Šport
16 ogledov

Soči 2014: najdražje zimske OI

vladimir putin olimpijske igre soči EPA
Na prvega od dveh največjih športnih dogodkov v letu 2014 ne bo treba več dolgo čakati. Do slavnostnega odprtja olimpijskih iger v Sočiju, vrhunca letošnje zime - poleti bosta glavno vlogo imela nogomet in SP v Braziliji -, pa je še natančno mesec dni.

V zadnjih dneh je besedno zvezo Soči in šport zamenjala druga - Soči in varnost. Nedavni teroristični napadi v bližnjem Volgogradu so poskrbeli za malodane izredno stanje, Rusi razmišljajo samo o tem, kako bi zagotovili varne igre za udeležence in navijače. Tudi predsedniku Vladimirju Putinu ni vseeno, kot zagret športnik pa je v zadnjih dneh tudi sam preizkusil, kako deluje sistem v Sočiju, tako po športni plati kot po zagotavljanju varnosti.

Minister za civilno zaščito Vladimir Pučkov je že pred napadi v Volgogradu pojasnil, da bodo v Soči napotili dodatne sile, ki bodo v nenehni pripravljenosti, obenem pa bodo področje olimpijskega mesta in bližnje okolice prav danes razglasili za območje poostrene varnosti. "Vsi ukrepi na naših olimpijskih igrah ustrezajo najvišjim mednarodnim standardom," zagotavlja Pučkov.

Naložba vredna skoraj 40 milijard

Z okroglim mesecem dni do iger se bodo Rusi skušali vsaj za nekaj časa otresti varnostnega pritiska na tekmovanju v znamenju petih krogov. Prav danes bodo olimpijske objekte predali Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (Mok). Tudi pritiski, da morajo biti v Sočiju vsi novi objekti zgrajeni pravočasno, so bili hudi, a videti je, da je prirediteljem iger uspelo spraviti pod streho vse, kar so načrtovali, pa čeprav so delavci konec tedna še mrzlično končevali dela na stadionu Fišt, kjer bo slavnostno odprtje 7. februarja. V olimpijskem parku so pred kratkim dokončali tudi novo cerkev, prvi obred so imeli v njej za pravoslavni božič.

Stroški 37,5 milijarde evrov so poskrbeli, da se je Sočija oprijel sloves najdražjih zimskih iger v zgodovini, a prireditelji stroške opravičujejo z velikimi vlaganji v infrastrukturo. Ta naj bi se povrnila v prihodnosti, ko naj bi se Soči tudi zaradi OI razvil v močno zimsko-športno središče.

Obljubljajo zadostno količino snega

Čeprav leži ob Črnem morju, naj bi bil Soči vsaj med igrami tudi videti kot zimsko središče. Državna vremenska služba zagotavlja, da bo čez mesec dni snega dovolj; za zdaj ga imajo le v gorah, na Krasnaji Poljani, kjer bodo smučarske tekme, v mestu pa je bilo januarja povsem prijetnih 11 stopinj Celzija.

Poskrbeli pa so tudi za manj gneče na cestah. Soči slovi kot prometno precej kaotičen kraj, a se bodo morali prebivalci med igrami spet opreti na svoje noge ali javni prevoz, saj bodo številne ulice zaprli za promet ali vsaj za osebna vozila ter uredili parkirne površine zunaj mesta.

Odprli tiskovno središče

Prireditelji olimpijskih iger so danes odprli tiskovno središče v olimpijskem parku, poroča agencija Itar Tass. V dveh stavbah bo novinarjem, teh pričakujejo več kot 8000, na voljo kar 158.000 kvadratnih metrov površin za delo.

"Celotno območje je s hotelom, iz katerega je možno v tiskovno središče priti peš, obsega kar 20 hektarov. To je trikrat večja površina od Rdečega trga v Moskvi," so ob tem mesec dni pred začetkom iger zapisali v organizacijskem komiteju iger.

V tiskovnem središču imajo tudi tri dvorane za novinarske konference, teh naj bi se vsak dan zvrstilo do 18, ruski prireditelji pa obljubljajo prevode v ruščino, angleščino, nemščino, italijanščino, kitajščino, korejščino in japonščino. Med igrami bo središče odprto 24 ur na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.