Šport
34 ogledov

Srečno, Andy Roddick, in hvala za spomine!

andy roddick
1/15
EPA
Novica o upokojitvi Andyja Roddicka je udarila kot strela z jasnega, ko je Američan po zmagi v prvem kolu OP ZDA javnost obvestil o svojih namerah. Tridesetletnik je nekdanja številka ena svetovnega tenisa in eden najboljših teniških igralcev zadnjega desetletja.

V četrtem kolu OP ZDA je kariero končal ameriški teniški igralec Andy Roddick. Premagal ga je Juan Martin Del Potro, ki pa zmage ni pretirano proslavljal in soj žarometov prepustil Roddicku, ki se je v čustvenem govoru poslovil pred domačimi navijači, in to na igrišču, kjer je leta 2003 osvojil svoj edini grand slam. "Prvič v karieri ne vem, kaj bi povedal," je s solzami v očeh spregovoril Američan, ki se je zahvalil vsem, ki so ga podpirali – svoji družini, ekipi, sodelavcem in ne nazadanje navijačem, ki so bučno pospremili zadnji sprehod teniške legende.

Z odločitvijo šokiral teniško javnost

Andy Roddick je 30. avgusta dopolnil 30 let. Najboljši ameriški teniški igralec zadnjih let je ob tej priložnosti napovedal, da bo po koncu turnirja na US Opnu končal svojo profesionalno kariero. "Povedal bom kratko in jedrnato. Odločil sem se, da bo to moj zadnji turnir," je vse prisotne na tiskovni konferenci šokiral Roddick. "To je bil dolgotrajen proces. Veliko sem razmišljal o tem, kako se počutim, kako lahko še tekmujem in nisem prepričan, da dovolj dobro. Nikoli nisem bil nekdo, ki si v karavani želi samo obstajati. V življenju imam še veliko drugih interesov," je nadaljeval Američan, ki je svoj največji uspeh dosegel prav na turnirju, kjer je zabeležil zadnji as, zadnji winner in zadnjo neizsiljeno napako. Pred domačimi navijači, ki so ga spodbujali skozi lepe in manj lepe trenutke. Američani so v njem videli rešitelja ameriškega tenisa in Roddick je bil resnično edini, ki je v zadnjih letih vsaj približno zapolnil (pre)veliko praznino, ki sta jo za seboj pustila Pete Sampras in Andre Agassi.

Kako se je vse začelo ...

andy roddick us open 2003 | Avtor: EPA EPA
Andy Roddick se je profesionalcem pridružil pri 17 letih, zaradi slabega začetka pa je resno razmišljal o tem, da bi lopar obesil na klin. Na prigovarjanje takratnega trenerja je tenisu dal še eno priložnost in leta 2000 vknjižil prvo zmago v ATP karavani. V prvih letih svoje kariere je premagal Peta Samprasa, Gustava Kuertna in Andreja Agassija – vsi nekdanji prvi igralci sveta –, veliki preboj pa mu je uspel leta 2003. Z dobrimi predstavami je začel na OP Avstralije, kjer je zaigral v polfinalu. Sledila je slaba predstava na Roland Garrosu – peščena podlaga je bila vedno Američanova ahilova peta –, nadaljeval pa je z zmago v Queensu in polfinalnim nastopom v Wimbledonu. Sledilo je najbolj uspešno obdobje v Roddickovi karieri. Osvojil je ameriški trojček – mastersa v Kanadi in Cincinnatiju ter grand slam na US Opnu. Enaindvajsetletni Roddick je postal prvi igralec sveta in prvi Američan po Andreju Agassiju (1999), ki je sezono zaključil na vrhu lestvice ATP. A pravljica ni trajala dolgo, saj mu je prvo mesto kmalu iz rok iztrgal Roger Federer.

Roddick postal Federerjeva stalna stranka

Prav gotovo se ob trditvi, da bi bila kariera Andyja Roddicka še bolj bleščeča, če ne bi bilo Rogerja Federerja, ne bi prav nič zlagali. Verjetno bi ob odsotnosti Švicarja več prestižne srebrnine osvojil še marsikateri drug igralec. Prav zaradi tega so uspehi Federerja, Nadala in Đokovića toliko bolj impresivni, saj jih dosegajo v času, ko igrata dva, če ne celo trije, najboljši teniški igralci vseh časov. A to je že druga zgodba.

