Šport
24 ogledov

SZS zaradi Pokljuke ob 635.000 evrov

V novem biatlonskem centru na Rudnem polju so zgradili tudi sodobno biološko cen Žurnal24 main
Smučarska zveza Slovenije je evropska sredstva za prenovo biatlonskega centra na Pokljuki dodeljevala mimo pravil, zaradi tega bo morala vrniti 635.000 evrov, poroča portal podcrto.si. Gre za pogodbe z medtem propadlim gradbenim podjetjem SGP Tehnik iz Škofje Loke. Na SZS zadeve zaenkrat en komentirajo.

Kot kaže, Pokljuka postaja stalnica težav Smučarske zveze Slovenije. Najprej je zvezi zaradi nepravilnosti grozil celo odvzem 6,5 milijona evrov zaradi neizvedene presoje vplivov na okolje, lani so tekmovanja na Rudnem polju ogrožale težave s prevelikim zajetjem za vodo, zdaj je na plan prišla še novica, da se SZS bržkone ne bo mogla izogniti vračilu 635.000 evrov zaradi nepravilnosti pri obnovi centra.

Za najverjetnejši odvzem sredstev zvezi, ki skrbi za razvoj športov na smučeh ter sofinancira delovanje društev in športnih objektov, sta krivi dve kršitvi domače in evropske zakonodaje, pišejo na portalu. Prva je po ugotovitvah revizorjev urada za nadzor proračuna sklepanje aneksov mimo javnih razpisov k pogodbi o gradnji biatlonskega centra, ki so celotno investicijo podražili za okoli 1,5 milijona evrov. Druga pa je omejevanje konkurence pri javnem naročilu za gradnjo centra, na katerega so opozorili revizorji evropske komisije.

Aprila 2008 je SZS na razpisu takratnega ministrstva za šolstvo in šport pridobila 6,5 milijona evropskih in slovenskih proračunskih sredstev za izgradnjo sodobnega biatlonskega centra na Pokljuki. A kot poroča portal, je SZS javno naročilo za gradnjo biatlonskega centra Pokljuka, ki bi ga s 6,3 milijona evrov sofinancirala z evropskimi in državnimi sredstvi, po tem, ko je določila, da je edini kriterij najnižja cena, objavila le v Uradnem listu Republike Slovenije, ne pa tudi v evropskem, s čimer so bila evropska podjetja v slabšem položaju. Z ugovarjanjem je Sloveniji uspelo kazen zmanjšati z 1,08 milijona evrov na 432.000 evrov.

Po oddanem poslu za gradnjo centra je SZS mimo javnega razpisa z gradbincem SGP Tehnik sklenila še štiri anekse k pogodbi, ki so investicijo podražili za skupno 1,5 milijona evrov. Od teh je bilo dober milijon plačan iz javnih sredstev. Sklepanje dodatnih aneksov po oddaji javnega naročila pa zakonodaja razen v izjemnih primerih prepoveduje in s tega naslova prihaja druga zahteva po vračilu 205.000 evrov.

Iz knjige dolžnikov finančnega ministrstva je rok za vračilo sredstev 30. junij 2014. "SZS bo morala vrniti neupravičeno izplačana sredstva, ki so bila odkrita v okviru izvedenih revizij, vendar znesek še ni dokončen, ker ministrstvo še ni dobilo dokončne potrditve višine vračila od evropske komisije," pa so v zvezi s tem sporočili s pristojnega ministrstva.

V času, ko so se zgodile nepravilnosti, je bil predsednik SZS Stanislav Valant, direktor pa Jaroslav Kalan. Tomaž Šušteršič, donedavni vodja panoge za biatlon pri SZS in generalni sekretar tekem na Pokljuki, v zvezi z zapletom pravi, da so se biatlonci zanimali za vsebinski del prenove, zato postopkov razpisov, ki so bili v pristojnosti SZS ne more komentirati. Tudi tiskovni predstavnik zveze SZS Tomi Trbovc pravi, da je za konkretne izjave prezgodaj: "Dokler postopki tečejo, tega ne bomo komentirali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.