Šport
418 ogledov

Slovenski rokomet bogatejši za knjigo

rokometna žoga rokomet Gregor Katič
Rokometno stroko je oplemenitila nova knjiga izpod peresa Nikole Radića, enega najbolj cenjenih in uspešnih strokovnjakov za delo z mladimi v Sloveniji. Ribničan je v igralski in trenerski karieri osvojil več kot 50 državnih naslovov v vseh kategorijah.

Leta 2008 je izšla njegova knjiga ROKOMET – učenje in vadba v fazi napada, ki je bila izvrstno sprejeta. Na začetku leta pa je iz tiskarne prispela še dopolnjena, več kot dvestostranska izdaja z naslovom Rukomet od početnika do vrhunskog igrača (slovensko: Rokomet od začetnika do vrhunskega igralca), ki je napisana – kot pravi sam avtor – v srbohrvaškem jeziku. Zanj se je Nikola odločil, ker želi uporabnost knjige razprostreti na ves balkanski prostor.

"Večina mojih rokometnih spoznanj izhaja iz nekdanje Jugoslavije. Pretvoril sem jih v knjigo in jih v znak zahvale želim vrniti tja, od koder so prišla," pravi ribniški strokovnjak Nikola Radić o svojem delu, ki je bilo obširno predstavljeno tudi na znanem rokometnem portalu balkan-handball.com in za katerega so ga navdahnila prigovarjanja kolegov trenerjev. Prvi del knjige je posvečen delu na motorični in taktično-tehnični ravni, torej vajam tovrstnih elementov med ogrevanjem, lažnimi podajami, križanji in lažnimi križanji, govori tudi o pomenu dela nog, sprejemu žoge v nultem koraku, dodani so številni opisi kompleksnih vaj za noge in roke z lažnimi podajami, sledijo protinapad, polprotinapad in skrivanje žoge.

radić nikola | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Drugi del prinaša okrog 60 primerov individualnega dela s krožnimi napadalci, zunanjimi in krilnimi igralci. Posebno poglavje so dobili vratarji, kjer je avtorju priskočil na pomoč tudi znameniti celjski trener Herman Wirth. Poleg omenjenega knjiga podrobno opisuje tudi 50 načinov fintiranja in 30 načinov streljanja na gol, s popolno metodiko učenja in vadbe. Kot sijajen pedagog, ki mu je poleg podajanja znanja pomembna tudi vzgoja igralcev kot osebnosti, ni Radić pozabil niti na domače naloge.

"Na koncu se knjiga zadrži tudi pri vadbi doma, s katero lahko igralke in igralci v 20 do 30 odstotkih sami pripomorejo k svojemu napredku, in to z minimalnimi zahtevami, kar zadeva prostor – zadostujeta dva krat dva metra in žoga," poudarja izkušeni trener, ki se često srečuje s težavami pri delu z mladimi igralci: "Na žalost zaradi pomanjkanja materialnih sredstev največ trpijo mladi, saj jedro proračunov ponavadi pristane pri članskih ekipah. Mnogi se še vedno ne zavedajo, da je najpomembneje v vsakem klubu imeti dobro organiziran mini rokomet. V strokovnih štabih bi morali delati najboljši možni kadri."

Dopolnjena izdaja je doživela velike pohvale številnih strokovnjakov, s čimer so knjigo uvrstili v sam vrh strokovne rokometne literature nasploh. Recenzijo zanjo sta napisala dr. Marko Šibila in dr. Primož Pori z ljubljanske fakultete za šport, mnenja o njej pa so podali tako sloviti trenerji, kot so Velimir Petković, Lino Červar, Zdravko Zovko, Dragan Adžić, Abas Arslanagić, dr. Branislav Pokrajac in Tone Tiselj, ki je o njej dejal: "Nikola Radić je kot igralec in trener pustil izjemen pečat v našem rokometnem prostoru. Z velikim veseljem lahko rečem, da je tudi njegova knjiga izjemna. Priporočam jo vsem trenerjem in igralcem, ki si želijo napredka v svojem rokometnem znanju." Vsi, ki bi radi upoštevali Tisljev nasvet, lahko knjigo naročite prek elektronske pošte na naslova rdribnica95@gmail.com ali radic.nikola@gmail.com.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.