Šport
145 ogledov

Slovenske teniške igralke pripravljene spisati zgodovino

Tamara Zidanšek in Kaja Juvan Profimedia
Slovenske tenisačice odhajajo v Sevillo po novo svetovno senzacijo.

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo naslednji teden spisala novo poglavje v zgodovini slovenskega tenisa. V Sevilli bo nastopila na zaključnem turnirju najboljših dvanajstih ekip na svetu v pokalu Billie Jean King.

Slovenija, ki jo od 2017 vodi kapetan Andrej Kraševec, se je lani aprila v Antalyji prebila iz prve evroafriške skupine, nato je novembra 2022 v Velenju senzacionalno premagala Kitajsko, letos aprila v Kopru pa je nadoknadila zaostanek 0:2 proti Romuniji in se uvrstila v družbo največjih teniških velesil na svetu. V Sevilli bodo od 7. do 12. novembra poleg Slovenije igrale Švica, Češka, ZDA, Avstralija, Kazahstan, Španija, Kanada, Poljska, Francija, Italija in Nemčija. Naslov branijo Švicarke, ki so lani v finalu v Glasgowu premagale Avstralijo.

Čeprav je Slovenija, ki bo igrala v skupini z Avstralijo in Kazahstanom, najnižjeuvrščena reprezentanca med sodelujočimi na lestvici Mednarodne teniške zveze (18. mesto), sta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan odločeni, da bosta pečat pustili tudi v andaluzijski prestolnici. Uvodni dvoboj - najprej dve igri posameznic in nato dvojice - bo Slovenija igrala v torek ob 10. uri proti Avstraliji, drugega pa v petek prav tako ob 10.00 s Kazahstanom.

Tamara Zidanšek | Avtor: Epa Epa

"Imamo dobro ekipo in realne možnosti za ugoden rezultat. Zagotovo smo v naši skupini v vlogi 'underdoga', saj so Avstralke lanske finalistke, Kazahstan pa ima četrto igralko sveta, Jeleno Ribakino, a meni osebno ta vloga paše in tudi na zadnjih dveh dvobojih smo bili v podobnem položaju. Glede na to, da je pokal BJK ekipno tekmovanje in da imamo v naši ekipi izjemno pozitivno vzdušje, sem prepričana, da bomo izjemno neugoden tekmec," je na današnji novinarski konferenci povedala prva slovenska igralka na lestvici WTA Tamara Zidanšek (98.).

Tudi Kaja Juvan, trenutno 102. igralka na svetu, je prepričana, da Slovenija v Sevilli ne bo imela zgolj spremljevalne vloge. Podobno kot 25-letna Konjičanka, ki je imela v zadnjih tednih težave z ramenom, je tudi 22-letna Ljubljančanka sanirala zdravstvene težave, tako da se bo lahko naslednji teden popolnoma posvetila igranju za reprezentanco.

"Nastopati za Slovenijo je zame velika čast in odgovornost, hkrati pa užitek ter veselje, saj v ekipi vlada izjemno pozitivna energija, ki se prenaša na igrišče. Če smo v Antalyji, Velenju in Kopru dokazali, česa smo sposobni, ne vem zakaj tega ne bi mogli v Sevilli. Imeli bomo podporo približno sto slovenskih navijačev, kar je za nas teniške igralke drugod po svetu nepredstavljivo, hkrati pa je to ekipno tekmovanje, kjer uvrstitve WTA niso povsem merodajne," pravi Juvan.

Kaja Juvan | Avtor: Profimedia Profimedia

S pozitivno energijo, sproščenim vzdušjem in zmagovalno miselnostjo je igralke "okužil" kapetan Andrej Kraševec. "Nastop v Sevilli je nagrada za dobre igre v preteklih letih, ko nam z izjemo zadnjih treh akcij vse ni bilo postlano z rožicami. Bili so lepi in težki časi, a dejstvo je, da imamo čvrsto jedro ekipo, za kar smo delali načrtno in s srcem. S strokovnim štabom in vodstvom teniške zveze smo verjeli v ta projekt, Tamara in Kaja, ki sta bili nosilki vsega skupaj, pa sta se vseskozi držali dogovorjenega," je ocenil.

Kot je dodal, je ekipa zdaj pred novim izzivom. "Smo na točki, ko bi lahko v znak zmage dvignili roke v zrak, saj smo dosegli nekaj, kar si nismo predstavljali niti v sanjah. Lahko pa si rečemo: poskusimo preskočiti skupinski del v Sevilli in se zavihteti med štiri najboljše reprezentance nasvetu," je optimistično proti zaključnem turnirju ozrl Kraševec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.