Šport
23 ogledov

Štafete brez finala, Rodičeva 6.

Snežana Rodič je skočila 14,23 metra in zmagala v troskoku. (Foto: Reuters)
1/18
Reuters
Na 20. evropskem prvenstvu v atletiki v Barceloni se peti, predzadnji dan tekmovanj, nobeni od štirih slovenskih štafet ni uspelo uvrstiti v finale. Rodičeva pristala na končnem šestem mestu.

Snežana Rodič je v finalu 20. atletskega evropskega prvenstva v Barceloni v troskoku zasedla šesto mesto (14,32 m). Zlato je osvojila Ukrajinka Olga Saladuha (14,81 m), srebro Italijanka Simona La Mantia (14,56 m), bron pa ruska atletinja Svetlana Bolšakova, ki tekmuje za Belgijo (14,55 m).

Sedemindvajsetletna Rodičeva je tekmovanje začela s 14,15 m (veter +0,3 m/s). Čeprav je odrinila kar 24 centimetrov pred desko, pa je tedaj povedla. Do konca uvodne serije, v kateri so prestopile kar štiri tekmovalke, sta jo prehiteli le še La Mantia (14,56 m), nekdanja evropska prvakinja do 23 let (2005), in Romunka Adelina Gavrila (14,24 m). V drugi seriji je Koprčanka odrinila 3,2 cm pred desko in skočila 14,32 m, takoj za njo pa je Saladuha pristala pri 14,62 m. Rusinja Nadežda Alehina (14,40 m), Rusinja Bolšakova, ki po poroki z nekdanjim skakalcem v višino Stijnom Stroobantsm (2006) od leta 2008 nastopa za Belgijo (14,39 m), in Gavrilova (14,33 m) so Rodičevo potisnile na šesto mesto.

"Žal mi je prvega skoka, ker sem odrinila toliko pred desko. Na tekmi nisem ujela zaleta, čeprav sem šla za eno stopalo naprej ali nazaj. Imela sem težave z vetrom, ki je spreminjal smer, ritem teka v zaletu pa je bil dober. Trudila sem se, dala vse od sebe, vendar nisem imela prave sreče. Po tretji seriji pa ni bilo več prave energije, saj zaradi skunkov vetra nisem in nisem ujela zaleta," je bilo v glasu Rodičeve čutiti razočaranje.

Žal mi je prvega skoka, ker sem odrinila toliko pred desko.
Snežana Rodič

V tretji seriji Rodičeva ni izboljšala svojega izida (14,09 m). Saladuha je s 14,80 m še povečala vodstvo, Bolšakova pa je s 14,55 m, državnim rekordom, napredovala na tretje mesto, takoj za Salduho in La Mantio. Rodičeva, s 14,16 m se ji je približala Slovakinja Dana Veldakova, je bila tako po polovici tekmovanja na šestem mestu. V četrti in peti seriji, ko se vrstni red ni menjal, je prestopila. Ostal ji je še en skok, v katerem pa je ostala na šestem mestu (14,25 m). Tudi sicer se vrstni red ni zamenjal, Saladuha, četrta na prejšnjem EP, pa je s 14,71 m potrdila zmago za svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih.

"Mesta za razočaranje ni, tudi šesto mesto ni slabo, čeprav sem si zelo želela skočiti okrog 14,50 m, česar sem po mojem sposobna," je sklenila Rodičeva.

Štafete brez finalov
Na 20. evropskem prvenstvu v atletiki v Barceloni se peti, predzadnji dan tekmovanj, nobena od štirih slovenskih štafet ni uvrstila v finale. Tina Murn, Sabina Veit, Kristina Žumer in Merlene Ottey so bile skupno 13. (44,30), 14. pa so bili na 4 X 400 m Uroš Jovanovič, Sebastijan Jagarinec, Marko Macuh in Erik Vončina (3:08,95).

