Šport
44 ogledov

Stežka do zmage proti Braziliji

Marko Bezjak EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je v 4. kolu skupine A s 35:32 premagala Brazilijo.

Četa Borisa Denića je šele v zaključku tekme strla odpor žilavih Brazilcev. V ključnih trenutkih sta zablestela Marko Bezjak z dvema zadetkoma in podajo za 34:32, vratar Primož Prošt pa je trikrat zaustavil napade Južnoameričanov. Piko na i je ob koncu tekme postavil znova najboljši strelec Slovenije Dragan Gajić (12 golov). Še v 53. minuti so Brazilci vodili z 32:31.

Slovenski reprezentantje so si sicer v obeh polčasih že priigrali štiri zadetke prednosti, a so jih ob številnih tehničnih napakah, ki so jih Brazilci večinoma kaznovali z lahkimi goli v protinapadih, hitro tudi zapravili. 

Tekma velikih nihanj

Slovenci so pred tekmo največ časa na treningih namenili privajanju na globoko brazilsko obrambo, ki je povzročila velike preglavice Katarcem, Špancem in predvsem Belorusom. Tudi slovenski rokometaši so jo na začetku dvoboja težko prebijali, že po treh minutah pa so zaostali z 0:2. Sebastian Skube je Slovenijo prvič na tekmi popeljal v vodstvo s 5:4, v naslednjih štirih minutah pa so Denićevi izbranci zaigrali še bolj odločno, s številnimi podajami na črto do Mihe Žvižeja pa so prednost povišali na 8:5.

Brazilska klop je zahtevala minuto odmora, a ta ni spremenila razmerja moči. Slovenija je še naprej nadzirala izid, v 18. minuti je po golu Davida Špilerja povišala na 12:8, lepo prednost pa zavoljo napak - v dvajsetih minutah jih je naredila deset, v prvih tridesetih minutah pa 13 - pa na lahek način zapravila in bila v 21. minuti že ujeta (12:12). Slovenija je na velik odmor odšla z minimalno prednostjo (19:18).

Denić je v prvem polčasu na parket poslal skorajda vse igralce, obsedela sta le Vid Kavtičnik in Dean Bombač, v začetku druge polovice tekme pa je priložnost dobil tudi slednji. Slovenska zunanja kombinacija igralcev (Skube, Bombač, Jure Dolenec) ob pomoči bratov Žvižej in Gajića je imela navkljub ne preveč prepričljivi predstavi in številnih izgubljenih žogah rezultatski nadzor, po obojestranskem "festivalu napak" pa so v 43. minuti priigrali štiri gole prednosti (28:24). Slovenski rokometaši so bili šest minut kasneje ujeti (28:28), v 49. minuti pa so tekmecem po dolgem času spet pogledali v hrbet (28:29).

Izjave po tekmi:

Marko Bezjak, reprezentant Slovenije: "Tekma je bila zelo stresna, a smo jo pričakovali. Najbolj pomembno je, da smo na koncu zdržali. Na tej tekmi nismo prikazali vrhunske predstave, brazilska obramba 3-3 nam je povzročila kar veliko preglavic, naredili smo veliko neizsiljenih napak, a na koncu smo zasluženo zmagali."

Primož Prošt, reprezentant Slovenije: "Zmagi ne gre gledati v zobe, izbojevana je bila na težak način. Nekajkrat smo imeli lepo prednost, a jo na lahek način zapravili in začeli vse znova. Načrtovani točki smo osvojili, zdaj je naša glavna naloga, da se dobro regeneriramo za naslednji dvoboj."

Dragan Gajić, reprezentant Slovenije: "Brazilci so bili na koncu veliko bolj utrujeni kot mi, čeravno tudi mi nismo bili najbolj sveži v drugem polčasu. Odločila je kadrovska rotacija v končnici tekme, ko je Bezjak vstopil na igrišče in s svojo svežino tekmecem prizadejal odločilni udarec. Brazilci so v končnici povsem padli, niso več mogli slediti našemu ritmu. Čestitke soigralcem za pomembno zmago, na nas pa je, da sproščeni napadamo prvo mesto v skupini na petkovi tekmi proti Špancem."

Jordi Ribera, selektor Brazilije: "To je bila dobra in izenačena tekma. Moja ekipa se je vseskozi dobro kosala s Slovenijo, v zadnjih petih minutah pa nam je enostavno zmanjkalo moči, pa še vratar Prošt je nanizal nekaj pomembnih in za razplet tekme prelomnih obramb."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.