Šport
18 ogledov

Športniki cvilili z gumami

vransko čarman  poligon šola varne vožnje
1/27
Gregor Katič
Ob robu seje izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije na Vranskem so se nekateri vrhunski športniki, trenerji in inštruktorji usedli v avtomobila na poligonu varne vožnje.

Kakovost našega življenja merimo nedvomno tudi z vrednotami, ki se vsakodnevno izražajo na slovenskih cestah. Šport, še posebej njegova srčika, fair play, v sebi nosi sporočilo, ki ga v simbiozi in prepletanju z vsakodnevnimi aktivnostmi v cestnem prometu prenašamo kot zlato nit vrednot; za večjo varnost nas samih in drugih udeležencev v prometu. Za doseganje tega cilja so potrebni: pozitiven pristop, motiv, trening in odgovornost.

Sodelujoči slovenski vrhunski športniki Peter Mankoč, Anja Čarman, Sašo Bertoncelj in drugi, trenerji ter inštruktorji varne vožnje AMZS želijo s filozofijo fair playa dejavno prispevati svoj delež k večji varnosti in odgovornosti na naših cestah. S projektom hočejo na eni strani spodbuditi še druge športnice in športnike, njihove trenerje, športne funkcionarje in sponzorje vozil za preskok k višjemu standardu prometne varnosti, s tem pa k zavedanju pomembnosti obvladovanja veščin vožnje, odgovornega ravnanja v prometu in prenosu športnega duha na slovenske ceste. Na drugi strani pa si prizadevajo usmeriti vložek varnostne komponente v samega akterja v športu, ki lahko (p)ostane vzor tudi drugim udeležencem v prometu.

Sicer pa je Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije na 7. seji na Vranskem predstavil poročila komisij in organov OKS iz minulega obdobja, spregovoril o izpolnjenih normah za nastop na OI v Londonu, teh je že 26, in med drugim omenil tudi problematiko zaposlovanja športnikov, ki za zdaj ostaja brez rešitve.

Problematiko zaposlovanja športnikov v državi je predstavil Bojan Žmavc, ki pa ni imel veliko povedati: "Na področju zaposlovanja športnikov ni nič novega in mislim, da po rebalansu proračuna prihajajo še slabši časi, saj so zaposlitve za zdaj omejene oziroma ustavljene." Predsednik OKS Janez Kocijančič pa je dodal: "Skupaj s pristojnim ministrstvom smo na začetku leta dejali, da bi lahko imeli 11 zaposlitev več kot prejšnje leto. Izkazalo se je, da jih imamo pet manj. Mislim, da moramo ostati vsaj na istem številu zaposlenih v prihodnje, ne pa da je zaposlitev manj, vendar pa je problematika kompleksna in jo bomo reševali še nekaj časa."


Govora je bilo tudi o štipendiranju športnikov, kjer je glavna sprememba to, da se deleži prispevanih sredstev iz razmerja po tretjinah med OKS, fundacijo za financiranje športnih organizacij in ministrstva za šolstvo in šport spremenijo v 45 odstotkov s strani MŠŠ in fundacije ter deset odstotkov s strani OKS.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.