Šport
1116 ogledov

Slovenke postale evropske podprvakinje!

živa dvoršak Stanko Gruden/STA
Slovenske strelke so na EP v Osijeku osvojile srebrno medaljo.

Slovenske strelke Urška Kuharič, Živa Dvoršak in Klavdija Jerovšek so na ekipni tekmi z zračno puško na evropskem prvenstvu z zračnim, malokalibrskim in velikokalibrskim orožjem ter puško šibrenico v Osijeku osvojile srebrno kolajno. Slovenke so v tekmi za zlato kolajno proti Rusinjam po točkah izgubile z 2:16.

Že po ponedeljkovi kvalifikacijski posamični tekmi, ki jo je Dvoršakova končala na prvem mestu, nato pa v finalnem obračunu zavoljo nezgode pri drugem strelu, ko je zadela le devet krogov in zasedla končno osmo mesto, ter enajsto mesto Jerovškove, je bilo jasno, da so Slovenke v slavonsko prestolnico prišle sijajno pripravljene, kar so potrdile tudi na današnjem "drugem polčasu" ekipne tekme.

Živa Dvoršak | Avtor: Epa Epa

Na njej je najprej nastopilo osem najboljših reprezentanc po prvem dnevu tekmovanja, v konkurenci Rusije, Romunije, Norveške, Italije, Danske, Švice in Ukrajine pa je Slovenija s 623,2 kroga zasedla drugo mesto. V dveh serijah po deset strelov je bila najboljša Kuharičeva z 209,5 kroga, Dvoršakova je dodala 207,7, Jerovškova pa 206,0.

Slovenija v današnjem popoldanskem finalu ni bila kos Rusiji, ki je svoje "strelske mišice" pokazala že v prvem delu današnjega tekmovanja, ko je bila s 629,1 kroga daleč pred vsemi. Rusija je svojo absolutno prevlado na strelišču zadržala tudi v finalu. Že po treh serijah je povedla po točkah s 6:0 in slovensko trenerko Polono Sladič prisilila, da je zahtevala polminutni premor.

Živa Dvoršak | Avtor: Twitter Twitter

Po kratkem predahu in njenih besedah spodbude se razmerje moči na strelišču ni bistveno spremenilo. Ruske strelke so bile še naprej korak pred slovenskimi, ki so imele v nadaljevanju tudi nekaj smole in serije izgubljale za 0,1 ali 0,2 kroga.

Dvoršakova, Jerovškova in Kuharičeva so prve točke v finalu osvojile šele v osmi seriji strelov, v deveti pa so Rusinje osvojile želeno 16. točko in končale veliki finale.

Bronasto kolajno je osvojila Romunija, ki je po točkah premagala Norveško s 16:12.

Druge slovenske reprezentance se v ekipni konkurenci niso prebile v odločilne boje. Slovenska ženska ekipa z zračno pištolo v postavi Mojca Kolman, Denis Bola Ujčič in Anja Prezelj je s 1688 krogi zasedla enajsto mesto, moška izbrana vrsta v postavi Sašo Stojak, Peter Tkalec in Mario Hološ pa s 1696 krogi 15. mesto. Na moški tekmi z zračno puško sta slovenske barve zastopala Nejc Klopčič in Jakob Petelinek, tako da Slovenija v tem tekmovanju ni nastopila.

V mladinski konkurenci se je danes izkazala Katarina Fevžer, ki se je v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov prebila med osem najboljših tekmovalk, v finalu pa je nato zasedla osmo mesto.

V sredo bosta nastopila le Mojca Kolman in Mario Hološ na mešani ekipni tekmi z zračno pištolo.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.