Šport
22 ogledov

Slovenija vodi proti Litvi

Žemlja Anže Petkovšek
Slovenska teniška reprezentanca potrebuje še eno točko, da bo tudi šesto leto zapored članica prve evroafriške skupine Davisovega pokala. Po prvem dnevu dvoboja z Litvo v Kranju vodi z 2:0; svoji nalogi sta zgledno opravila Grega Žemlja in Blaž Rola.

Izbranca Blaža Trupeja sta presegla pričakovanja kapetana. To še posebej velja za Grega Žemljo, ki se je na domačem terenu pomerili s sto mest višjeuvrščenim igralcem, Ricardasom Berankisom. Tega na igrišču sicer ni bilo opaziti, saj je Žirovničan prevladoval v vseh elementih igre in Litovca odpihnil s 3:0.

"Bil je slab. Res slab," je po dvoboju priznal Žemlja. "Še zlasti v zaključku je močno popustil, tako da sem moral ohraniti zbranost in profesionalno zaključiti dvoboj. To so pomembne zmage, ne samo za razplet tega dvoboja, ki se je zdaj močno nagnil na našo stran, tudi z vidika nadaljevanja sezone. Potrebujem take zmage za samozavest," je dodal Žemlja, za katerega je bil to 55. nastop v državnem dresu, s čimer je nesporni rekorder med slovenskimi igralci. Nepogrešljiv član izbrane vrste je že več kot deset let. Prvi dvoboj v Davisovem pokalu je odigral 2005 prav tu v Kranju.

Glavno mesto Gorenjske je za slovenski tenis kraj srečnega imena, saj moška reprezentanca v teniškem klubu Triglav še ni izgubila. Dve zmagi je zabeležila 2005, eno pa lani februarja, ko je tudi nazadnje slavila v Davisovem pokalu.

Tudi v dvoboju za obstanek z Litvo je na dobri poti, da ohrani stoodstotni izkupiček, še posebej potem, ko je najvišjeuvrščeni Slovenec na ATP lestvici Blaž Rola (125.) v drugem dvoboju upravičil vlogo favorita proti več kot sto mest slabšemu Laurinasu Grigelisu in zmagal prav tako s 3:0 v nizih.

"Na začetku sem imel kar malce treme, saj že dolgo časa nisem igral pred toliko domače publike, hkrati pa mi tudi tekmec z dobro igro ni olajšal dela. V nadaljevanju sem se sprostil, začel igrati, tako kot znam, in vse je bilo veliko lažje. Na koncu sem prav užival v igri," je dejal Ptujčan.

Slovenija si lahko obstanek v prvi evroafriški skupini zagotovi že v soboto, ko je na sporedu igra dvojic, v primeru poraza slednje pa bo imela v nedeljo še dva popravna izpita v igri posameznikov. Kapetan Trupej je za dvoboj, ki se bo začel ob 15. uri, predvidel Blaža Kavčiča in Žemljo, vendar nastop slednjega še ni stoodstoten. Žemlja namreč čuti bolečine v komolcu.

"Odločili se bomo dopoldan, ko bomo videli, kako se bo njegov komolec čez noč odzval na terapijo. Če ne bo nared, bo na njegovo mesto vskočil Blaž Rola," je dejal Trupej, ki je o razpletu prvega dne dodal: "Želeli smo si 2:0, do tega rezultata pa smo prišli precej lažje, kot smo pričakovali."

Izidi:
Slovenija : Litva 2:0
Grega Žemlja : Ricardas Berankis 6:3, 7:5, 6:2
Blaž Rola : Laurinas Grigelis 7:6 (6), 6:2, 6:2

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.