "popolni mobilizaciji".

Ob tem se je Slovenija ostala brez svojega stebra obrambe Mateja Gabra, le redki pa so se spomnili zadnje dobre predstave naših rokometnih prvokategornikov. Bržkone je bila pred dvema letoma, ko je v Varaždinu padla Španija, ki je nato kasneje osvojila prvo mesto na EP na Hrvaškem.

igor žabič | Avtor: Epa Epa
Po odličnih slovenskih predstavah v Göteborgu in nekoliko presenetljivih razpletih dvobojev v Trondheimu in Malmöju, ki se križata s slovensko skupino F, so nekateri strokovnjaki slovenske rokometaše uvrstili celo med najresnejše kandidate za odličja, a se s tem Vranješ ne strinja.

"Slovenija ni favorit, že zaradi svojih tekmecev v drugem delu tekmovanja to ne more biti. A kot sem že pred časom dejal, Slovenija lahko premaga vsako reprezentanco. To bomo skušali narediti že na naši prvi tekmi v Malmöju, ne glede na nasprotnika," je dejal Vranješ.

"Izjemno zadovoljen sem z opravljenim delom v Göteborgu. Dosegli smo tri zmage, ob tem igramo zelo dober rokomet. Predvsem to velja za obrambo, a tudi napad ni tako slab. V Malmö odhajamo zelo samozavestni in polni pričakovanj," je dodal Vranješ in poudaril, da je v ekipi od njegovega prvega dne na mestu selektorja prisotna prava kemija v slačilnici in izven nje.

Slovenski rokometaši bodo obračune v Malmöju, ki bodo na sporedu med 17. in 22. januarjem, pričeli z dvema točkama. Enako izhodišče ima Norveška, Portugalska in Švedska pa drugi del pričenjata brez točk.

Edina neznanka - tekme bodo na sporedu v današnjih večernih urah - ostaja skupina E. Islandija si je že zagotovila napredovanje, za drugo prosto mesto pa se potegujeta Danska in Madžarska. Razpleta dvobojev med Madžarsko in Islandijo ter Dansko in Rusijo in točkovni izkupiček obeh najboljših izbranih vrst iz te skupine v drugem delu tekmovanja bosta znana v današnjih večernih urah.

urh kastelic | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.