Šport
109 ogledov

Slovenski dvojec v boju za kolajne

Peter John Stevens Profimedias
V polfinalu evropskega prvenstva na 50 prsno je Peter John Stevens zabeležil tretji čas, Damir Dugonjič pa četrtega.

Slovenija bo imela v soboto na evropskem prvenstvu v Londonu kar štiri finaliste. Peter John Stevens in Damir Dugonjić na 50 m prsno ter Tjaša Oder na 1500 m prosto pa so tudi v igri za medalje. Četrta finalistka na 1500 m prosto je Gaja Natlačen.

Na 50 m prsno sta bila v večernem polfinalu najhitrejša Britanca Adam Peaty in Ross Murdoch, takoj za njima pa oba Slovenca. V napeti prvi polfinalni skupini je Stevens še drugič danes ugnal Dugonjića, v finišu pa je prišel slabše na dotik od Murdocha. Glede na izide prvi favorit ostaja svetovni rekorder Peaty, ki je s 26,66 daleč pred tekmeci, Murdoch in Stevens sta s 27,25 in 27,29 izenačena, za Dugonjića, ki brani bron iz Berlina, pa velja, da ima med vsemi najbolj bogate izkušnje, čeprav je za Stevensom zaostal desetinko in pol.

"Do 35 metrov sem plaval izredno dobro, nato pa sem branil vodstvo in začel plavati preveč na silo, ko sem videl Murdocha, da me dohiteva. Upam, da mi bo šlo v finalu še bolje. Vem, da začenjam najhitreje med vsemi, enako bo v finalu, kjer bom čim dlje skušal ubraniti prednost," je po tekmi v olimpijskem bazenu dejal Stevens in kot željo za soboto razkril: "Ni važno, katero medaljo lahko osvojim. Želim si, da bi bila na stopničkah oba z Damirjem."

Stevens je boj za medaljo sicer napovedoval že pred odhodom na EP, danes pa samozavestno razkril, da se mu je ta misel utrjevala med sezono, kjer je že na treningih večkrat dosegel dobre čase.

Dugonjić ima zdaj prijetno vlogo, saj je favorit v slovenski ekipi po novem Stevens. "Sam čutim, da nimam tiste prave hitrosti, ki si jo želim. Seveda se pozna, da več delam za 100 prsno, a vseeno sem vesel finala in najinega uspeha. Vem, da v finalu lahko nekaj dodam. Jutri bo nov dan, nova dirka, na kateri moram uživati." O Stevensu pa dodaja: "Vesel sem, da če je kdo pred mano, je to plavalec iz moje ekipe. Prav tako sem vesel sem za Petra, da napreduje in da tudi on dokazuje, da imamo v Sloveniji zelo dobre plavalce."

Že pred tem sta v polfinalu nastopila dva radovljiška plavalca. Tjaša Pintar je z 2:00,54 izenačila osebni rekord na 200 m prosto in osvojila 16. mesto. "Zjutraj sem bila zelo vesela polfinala. Popoldan nisem imela česa izgubiti, dala sem vse od sebe in izenačila osebni rekord, kar je po dveh letih dobra napoved za naprej," je po tekmi povedala Pintarjeva, ki se je v pretekli sezoni ubadala s številnimi zdravstvenimi težavami.

Enako uvrstitev je na 100 m delfin osvojil tudi Robi Žbogar, s 53,18 je bil šest stotink sekunde hitrejši kot zjutraj. "Tehnično popoldan ni bilo tako dobro kot zjutraj, saj sem imel težave na obratu in prihodu v cilj. To se pač zgodi, a brez teh težav bi lahkoplaval osebni rekord, a se ni povsem izšlo," pa je dejal Žbogar.

Dopoldan sta si sobotni finale na 1500 m prosto priplavali Tjaša Oder in Gaja Natlačen, prva pa po bronu na 800-metrski razdalji in četrtem izidu kvalifikacij napoveduje nov boj za kolajno. Pet nastopov Slovence čaka tudi v kvalifikacijah.

Sicer pa so prireditelji razdelili pet kompletov medalj. Italijan Gregorio Paltrinieri je bil po uspehu na 1500 m prosto tudi na 800-metrski razdalji dolgo na poti k zlatu in evropskem rekordu, na koncu pa se je moral zadovoljiti z rekordom prvenstev. Njegov rojak Luca Dotto je najhitrejši Evropejec na 100 m prosto. Svetovna rekorderka Rikke Moeller Pedersen z Danske je upravičila vlogo prve favoritinje na 200 m prsno. Švedinja Sarah Sjoestroem, prav tako svetovna rekorderka, je zmagama na 50 m delfin in 100 m prosto dodala še zlato na 100 m delfin. V mešani moško-ženski štafeti na 4 x 100 m prosto so se zmage veselili Nizozemci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.