Šport
9 ogledov

SZS želi skakalce v svoji hiši

Kranjec Damjan Prevc smučarski skoki skakalci novinarska konferenca Anže Petkovšek
Na današnji seji izvršilnega odbor Smučarske zveze Slovenije (SZS) so panogo smučarskih skokov, ki je izrazila željo po samostojnem delovanju, pozvali, naj ostane v skupnih prostorih na sedežu zveze v Ljubljani. Poleg tega so sprejeli sklep o kompromisni polovični višini solidarnostnega prispevka deficitarnim panogam.

Največ razprave pri potrjevanju stališč in sklepov prejšnje seje je bilo pri dveh točkah, morebitnem samostojnem sedežu panoge za skoke, ki naj bi bil v Kranju, ter o solidarnostnem prispevku nekaterih panog za druge. Skakalci želijo na svoje, ker naj bi s tem dosegli zmanjšanje stroškov. Predsednik SZS Enzo Smrekar je pojasnil, da sama selitev skakalcev iz skupne smučarske hiše na Podutiški v Ljubljani najverjetneje ne bi skakalcem prinesla posebnih finančnih ugodnosti, zato je na panogo apeliral, naj tega ne stori.

Smrekar je nato predstavil še kompromisni predlog o solidarnostnem prispevku, ki je bil sicer potrjen v sanacijskem programu. Tako naj bi delež tistih, ki prispevajo, prepolovili, s tem plačnikom olajšali stroške, prejemnikom pa še vedno omogočili sredstva. IO SZS je nato sprejel odločitev, da se znesek, namenjen deficitarnim panogam, letos izvede v polovični vsoti. Za takšen predlog je bilo osem od 11 prisotnih članov.

"Za solidarnostni oziroma prispevek za deficitarne panoge smo se odločili lani in ga vključili v sanacijski program. A v trenutku, ko panoge razpolagajo z manj sredstvi, kot so računale, je razumljivo, da težko pristajajo na to, da se večji delež odvaja za druge. Mislim, da je danes prevladal zdrav razum in solidarnost z neko kompromisno rešitvijo, kjer se znesek prepolovi. Tako se olajša tistim, ki prispevajo, malo se oteži tistim, ki so prejemniki. A s skupnimi močmi bodo našli vmesno pot," je po seji pojasnil Smrekar in se dotaknil tudi morebitne skakalne selitve:

"Sama lokacija sedeža ne bremeni panoge, s tem niso povezani dodatni stroški. Tudi morebitna selitev ne bi zmanjšala stroškov zvezi, njim pa tudi ne prinesla prihranka. Pozval sem tudi biatlonce, da se vrnejo v hišo. Bolj pomembno je, da naredimo kaj na strukturi stroškov kje drugje. To bo ključno, da gremo skupaj čez sanacijski program. Računam, da bo prevladala zdrava pamet in športni duh in da ne bo težav."

IO SZS je tudi sprejel sklep, da se strinja s predlaganim izračunom deležev v Državnem panožnem nordijskem centru (DPNC) Kranj, po katerem ima SZS 30,85 odstotni lastniški delež, Smučarski klub Triglav Kranj 32,95-odstotnega, kranjska občina pa 36,2-odstotnega.

Na današnji seji so na SZS tudi potrdili svoje predstavnike v organih v DPNC Kranj: Tomaža Verdnika in Ljuba Jasniča za člana, Primoža Finžgarja pa kot predstavnika v nadzornem odboru.

Predstavil pa se je tudi nov vodja panoge za telemark smučanje, v tej vlogi je odslej Franc Hrovatiček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice