Šport
34 ogledov

Slovenija se poslavlja od EP

Slovenski odbojkarji odbojka Slovenija Stožice Hrvaška kvalifikacije za EP Anže Petkovšek
Slovenska odbojkarska reprezentanca je že zaključila nastope na evropskem prvenstvu na Danskem in Poljskem.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v svoji tretji tekmi evropskega prvenstva na Danskem izgubila proti Nizozemski z 1:3 (19, -19, -22, -23). Po zmagi in dveh porazih so bili Slovenci odvisni od tekme Srbija - Finska, kjer bi morali slednji zmagati s 3:0 ali 3:1, a so zmago vknjižili Srbi s 3:0 in si tako zagotovili dodatno tekmo, ki jih lahko še pelje v nadaljevanje tekmovanja.

"Padli smo pod pritiskom, tako kot na velikih tekmovanjih že nekajkrat doslej. Razloga ne poznam, problemi se samo ponavljajo. Naši liderji bi danes morali pokazati več, ampak tako je, kot je. Tak je šport. Sem izredno razočaran, ni mi uspelo tistega, kar sem si želel, saj se vse meri v rezultatu. Mi smo danes Nizozemce po prvem nizu vračali sami. V ključnih trenutkih je bila prisotna panika, ko nekdo, ki ni podajalec, mora podajati, se zapletamo, ko je treba samo servirati v polje, naredimo tri, štiri serije napak, ko bi morali stopiti na zavoro, tega ne storimo," je povedal selektor Luka Slabe.

Zmaga Srbije = slovo Slovenije

Slovenski odbojkarji so še enkrat padli pot pritiskom odločilne tekme. V obračunu z Nizozemci, v katerem so bili prav gotovo rahli favoriti, so odpovedali v vseh elementih odbojkarske igre. Spet ničesar niso naredili s servisom, spet so v odločilnih trenutkih slabo sprejemali, tako da so morali domov že po predtekmovanju.

Slovenski selektor je na korektorskem mestu tokrat tekmo začel z Alenom Šketom, kar se mu je vsaj v prvem nizu obrestovalo. Mlajši korektor v slovenski vrsti je že do prvega tehničnega odmora dosegel štiri točke in bil ob Alenu Pajenku (dva bloka in as) najzaslužnejši za vodstvo 8:3. Prednost so s točkami prav vseh igralcev do drugega tehničnega odmora še povišali. Trenutek slabosti je sicer prišel po izidu 19:12, a je nalet tulipanov, ki so dosegli tri točke, s pol minute odmora zaustavil Slabe.

V drugem nizu nastopil strah

Čeprav je Slovenija uvodni niz dobila z lahkoto, pa je nekaj strahu vzbujal podatek, da doslej še nobena reprezentanca ni dobila tekme, če je zmagala v prvem delu. In strah se je povečal, potem ko so Nizozemci predvsem po zaslugi "prvega tempa" dobili drugi del. Niz je bil sicer izenačen vse do izida 15:15, toda po drugem tehničnem odmoru je bila praktično le ena ekipa, Nizozemci so po izidu 18:20 tekmecem dovolili le še točko.

Razlog za poraz v drugem nizu je bil tudi v dejstvu, da se je Šket ustavil, zato je Slabe razumljivo v igro poslal Mitjo Gasparinija, ki pa prav tako ni bil posebej razpoložen. Slovenija je držala korak s tekmecem do izida 15:15, a nato so napake pri sprejemu nizozemski ekipi omogočile štiri točke zapored. Slabe je dvakrat vzel odmor, zamenjal organizatorja igre, pomagalo je, da se je njegova ekipa približala na točko zaostanka, toda nato v protinapadih dvakrat zapravila priložnost za izenačenje (Čebulj in Gasparini sta poslala žogo v avt) in se znašla na robu prepada.

Zapravljena prednost

Poraz v četrtem nizu bi najbrž pomenil nepričakovano zgoden odhod domov, zato je bil zagotovo najbolj pomemben na prvenstvu doslej. Začeli so ga dobro, vodili z 9:5, nato pa se je začela bitka živcev. V njej pa so kratko povlekli Slovenci, ki so po izenačenju na 23:23 tekmecem dovolili dve zaporedni točki, s čimer je bila tekma končana.

"Ko dobro serviramo, lahko odlično igramo. Tako v obrambi kot v bloku, ko pa servisa nimamo, tekmec z lahkoto dosega točke. In to se nam je dogajalo tu. Blok in obramba sploh nista prišla do izraza. Pozna se tudi, da nimamo izkušenj, kot jih imajo druge reprezentance, ki neprestano igrajo svetovno ligo z najmočnejšimi tekmeci. Mi pa igramo le pripravljalne tekme, v katerih so bili najmočnejši tekmec Bolgari. Pomanjkanje izkušenj se pozna predvsem v končnicah. Dali smo vse od sebe, na tekmah in treningih smo se trudili po naših najboljših močeh. Žal nam ni uspelo," je povedal kapetan Tine Urnaut.

EP v odbojki, skupina C, 3. kolo:

Slovenija : Nizozemska 1:3 (19, -19, -22, -23)

Srbija : Finska 3:0 (-20, -23, -15)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.