Andy Roddick in Roger Federer sta se na igrišču pomerila 24-krat. Švicar je dobil kar 21 dvobojev, Američan pa le tri. A Roddick se je v pokoj podal z zadoščenjem, da je dobitnika 17 turnirjev za grand slam premagal na njunem zadnjem obračunu. Američan je svojega velikega tekmeca in ne nazadnje tudi prijatelja ugnal v tretjem kolu mastersa v Miamiju, kjer je slavil s 7:6(4), 1:6, 6:4.

"Po pravici povedano sem bil šokiran. Mislil sem, da bo igral vsaj še eno leto, zato sem malo razočaran. Zasluži si ovacije, saj je imel sijajno kariero. Povedal mi je uro pred tiskovno konferenco in deloval je srečen, pomirjen," je dejal Federer.

andy roddick | Avtor: EPA EPA
Roddick je petkrat v življenju zaigral v finalu turnirja za grand slam. Dvakrat se je do zadnje stopnice prebil na US Opnu, trikrat pa v Wimbledonu. V svojem prvem finalu (US Open 2003) je premagal Juana Carlosa Ferrera, naslednja štiri pa izgubil, in to vsa proti Federerju. Najbolj boleč je bil zagotovo poraz v Wimbledonu leta 2009. Američan je imel v drugem nizu lepo priložnost, da pobegne na 2:0, vendar jo je zapravil in igralca sta bila poravnana. Dvoboj se je kmalu prevesil v peti, odločilni niz, ki ga je z rezultatom 16:14 dobil Federer in tako osvojil že 15. grand slam v karieri. Samo zadnji niz je trajal več kot uro in pol, skupno pa sta na igrišču prebila štiri ure in 17 minut. Federer, ki je leto prej v petem nizu klonil proti Rafaelu Nadalu, je med podelitvijo izjavil: "Andy, igral si neverjetno. Tudi sam sem na tem igrišču lani preživljal težke trenutke." Roddick mu je odgovoril v svojem slogu: "Ja, ampak ti si prej že petkrat zmagal." Čeprav mu je Švicar zaželel, da bi v prihodnosti slavil tudi v All England Clubu, je bil to za Roddicka zadnji finale grand slama v karieri.

Pogrešali bomo njegov smrtonosni servis

Igra Andyja Roddicka je vedno temeljila na izredno močnem začetnem udarcu, ki je v povprečju dosegal hitrost od 209 do 242 km/h. Prav z neubranljivim servisom se je ničkolikokrat rešil iz težav, najboljše rezultate pa je po pričakovanjih dosegal na travnati in trdi površini.

Veliko slabše se je ponavadi odrezal na peščeni podlagi, na kateri je sicer osvojil pet ATP turnirjev, med drugim tudi prva dva v karieri (oba aprila 2001), ko je bil star le 19 let. Zadnjič je peščeni turnir dobil leta 2005, nikoli pa ni zaigral v finalu peščenega mastersa, medtem ko se na Roland Garrosu sploh nikoli ni prebil niti do četrtfinala.

Zabavljač z nizkim tolerančnim pragom

Prav toliko kot po svojem začetnem udarcu je bil Roddick oziroma A-Rod, kot ga kličejo oboževalci, znan po svojih verbalnih napadih na teniške sodnike. "Ti si idiot. Ostanite v šoli, otroci, ali pa boste postali teniški sodniki," je vpil v tretjem kolu OP Avstralije leta 2008. Večkrat je preklinjal in uničil kakšen lopar. Na tiskovni konferenci pred nekaj meseci so ga vprašali, ali meni, da je prišel čas za njegovo upokojitev. Roddick je novinarju zabrusil: "Mislim, da bi se moral ti upokojiti." Američan je znan tudi po šaljivih in odrezavih komentarjih, večkrat pa je množice zabaval z oponašanjem teniških kolegov, med drugim Rafaela Nadala, Marije Šarapove in Lleytona Hewitta.

"Bilo mi je v veselje. Ni bilo vedno lahko, a za vsako negativno stvar bi lahko naštel 25 pozitivnih. Imel sem veliko sreče. Dobil sem ogromno priložnosti. Zamenjal ne bi niti enega dne. Užival sem vsako minuto," je povedal Roddick. "Želel sem se posloviti od ljudi. Ne vem, kaj prinaša jutri," je zaključil teniški velikan. Ne dvomimo, da nekaj lepega. Andy Roddick, hvala za spomine!

andy roddick miami 2012
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.