Šport
103 ogledov

Slovenija v Rio po odličja

Benjamin Savšek EPA
Na Olimpijskem komiteju Slovenije razkrili nekatere cilje za olimpijske igre 2016, ki bodo nedvomno osrednji športni dogodek v prihajajočih 365 dneh.

Med favorite za kolajne na olimpijskih igrah vnovič sodijo kajakaši in kanuisti na divjih vodah, vsaj moški del z Benjaminom Savškom, Petrom Kauzerjem in dvojcem Luka Božič/Sašo Taljat. "Za mano je sanjsko leto.Dokazal sem, da lahko dosežem svoje cilje in upam, da bo tako tudi v naslednji sezoni," je med drugim povedal Savšek. A visoke načrte bo imela tudi mirnovodašica Špela Ponomarenko.

Optimističen je tudi nosilec medalj z OI 2004 in 2008 jadralec Vasilij Žbogar, ki se je vrnil v domovino s priprav na Copacabani in 40 stopinj Celzija vročine. Manj ga je navdušila nesnaga v zalivu regatnega polja: "Tam je res čudna barva, plava vse, česar tukaj niti ne bom našteval..., recimo, da smrdi. Jadralci so tam že staknili prve infekcije, zato bo treba biti še kako previden, da komu to ne pokvari dolgih let priprav." A kot pravi, bo sam na igre odpotoval zelo samozavesten: "Po medalji na svetovnem prvenstvu imam razloge za samozavest in ja, vse je usmerjeno tudi v medaljo v Riu."

Želje po dobrih nastopih spremljajo tudi atlete, med katerimi je mlada Maruša Mišmaš navdušena nad dejstvom, da je končno sanirala poškodbo, atletski tabor pa upa, da bo metalka kopja Martina Ratej končno najboljši med v sezoni pokazala tudi na najpomembnejši tekmi leta, ki bi jo pripeljal najmanj zelo blizu kolajni. Plavalka Anja Klinar na igre potuje četrtič in si želi nastop med najboljšo osmerico na svetu, kar velja tudi za Ravenčana Damirja Dugonjića. Z razmerami v mestu pod najbolj znamenitim spomenikom Jezusu Kristusu pa sta prve izkušnje že nabirali tudi gorska kolesarka Tanja Žakelj in triatlonka Mateja Šimic, in vsaj prva sodi tudi med širši krog favoritinj za medaljo.

Veliko željo po nastopu na igrah ima tudi 52-letni Rajmond Debevec, nosilec treh olimpijskih medalj. Prvak iz leta 2000, pa tudi nosilec brona z OI 2012 v Londonu si želi še devetič na igre. Edina, a majhna možnost, se Debevcu ponuja z zračno puško. "Seveda vidim luč na koncu tunela. Iger bi bil zelo vesel, predvsem s tekmovalne plati, saj bi mi vročina v Riu zelo ustrezala," pravi tekmovalec, ki čaka tudi na morebitno izredno povabilo Mednarodnega olimpijskega komiteja. Debevec bi bil predvsem za mlade člane neizčrpen vir olimpijskih izkušenj, saj se teh tekmovanj spominja vse od leta 1984.

Prav posebno noto pa bi igram lahko dali tudi rokometaši, če bi se jim vnovič uspelo zavihteti na igre, a še pred tem bodo norali uspešno opraviti z nalogami na evropskem prvenstvu na Poljskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.