Šport
981 ogledov

Slovenki do medalj v Parizu

Tina Trstenjak @judoSLO Tina Trstenjak je klonila v finalu.
Slovenski judoistki Tina Trstenjak in Andreja Leški sta na prvem prvokategornem grand slamu sezone v Parizu osvojili srebrno in bronasto medaljo.

Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak je morala po 3:05 minute podaljška priznati premoč Francozinji Clarisse Agbegnenou. Zadnji dvoboj večera med Trstenjakovo in Agbegnenoujevo, olimpijsko in svetovno prvakinjo ter prvo in drugo s svetovne lestvice, je bil poslastica za vse poznavalce juda v nabito polni dvorani Bercy. Komentator tekme ga je označil kar za prvi judoistični dvoboj trenutno na svetu, v katerem je imela Trstenjakova priložnost, da pred domačo publiko užene Francozinjo in nažene strah v kosti tekmicam. Na koncu je Francozinja razmerje zmag in porazov dvignila na 5:3 v svojo korist.

V dvoboju je varovanka Marjana Fabjana bistveno bolje od Francozinje pripravljala položaj za met, Agbegnenoujevo pa je krasila hitra reakcija, s katero je odgovarjala na napade Celjanke. Slovenska reprezentantka je zabeležila več nevarnih poskusov od tekmice, na koncu pa je bila Francozinja srečnejša in spretnejša.

"S Tino ne morem biti popolnoma zadovoljen. Šla je na zmago, se dobro borila, a v vseh poskusih ji je malo zmanjkalo za met. Kanček kvalitete ji še manjka. Zelo pomembno pa je, da je končno spet premagala Nabekuro, s katero je imela v preteklosti veliko težav, tokrat pa je zdržala in si priborila pomembno zmago," je dan videl trener Marjan Fabjan.

Andreja Leški | Avtor: @judoSLO @judoSLO

Andreja Leški je v boju za bron premagala Japonko Aimi Nouchi, ta je lani v dolgoročni pripravi na olimpijske igre v Tokiu 2020 dobila tri grand slame, in se ji oddolžila za lanski poraz v Budimpešti. Minuto in 14 sekund pred koncem je Koprčanki, ki jo v prestolnici trenira nekdanji celjski šampion Rok Drakšič, uspel odločilni ipon.

"Dopovedovala sem si, da Francozinja ni nepremagljiva, a danes preko nje ni šlo. V ostalih borbah, posebej v tisti za bron, pa sem pokazala dober judo. Prav zmaga nad Japonko je bila posebej pomembna, saj sem si dokazala, da niso nič boljše od nas. Tudi dopoldan, ko sem morala trikrat v podaljšek in zdržala, je bilo težko. Na tem nivoju lahkih borb ni," je dan ocenila Leškijeva. "Andreja napreduje iz tekme v tekmo, danes je premagovala tekmice, ki jih pred tem še ni in potrdila napredek. Tudi za Francozinjo bo naslednjič težje, saj je Andreja proti njej danes tekmovala prvič. Smo na pravi poti," pa je dodal njen trener Rok Drakšič.

Rok Drakšič Zamera? Šport Drakšič in nekdanji trener ne komunicirata

Ob idealnem razpletu se je tokrat v Parizu napovedoval celo slovenski finale, saj sta obe slovenski borki brez napak opravile jutranji del. Trstenjakova je bila najprej boljša od 31-letna Brazilke Ketleyn Quadros. Nato je prav tako v dodatnem borilnem času padla 30-letna Američanka Hannah Martin in v četrtfinalu še Britanka Lucy Renshall, ki jo je 28-letna Celjanka z vazarijem v osmem dvoboju premagala že sedmič.

Leškijeva, lani zmagovalka Düsseldorfa, je imela zelo neugoden žreb in je morala na poti v polfinale kar trikrat v podaljšek. Najprej je za napredovanje ugnala Anriquelis Barrios, nato Hen Ju Han iz Južne Koreje. V četrtfinalu je nato padla še Yasmine Horlaville iz močne francoske šole juda.

V polfinalu pa Slovenki nikakor nista bili v vlogi favoritinj. Trstenjakova se je pomerila z 21-letno Japonko Nami Nabekura, dvakratno azijsko prvakinjo. V podaljšku je bila vse aktivnejša Trstenjakova, ki je po dobrih sedmih minutah boja dosegla svojo drugo zmago nad Japonko. Leškijeva je imela na nasprotni strani tatamija Francozinjo Agbegnenou. V izredno izenačenem dvoboju je imela tudi Slovenka svoje priložnosti, minuto in 19 sekund pred koncem dvoboja pa je Francozinja z metom za ipon uveljavila svoje izkušnje.

V nedeljo bo slovenske barve v Parizu v kategoriji nad 78 kilogramov branila bronasta z zadnjih OI Ana Velenšek.

Preostali slovenski tekmovalki sta tekmovanje v francoski prestolnici končali dopoldan. V kategoriji do 48 kilogramov je bila za 21-letno Marušo Štangar usodna lanska zmagovalka Glasgowa Francozinja Marine Henry. Mlada 19-letna Kaja Kajzer pa je imela zelo težak žreb. Iz dvoboja z Brazilko Tamires Crude, srebrno z zadnjih panameriških iger, je še izšla kot zmagovalka, nato pa je bila zanjo premočna kasnejša zmagovalka Kanadčanka Christa Deguchi, bronasta na lanskem SP v Bakuju.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.