Šport
19 ogledov

Sundby razred zase

Martin Johnsrud Sundby Tour de Ski EPA
Norveški smučarski tekač Martin Johnsrud Sundby (30:47,0) je zmagovalec letošnje novoletne turneje Tour de Ski, kar mu je uspelo tretjič zaporedoma.

Za Martinom Johnsrudom Sundbyjem je drugo mesto z velikim zaostankom osvojil njegov rojak Finn Haagen Krogh (+3:15,7), tretji pa je bil Rus Sergej Ustjugov (+3:43,8). V prvi deseterici je bilo kar sedem Norvežanov.

Enaintridesetletni Sundby si je danes kot prvi v moški konkurenci priboril novoletni tekaški hat-trick trikrat zapored. Njegova prednost skoraj treh minut je že pred današnjim zaključnim vzponom na devetkilometrski Alpe Cermis zadostovala za končno zmago, a je Norvežan na koncu še malo dodal in slavil zmago z več kot tremi minutami naskoka pred rojakom Kroghom.

Tudi Sundbyju so tako kot v ženski konkurenci zmagovalki Therese Johaug na roko šle telesne danosti, saj je od konkurentov nekoliko manjši ter s tem lažji, kar je znal na zadnjem vzponu dobro unovčiti.

Presenečenje na cilju

"Na cilju me je danes čakalo presenečenje, saj je bila tam moja celotna družina, česar pred tekmo nisem vedel, zato sem res vesel. Zdaj sem prvi, ki mu je uspelo zmagati trikrat zaporedoma na Touru. Doslej je sicer Dario Cologna že zmagal trikrat, a ne v nizu. Zdaj lovim Poljakinjo Justyno Kowalczyk, ki je zmagala štirikrat zaporedoma, torej bom sam moral zmagati petkrat," se je po zmagi v cilju pošalil Sundby, ki ima zdaj v karieri 22 zmag v svetovnem pokalu. Dario Cologna je zmage slavil v letih 2009, 2011 in 2012.

Le za mesto za stopničkami je kot četrti v cilj prišel še en Norvežan Petter Northug, ki je edini, ki je jubilejni deseti novoletni Tour končal že desetič. Čeprav se zaveda, da ob svoji močni telesni konstituciji na tem tekmovanju ne more zmagati, vztraja, tokrat pa je v zadnjih metrih ugnal Kazahstanca Alekseja Poltoranina.

Edini Slovenec Miha Šimenc je turnejo končal že po uvodnih sprinterskih preizkušnjah in se osredotočil na tekme svetovnega pokala v Planici, ki jih bo Slovenija gostila prihodnji konec tedna.

9 km (prosto) in končni Tour de Ski (po 8. tekmi od 8): 

1. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 30:47,0
2. Finn Haagen Krogh (Nor) +3:15,7
3. Sergej Ustjugov (Rus) 3:43,8
4. Petter Northug (Nor) 4:35,6
5. Aleksej Poltoranin (Kaz) 4:38,3
6. Sjur Roethe (Nor) 4:58,1
7. Didrik Toenseth (Nor) 5:44,4
8. Niklas Dyrhaug (Nor) 5:51,8
9. Francesco De Fabiani (Ita) 6:26,2
10. Emil Iversen (Nor) 6:33,4
...

Skupno svetovni pokal (po 18. tekmi od 36): 

1. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 1422 točk
2. Finn Haagen Krogh (Nor) 872
3. Petter Northug (Nor) 801
4. Sergej Ustjugov (Rus) 650
5. Sjur Roethe (Nor) 595
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.