Šport
4298 ogledov

Svetovni prvak suspendiran zaradi dopinške kršitve

Pierre-Ambroise Bosse Profimedia
Svetovni prvak Bosse zaradi dopinške kršitve suspendiran za eno leto.

Francoski atlet Pierre-Ambroise Bosse, svetovni prvak v teku na 800 m iz leta 2017, je dobil enoletno prepoved nastopanja. Francoska protidopinška agencija (AFLD) mu jo je izrekla zaradi treh napak pri javljanju lokacije bivanja zaradi testiranj.

Do te kazni je prišlo, ko je AFLD 31-letnega francoskega rekorderja trikrat obvestil o kršitvah njegovih obveznosti glede javljanja lokacije med septembrom 2022 in junijem 2023. Za tri kršitve so po pravilih Svetovne dopinške organizacije (Wada) športniki kaznovani s prepovedjo nastopanja.

Bosse je na evropskih prvenstvih osvojil dva brona (leta 2012 in 2018), ter bil četrti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. A po naslovu svetovnega prvaka avgusta 2017 v Londonu Bosse ni nikoli več dosegel svojega tedanjega zvezdniškega statusa. Imel je številne poškodbe in menjave trenerja in zelo burno osebno življenje.

Pierre-Emerick Bosse Svetovni prvak Šport V brutalnem napadu utrpel poškodbe obraza

Med drugim je leta 2019 dobil globo v višini 1000 evrov zaradi pijančevanja in nasilništva, avgusta 2017 pa je dobil v pretepu v Girondeju resno poškodbo obraza, zaradi česar je bila tedanja sezona predčasno končana. Konec leta 2020 je izgubil pogodbo z dobaviteljem opreme.

Pred več kot enim letom so mu operirali tetivo na desnem stegnu, poškodba ga je znova ustavila aprila 2023, decembra lani pa je vnovič objavil, da se umika s tekmovališč. Sedej je dokončno potrjeno, da ne bo mogel nastopiti na olimpijskih igrah v Parizu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice