Šport
48 ogledov

Sprint De Gendtu, Froome ne popušča

Thomas de Gendt Vuelta Epa Thomas de Gendt je bil najmočnejši v zaključnem sprintu.
Kolesarji so opravili z 19. etapo dirke po Španiji. Zmagal je Belgijec Thomas de Gendt, v skupnem vodstvu je ostal Britanec Chris Froome.

Belgijec Thomas de Gendt (Lotto Soudal) je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Španiji. Na 149 km dolgi naporni gorski preizkušnji od Casa do Gijona je v ciljem sprintu premagal Kolumbijca Jarlinsona Pantana (Trek-Segafredo) in domačina Ivana Garcio (Bahrain-Merida). Skupno je rdečo majico vodilnega zadržal Britanec Chris Froome (Sky).

Froome in njegova ekipa sta danes ostala v ozadju in boj za etapno zmago prepustila nenevarnim tekmecem, Britanec pa je po 12 minutah zaostanka z glavnino prišel do cilja in ima pred zadnjima dvema etapama še vedno več kot minuto in pol naskoka pred Italijanom Vincenzom Nibalijem.

Čeprav je dolgo kazalo, da bo etapno zmago pospravil domačin Garcia, pa je majhna ubežna skupina, pred zadnjimi kilometri spet združena, na koncu poskrbela za razburljiv sprint, najbolj spreten in najmočnejši v njem pa je bil De Gendt, ki je tako poskrbel za četrto etapno zmago svoje ekipe na španski pentlji.

Nicolas Roche, Romain Bardet in Garcia so ob koncu etape, ki so jo začinili štirje vzponi in tudi spusti, do Gijona največ poskušali z napadi, a noben ni bil tako močan, da bi si prikolesaril odločilno prednost. Na mestnih ulicah so bili spet skupaj, zadnji napad pa je bil zelo uspešen za Belgijca.

"V zadnjih kilometrih sem že menil, da se bom boril za peto mesto. Toda razlike so bile majhne, ko smo jih ujeli, pa je bilo vse skupaj kot poker. Imel sem dobre karte, opravil pa sem sprint svojega življenja," se je etapne zmage veselil belgijski kolesar.

Sander Armee Vuelta Šport Mohorič dolgo v ospredju, slavil Armée

Contador skušal napasti

V ozadju, kjer se nosilec majice vodilnega Froome ni preveč vznemirjal zaradi ubežnikov, je bilo bolj zanimivo na zadnjem vzponu, ko je lokalni junak Alberto Contador skušal napasti. Toda ekipa Sky je bila hitra in je napad umirila, tako da si je Froome lahko privoščil precejšen zaostanek in prihod v cilj s prvo večjo skupino. Razmerje na vrhu se ni spremenilo, še vedno ima minuto in 37 sekund prednosti pred zadnjima dnevoma letošnje Vuelte. Tretji je Wilco Kelderman z več kot dvema minutama zaostanka. Contador pa ostaja na petem mestu in brez realnih možnosti celo za stopničke na Vuelti, saj zaostaja 3:44 minute.

"Danes sem predvsem varčeval z energijo. Preživel sem etapo brez večjih vznemirjenj, vesel sem, da je načrt uspel, zdaj pa se že lahko osredotočim na soboto. Čaka nas Angliru," je bil po še enem dobro opravljenem dnevu zadovoljen Froome.

Od trojice Slovencev je danes v ospredju končal Matej Mohorič (UAE Emirates) na 17. mestu in z 2:40 minute zaostanka; 67. je bil njegov moštveni sotekmovalec Jan Polanc, 130. pa Domen Novak (Bahrain-Merida). Skupno je prav tako najvišje Mohorič na 31. mestu (+ 1:20:14), 42. je Polanc, 105. pa Novak.

V soboto, predzadnji dan Vuelte, bo na sporedu še težja 117-kilometrska gorska etapa s tremi gorskimi cilji in zaključnim strmim vzponom 1560 metrov visoki Alto de'l Angliru.

Vuelta, 19. etapa:

1. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal) 3:35:46
2. Jarlinson Pantano (Kol/Trek-Segafredo)
3. Ivan Garcia Cortina (Špa/Bahrain-Merida)
4. Rui Alberto Faria da Costa (Por/UAE Emirates)
5. Floris De Tier (Bel/LottoNL-Jumbo)
...
17. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 2:40
67. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 16:02
130. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 19:33
...

Skupni vrstni red:

1. Chris Froome (VBr/Sky) 75:51:51
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) +1:37
3. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 2:17
4. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 2:29
5. Alberto Contador Velasco (Špa/Trek-Segafredo) 3:34
...
31. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 1:20:14
42. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 1:44:30
105. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 3:28:37
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.