Anja Puc, Liona Rebernik, Daša Bajec in Urška Klemen so bile v štafeti 4 X 400 m zadnje, 14. (3:41,72), moška sprinterska štafeta ni prišla do cilja. Jan Žumer, Matic Osovnikar, Boštjan Fridrih, Gregor Kokalovič niso prišli do cilja, ker je Fridrihu in Kokaloviču v zadnji predaji padla palica. "Očitno sem prehitro zapustil startne bloke in me Fridrih ni mogel več ujeti. Škoda, da se je na EP to prav nam zgodilo," je priznal Kokalovič.

Daneja Grandovec je v maratonu zasedla 35. mesto. Slavila je Zivile Balciunaite (Litva), srebrno odličje je osvojila Rusinja Nailja Julamanova, bronastega pa Anna Incerti iz Italije. Snežana Rodić bo skušala v troskoku, ki se bo začel ob 19.10, doseči vidno uvrstitev. Na programu je skupaj 11 končnih odločitev.

Prva zvezdnica slovenske atletske odprave pa še vedno ostaja Merlene Ottey, ki se je pri 50 letih v zgodovino vpisala kot najstarejša udeleženka v zgodovini EP. "Dobro smo nastopile, saj smo za sekundo tekle hitre od prejšnjega najboljšega časa sezone. Žal to ni bilo dovolj za finale. Morale bi teči državi rekord, da bi prišle v finale. To je spodbuda za naslednje leto. Morale bi posamično teči hitreje, 11,5, 11,6 ali 11,7 sekunde je preprosto premalo, za kaj več bi morala vsaka teči 11,4 sekunde ali hitreje. Upam, da bom dovolj hitra in se bom uvrstila v reprezentanco tudi naslednje leto. Zadnjo predajo sem tekla, vendar 11,7 ni dovolj, da bi lahko storila kaj več. Običajno sem v zaključku vedno prehitevala tekmice, tokrat pa je bilo zame kar težko, ker tega nisem mogla," je povedala Otteyeja, ki je poskrbela tudi za promocijo Slovenije, saj je dejala, da toliko intervjujev za številne tuje medije doslej na kakšnem tekmovanju še ni imela. Otteyeva privlači kamere in fotoaparate vseh svetovnih tiskovnih agencij in medijskih hiš. Galerija.

Britanski dan s tremi zlatimi medaljami sta dopolnila David Greene s prvim mestom na 400 m z ovirami (48,12) in prvak na 5000 m Mo Farah (13:31,18). Slednji je po slavju na 10.000 m osvojil drugi evropski naslov. Andrej Miknevič iz Belorusije je bil najboljši v suvanju krogle (21,01 m), Poljak Marcin Lewandowski na 800 m (1:47,07), Francozinja Myriam Soumare na 200 m (22,32), njen rojak Renaud Lavillenie v skoku s palico (5,85), na 100 m ovire je slavila Turkinja Nevin Yanit (12,63), v metu kopja Andreas Thorkildsen (88,37), v troskoku pa Ukrajinka Olga Saladuha (14,81 m).

Po dvodnevnem tekmovanju mnogoboj se je najbolj veselila Ennisova, svetovna prvakinja. Dolgo se je borila z olimpijsko zmagovalko iz Pekinga Ukrajinko Natalijo Dobrinsko, ki je s 6778 točkami osvojila srebro, bron pa je pripadel Nemki Jennifer Oeser (6683). Z nekaterimi svojimi dosežki, ki jih je zmogla na olimpijskem stadionu iz leta 1992, bi bila visoko tudi v posamičnih nastopih. Tako je na 100 m ovire tekla 12,95 sekunde, v daljino pa je skočila 6,43 m.

Thorkildsen je z ubranjenim naslovom znova dokazal, da mu na velikih tekmah v zadnjem obdobju ni nihče kos v metu kopja. Olimpijskemu zmagovalcu in svetovnemu prvaki se je presenetljivo najbolj približal Nemec Matthias de Zordo, ki je zaostal za dobrega pol metra (87,81 m), tretji pa je bil Finec Tero Pitkämäki (86,67 m), ki se ga je že "prijel naziv" večno drugi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.