Šport
27 ogledov

Soliden drugi polčas dovolj za skromni Čile

Rodrigo Salinas Kozlina Slovenija Čile SP v rokometu
1/15
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je z zmago proti Čilencem (36:23) začela svoje udejstvovanje na letošnjem svetovnem prvenstvu. Prva tekma skupine A je bila sicer na sporedu že včeraj, ko so Katarci ugnali Brazilce (28:23), danes pa so aktualni prvaki Španci ugnali Beloruse (38:33).

Po slabše odigranem prvem polčasu je Slovenija v nadaljevanju stvari hitro postavila na svoje mesto in prišla do pričakovane visoke zmage (36:23) proti Čilu, po kateri so varovanci Borisa Denića na prvem mestu v skupini A. V soboto se bodo Slovenci pomerili z Belorusi, ki so danes izgubili s Španijo (38:33).

Slovenski selektor za predtekmovalni del svetovnega prvenstva ni prijavil poškodovanega krožnega napadalca Uroša  Bundala, prav tako manjka edini pravi levi zunanji igralec Klemen Cehte.

Izenačen prvi polčas

V vratih Slovenije je pričakovano začel Gorazd Škof in že v prvem napadu zbral dve obrambi, prve tri gole za Denićeve izbrance pa je zabil Dragan Gajić. Čilenci se kljub slabemu začetku niso predali in v sedmi minuti so z golom Rodriga Salinasa izenačili (4:4), isti igralec pa je nato poskrbel tudi za prvo vodstvo Južnoameričanov.

Slovenci so imeli v prvem delu tekme veliko težav z agresivno obrambo nasprotnikov, po 12 minutah so izgubili že štiri žoge. Čilenci so v 13. minuti povedli za dva gola (7:9), Denić pa je v vratih Škofa zamenjal s Primožem Proštom. Na drugi strani je René Oliva ubranil nekaj močnih strelov. V igri Slovenije smo pogrešali predvsem hiter prehod v napad, ki bi rezultiral v kakšnem lahkem zadetku. Kljub težavam so Slovenci v 18. minuti izenačili po petem golu Gajića (9:9).

V 23. minuti, ko so imeli Čilenci dva igralca manj, so fantje s sončne strani Alp le prišli do novega vodstva, ko je zadel Jure Natek (12:11). Prošt je bil dobro razpoložen, a slovenska obramba ni delovala prepričljivo in Čilenci so vseskozi ostajali blizu. Nekaj mirnosti je vnesel že šesti gol Gajića, po katerem so Slovenci povedli za dva zadetka (14:12), takšno prednost pa so imeli tudi po koncu prvega polčasa (16:14).

Boljše nadaljevanje Slovenije

Na začetku nadaljevanja so Slovenci hitro ušli tekmecem, ko sta zadela Dean Bombač in Matej Gaber (18:14). Za povišanje prednosti je svoj deveti zadetek dosegel Gajić (19:14). Deničevi varovanci se tu niso ustavili, ampak so zaigrali čvrsteje v obrambi in iz protinapadov še naprej polnili mrežo Olive (21:14). Prvi gol so Čilenci dosegli šele v 37. minuti, a razlika je kmalu znašala že deset golov (24:14), ko je zadel David Špiler.

Najslabše rangirana reprezentanca skupine A se je v naslednjih minutah sicer uspela malce približati (26:18), a sredi drugega dela je bilo že jasno, da bo Slovenija odnesla dve točki. Po prvem golu Vida Kavtičnika je bila razlika spet dvomestna (28:18). Pri Čilencih je imel organizator igre Nicolas Jofré precej manj prostora za razigravanje kot v prvem delu in napake so se vrstile, svoje delo pa je dobro opravljal tudi Prošt.

V zadnjih minutah je v vrata spet stopil Škof, Prošt je tekmo zaključil z enajstimi obrambami. Tudi Škof je ustavil nekaj žog in Slovenija je na koncu prepričljivo slavila za trinajst zadetkov (36:23).

SP v rokometu (skupina A):

Slovenija : Čile 36:23 (16:14)
Gajić 9, Špiler in Dolenec po 5; R. Salinas 10, Frelijj 5.

Španija : Belorusija 38:33 (21:17)
Katar : Brazilija 28:23 (15:12)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.