Šport
17953 ogledov

Številni Slovenci bodo odslej prikrajšani za športne vsebine

marko simeunović sportklub Sportklub
Veliki trojček slovenskih operaterjev (Telekom Slovenije, A1 in T2) je v začetku maja ukinil prenose televizijskih programov Sportklub, ki so pod okriljem United Medie. Kot vse kaže, se situacija v kratkem ne bo spremenila, naročniki treh največjih telekomunkacijskih operaterjev v državi pa do nadaljnjega ostajajo brez zajetnega dela športnih vsebin.

Na slovenskem trgu v začetku meseca maja zazevala velika praznina v ponudbi športnega televizijskega programa. Razlog za to je nesoglasje med tremi velikimi ponudniki telekomunikacijskih storitev in United Medio, ki ima pod okriljem tudi programe Sportkluba. 

Miha Penko Dejan Djuranović Bojan Prašnikar studio Lige prvakov Sport Klub TV Šport Zakaj ne morete več gledati Sport Kluba?

Operaterji so zaradi okrnjenega športnega dogajanja v času koronavirusa zahtevali izdaten popust, na katerega pa United Media ni bila pripravljena pristati, zato so Telekom Slovenije, A1 in T2 iz programske sheme med drugim umaknili vse programe Sportkluba. V obrazložitvi so navedli, da je United Media vztrajala pri prvotni ceni iz obdobja pred pandemijo, zaradi česar je prišlo do začasne prekinitve sodelovanja.

marko simeunovič | Avtor: Profimedia Profimedia
"Operaterjem je pogodba za predvajanje programov Sportklub potekla 31. marca 2020. Zaradi okoliščin, povezanih s pandemijo Covid-19, so imeli možnost pogodbo pod nespremenjenimi pogoji podaljšati do 30. junija 2020, saj bo takrat že jasno, kako bo z nadaljevanjem pomembnih športnih dogodkov. Vsi slovenski operaterji razen Telekoma Slovenije, A1 in T-2 so predlog sprejeli in programe Sportklub še naprej prenašajo. Omenjeni trije operaterji pa so za podaljšanje pogodbe zahtevali nerazumno visoke popuste na ceno. Ker družba United Media na takšne zahteve ni mogla pristati, so se ti operaterji odločili, da pogodbe prekinejo in svojim naročnikom ne ponudijo možnosti ogleda programov Sportklub," je za zurnal24.si povedal direktor Sportkluba Marko Simeunovič.

Nekdanji slovenski reprezentančni vratar je pojasnil, da so bile zahteve po popustih neutemljene, saj je United Media pravice za prenose kupila po polni ceni, ta pa se tudi v obdobju pandemije ni spremenila. Ker se stroški podjetja niso znižali, družba ni bila v položaju, da bi ugodila zahtevam operaterjev.

"Pomembno pa je omeniti, da bo Sportklub kljub premoru, ki ga je povzročila pandemija, gledalcem še naprej zagotavljal najboljše športne vsebine. Po napovedih športnih zvez ljubitelje športa namreč čaka zanimivo poletje, saj se prvenstva že ali pa se še bodo kmalu nadaljevala. Tako je na sporedu že kar nekaj odličnih evropskih nogometnih lig, kmalu pa bodo gledalce navduševali tudi nogometaši iz španske La Lige in angleške Premier League," je dodal.

Ob tem se poraja vprašanje, ali bi morali operaterji, ki so ob umiku nekaterih programov svojim naročnikom sicer ponudili možnost prekinitve pogodbe, znižati mesečno naročino? V tovrstne poslovne odločitev se United Media ne more in tudi ne želi vmešavati, pojasnjuje Simeunovič.  Ob tem dodaja, da v dotičnem primeru ne gre zgolj za zatemnitev programov, temveč prenehanje pogodb za predvajanje. O finančnih posledicah razkola ni želel razglabljati, poudaril pa je, da vrata za sodelovanje v bodočnosti ostajajo odprta. "Ponudba za sklenitev pogodbe za predvajanje televizijskih programov družbe United Media je na voljo vsem slovenskim operaterjem. Vendar pa trenutno z operaterji, ki so se odločili prekiniti sodelovanje z United Medio, ne potekajo nobeni pogovori."

Rešitve torej za zdaj (še) ni na obzorju, naročniki omenjenih treh operaterjev pa bodo do nadaljnjega prikrajšani za dobršen del športnih vsebin. "Vsebine programov Sportklub in vseh ostalih televizijskih programov družbe United Media so trenutno na voljo v programskih shemah številnih slovenskih operaterjev – seznam vseh je mogoče dobiti na spletni strani televizije Sportklub. Trenutno kaže, da bodo vsebine, ki jih prenaša Sportklub, na voljo le pri teh operaterjih," je sklenil Simeunovič.

 

Komentarjev 14
  • Lapanka 13:50 09.junij 2020.

    Telemach je kralj športnih vsebin, vse v HD, najbolj ugodni, imajo Šport tv in Sport Klub. Ostali operaterji pa za isto ceno dalje ne omogočajo športnih vsebin. Kaj to pomeni - uporabniki se bodo selili na Telemach, me prov zanima ...prikaži več statistika prenosov.

  • mihatirs 13:45 09.junij 2020.

    Cene so najbrž oderuške, samo ko se začne La liga in Premier league, bodo hitro začeli drugače razmišljat!

  • Avatar jezeran
    jezeran 13:09 09.junij 2020.

    nimam časa za TV, ko sem doma sem na računalniku tam je vse