Šport
11 ogledov

Tajfun v gosteh odpihnil Krko

Krka Szolnoki Olaj aba Džikić ABA
Košarkarji Tajfuna so v prvi tekmi polfinala lige Telemach premagali Krko s 70:66 (10:12, 28:26, 50:47).

Tajfun je sredi Novega mesta premagal petkratne zaporedne državne prvake in v seriji na dve zmagi povedel z 1:0. Prvo zaključno žogo za uvrstitev v finale bodo imeli Šentjurčani v soboto ob 19. uri.

Zmaga Tajfuna je povsem zaslužena, saj so bili gostje z naskokom boljša ekipa na parketu dvorane Leona Štuklja. Krka je bila zlasti v prvih petindvajsetih minutah praktično neprepoznavna. V tem času je dosegla vsega šest košev iz igre in bila v zaostanku 27:38. Rešitelj je bil tedaj Nebojša Joksimović (17 točk), ki je v dobri minuti zadel tri trojke in po košu Aleksisa Wangmeneja popeljal domače v vodstvo 41:38.

A Krka proti motiviranim, dobro organiziranim in odlično vodenim košarkarjem Tajfuna ni dolgo zdržala. Že v 35. minuti je Tajfun znova vodil z 62:55, odločilno razliko pa je v zadnjih dveh minutah naredil Emir Zimić (10 skokov) z dvema zaporednima košema za 68:62.

Pri Krki je za Joksimovićem največ točk dosegel Miralem Halilović (13), na drugi strani pa je izstopal ameriški branilec Ceola Clark, ki je zbral 15 točk, 8 podaj in šest skokov. Štirinajst jih je vknjižil Đorđe Lelić, po deset pa Dragiša Drobnjak in Stanko Sebič.

"Čestitke fantom za zmago, dobro smo se borili. V prvem polčasu smo imeli kar nekaj težav s skokom nasprotnikov v napadu, saj so jih zbrali kar 10. V nadaljevanju smo bili pri tem segmentu veliko bolj enakovredni in mislim, da je to odločilo tekmo," je po tekmi menil Dejan Mihevc, trener Tajfuna.

Vodstvo Rogaške

Fantastična predstava Rogaške in Heliosa v prvi polfinalni tekmi lige Telemach, ki so jo v zadnji minuti s košem Sandija Čebularja dobili gostitelji in tako v seriji na dve zmagi povedli z 1:0. Druga tekma v Domžalah bo že čez 48 ur, v petek ob 19. uri, morebitna tretja pa je na sporedu v ponedeljek.

Gledalci, ki so dvorano v Rogaški Slatini napolnili do zadnjega kotička (med njimi je bilo tudi lepo število podpornikov Heliosa), so videli odlično in napeto košarkarsko predstavo. Podatek, da je bila tekma osemkrat izenačena, moštvi pa sta se trinajstkrat izmenjali v vodstvo, zgovorno priča o trdem in neizprosnem boju za vsako žogo in centimeter igrišča.

V zaključku tekme so bili bolj spretni Slatinčani, ki so v svojem zadnjem napadu prek prvega strelca tekme in lige Telemach Čebularja prišli do odločilnega koša. Čebular je zadel iz težkega položaja, podobno pa je v zadnjem napadu za Helios Suns skušal narediti tudi Gezim Morina (16 točk, 6 skokov), ki pa pri tem ni bil uspešen. Igralci Rogaške so se tako prešerno veselili prve zmage v polfinalih državnih prvenstev; med štiri so se namreč uvrstili prvič v zgodovini.

Gostitelji bi lahko sicer že prej odločili zmagovalca, saj so na začetku zadnje četrtine povedli z najvišjo prednostjo 63:56, vendar so nato ostali brez do tedaj svojega prvega strelca, Žige Dimca (15 točk, 8 skokov). V zaključku, ko je Helios slabe tri minute pred koncem prišel do izenačenja na 71, so se preveč naslonili na spretnosti Čebularja, ki je bil najprej trikrat neuspešen, 25 sekund pred iztekom tekme pa je odločil zmagovalca.

"Čestitke Rogaški za vodstvo z 1:0. Na nas je, da se poberemo. Tekmo je odločila ena žoga. Včasih je ta tvoja, včasih od nasprotnika. Domov se vračamo brez kakšne panike. Narediti moramo vse, da izid v polfinalnem nizu v Domžalah poravnamo na 1:1 in se še enkrat vrnemo v Rogaško Slatino," je menil trener Domžalčanov Gašper Okorn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.