Šport
348 ogledov

Slovenska kluba dobila nasprotnike v Ligi prvakov

Rokomet, Liga prvakov Profimedia
Krimovke v ligi prvakinj v skupini A, medtem ko je Celjanom žreb na Dunaju dodelil zahtevno skupino B.

Žreb rokometne lige prvakov na Dunaju je določil tekmece rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško v sezoni 2022/23, ki bodo igrali v skupini B. V dvorani Zlatorog bo gostovala evropska rokometna smetana, med njimi trije udeleženci letošnjega zaključnega turnirja četverice. Uvodne tekme prvega kroga tekmovanja bodo na sporedu 14. septembra.

Tekmeci Celjanov v skupinskem delu rokometne lige prvakov so evropski prvak Barcelona, Pick Szeged, Kielce, Kiel, Nantes, Elverum in Aalborg. V skupini A pa so Zagreb, Paris SG, Magdeburg, Gudme, Porto, Dinamo Bukarešta, Veszprem in Wisla Plock.

V primerjavi s skupino A je v skupini B zbrana praktično vsa elita, medtem ko bosta klub iz Celja in Elverum tista, ki bosta prežala na presenečenja. Med tekmeci Celjanov so tako tufi madžarski prvaki Pick Szeged, v njihovih vrstah pa kar štirje Slovenci Dean Bombač, Borut Mačkovšek, Mario Šoštarić in Matej Gaber.

Naslednji tekmec so evropski in španski prvaki, prva ekipa, ki je ubranila naslov evropskih prvakov v sredini prejšnjega meseca, Barcelona z Blažem Jancem in Domnom Makucem. V Celje prihajajo tudi letošnji finalisti lige prvakov, sicer pa serijski poljski prvaki, Lomza Vive Kielce.

Rokomet, Liga prvakov | Avtor: Profimedia Profimedia

Uglednih tekmecev kar ne zmanjka, naslednji je francoski podprvak Nantes, kjer igra Rok Ovniček. S severa Nemčije prihaja še en letošnji udeleženec turnirja F4, sicer pa nemški podprvak THW Kiel, kjer je Miha Zarabec. Za zaključek pa sta tu še dve skandinavski ekipi, norveški prvak Elverum in pa danski podprvak, zvezdniški Aalborg, v katerega vrstah igrata Aaron Palmarson ter od te sezone tudi Mikel Hansen.

"Žreb je vedno žreb in nanj ne moreš vplivati, vseeno pa lahko imaš svoje želje. Ta je bil izjemno zahteven, gre za same vrhunske ekipe, kar pa mora biti za nas samo še dodaten motiv. Tako za nas, kot tudi za gledalce. Želimo se pokazati v najboljši luči in proti vsem odigrati čim bolje. Realno bo težko, vendar pa mi se ne predajamo v naprej, vsak bo moral biti na igrišču boljši, mi pa kljub temu računamo in verjamemo v kakšno presenečenje," se žreba ni ustrašil novi kapetan pivovarjev, Aleks Vlah.

RK Celje Pivovarna Laško bo v sezoni 2022/23 še 27. nastopil med najboljšimi klubi ter tako še naprej ostaja eden izmed klubov z največ nastopi v tem tekmovanju.

Sistem tekmovanja tudi v novi sezoni ostaja enak, torej v skupinah A in B je po osem ekip, kjer vsaka igra z vsako. Iz skupin A in B se zmagovalca in drugouvrščena ekipa skupin uvrstita neposredno v četrtfinale tekmovanja, ekipe od 3. do 6. mesta pa se uvrstijo v osmino finala, kjer se pomerijo med sabo za vstop v četrtfinale, zaključni turnir četverice pa bo vnovič v nemškem Kölnu.

 

Krimovke že 28. zaporedno sezono med elito

Znane pa so tudi tekmice rokometašic Krima Mercatorja v ligi prvakinj za sezono 2022/23. Ljubljančanke bodo z nastopi v svoji že 28. zaporedni sezoni med evropsko elito, kar je največ med vsemi ženskimi in moškimi klubi, začele v skupini A. Prvi krog evropske sezone bo na sporedu 10. in 11. septembra.

Žreb skupin za novo sezono EHF lige prvakinj je Krimovkam dodelil igranje v skupini A z danskim Odensom, norveškim Vipersom, ki brani naslov evropskih prvakinj, nemškim Bietigheimom, francoskim Brestom, madžarskim FTC, češkim Banikom in romunsko Bukarešto.

V drugi skupini bodo tekmovali še madžarski Györi, francoski Metz, romunska Rapid Bukarešta, črnogorska Budućnost, norveški Storhamar, danski Esbjerg, turški Kastamonu in Lokomotiva iz Zagreba.

Rokomet, Liga prvakov | Avtor: Profimedia Profimedia

Tekmovalni sistem EHF lige prvakinj v novi sezoni ostaja nespremenjen. V skupinskem delu tekmovanja bo v skupinah A in B nastopalo po osem ekip. Prvo- in drugouvrščena kluba se bosta neposredno uvrstila v četrtfinale, ekipe od tretjega do šestega mesta pa v osmino finala. Sledile bodo tekme na izločanje, najboljša četverica pa se bo prebila na zaključni turnir, ki bo znova potekal v Budimpešti.

"Dobili smo zahtevno skupino, saj bodo naše tekmice med drugimi aktualne evropske prvakinje. Kakovostni so tudi ostali klubi, ki iz sezone v sezono napredujejo in se krepijo. Za nas je najpomembneje, da se dobro pripravi na vse tekme. V skupinskem delu EHF lige prvakinj bomo gradili igro, s katero se želimo s tekmicami kosati v četrtfinalu. Verjamem, da so tako močni klubi kot zahtevni obračuni, ki nas čakajo, nujni, če želimo uresničiti zastavljene cilje in priti do novih uspehov," je žreb pospremil Dragan Adžić, trener RK Krim Mercator.

 

V novo sezono z olimpijsko prvakinjo

Ekipa Krima Mercator pa je pred začetkom tekmovalne sezone 2022/23 predstavila tudi veliko okrepitev. Iz Moskve se je na enoletno posojo v slovensko prestolnico preselila Darja Dmitrijeva, ki je minuli dve leti nosila dres tamkajšnjega CSKA.

Šestindvajsetletna ruska reprezentantka je največji uspeh v karieri dosegla na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru, ko je z izbrano vrsto osvojila zlato kolajno, izbrana pa je bila tudi v najboljšo ekipo tekmovanja na položaju srednje zunanje igralke. Na igrah v Tokiu je bila članica ekipe ruskega olimpijskega komiteja, ki je osvojila srebro.

Darja Dmitrijeva je že v mladih letih opozorila nase. Priznani rokometni portal Handball Planet ji je v sezoni 2014/15 podelil naziv najboljše mlade rokometašice ter najboljše mlade organizatorke igre. Srednja zunanja igralka je članske izkušnje začela nabirati v Dinamu iz Volgograda, s katerim je trikrat osvojila rusko superligo, kasneje pa se je preselila v Lado Togliatti, zadnji dve sezoni pa je branila barve moskovskega CSKA.

Rokomet, Liga prvakov | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekajkrat se je pomerila tudi z rokometašicami Krima Mercatorja, nazadnje v sezoni 2020/21. Na povratnem obračunu play-offa lige prvakinj med Moskovčankami in Ljubljančankami je za svojo ekipo dosegla sedem golov in ji tako priigrala napredovanje, v prihodnji sezoni pa bo visoka mesta v Evropi lovila prav s takratnimi tekmicami.

"Hvaležna sem, da bom zaigrala v Krimu Mercatorju. Odločitev o selitvi je bila zame pomembna in zato toliko bolj zahtevna. Posvetovala sem se z družino in se na koncu odločila za Slovenijo, saj mi je všeč miselnost kluba, hkrati pa mi je blizu njihov način igre," je bila zadovoljna Darja Dmitrijeva.

Deja Doler Ivanović, športna direktorica RK Krim Mercator, pa je poudarila: "Izjemno veseli smo, da se je Darja kljub številnim ponudbam evropskih velikanov odločila kariero nadaljevati v Krimu Mercatorju. To je le še eno priznanje in pokazatelj, da je naše ime cenjeno v evropskem rokometu. Prepričani smo, da lahko skupaj dosežemo najvišje tekmovalne cilje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.