Šport
9 ogledov

''Takega rivalstva ne bo nikoli več''

roger federer EPA
Švicarski tenisač Roger Federer je v nedavnem intervjuju spregovoril o rivalstvu z Rafaelom Nadalom in svoji prihodnosti v teniškem svetu.

Roger Federer je lani v Wimbledonu osvojil 17. grand slam v svoji karieri in za nekaj mesecev ponovno prevzel prvo mesto na lestvici ATP ter spotoma podrl rekord Američana Peta Samprasa, ki je na teniškem prestolu preživel 286 tednov. Federerjeva vladavina je trajala 302 tedna.

Prevrtimo čas za leto dni naprej in zdi se, da je domnevno najboljši tenisač vseh časov postal senca nekdanjega šampiona. Federer je maja zaigral v prvem finalu v letošnji sezoni, ko ga je na mastersu v Rimu premagal stari znanec Rafael Nadal.

Mesec dni kasneje je Švicar šestič osvojil travnati turnir serije ATP 250 v nemškem Halleju, ki služi kot uvod v Wimbledon. Turnir na svetu travi pa se je za Federerja, ki je v All England Clubu branil naslov, končal klavrno, saj ga je v drugem krogu premagal 116. igralec sveta Sergij Stahovski.

Ukrajinec je z zmago proti sedemkratnemu zmagovalcu WImbledona prekinil niz 36 zaporednih uvrstitev v četrtfinale turnirjev za grand slam in poskrbel, da je Federer čez nekaj dni prvič po letu 2003 izpadel iz prve četverice lestvice ATP.

Ko že misliš, da si dosegel dno...

Federer se je nato odločil, da bo proste dni izkoristil za testiranje novega loparja, ki bi mu pomagal najti staro formo. Švicar se je s tem namenom udeležil peščenega turnirja v Hamburgu, kjer ga je v polfinalu premagal 114. igralec sveta Federico Delbonis.

Da se Federer z novim loparjem ne znajde najbolje, je bil jasno na turnirju v domačem Gstaadu, kjer ga je v drugem krogu po dobri uri igre izločil 55. igralec sveta Daniel Brands. Trije zaporedni porazi proti tenisačem izven prve petdeseterice so dvignili veliko obrvi in med navijači sprožili polemiko, ali je prišel čas, da se Maestro odpravi v zasluženi pokoj. A Federer, ki s sponzorskimi pogodbami še vedno zasluži več kot katerikoli drug tenisač, o pokoju ne razmišlja.
''Mislim, da moj ego ne bi trpel, če enkrat ne bom več med prvo deseterico. V življenju pride trenutek, ko lestvica ni več tako pomembna. Po pravici povedano ne vem, na katerem mestu sem. Četrtem? Petem? Tretjem? Danes mi mesto na lestvici ni več tako pomembno,'' je povedal Federer, ki trenutno zaseda peto mesto lestvice ATP.

Pokoj ne pride v poštev

Federer je že večkrat poudaril, da si želi zaigrati na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Švicar bo takrat star 35 let. Na vprašanje, ali se bo upokojil, če se bo njegov položaj na lestvici še poslabšal, je Federer odvrnil: ''Ne. Lleyton Hewitt je lep primer. Položaj mu ni pomemben, ali je 170., 20. ali peti. Preprosto uživa v igri,'' je povedal Švicar in dodal, da je takšnega položaja vajen.

''Nimam težav s kritiko. Pričakujem le, da bodo ljudje iskreni. Ta situacija ni nova zame. Leta 2009 in 2010 so ljudje govorili 'osvojil je vse, konec je z njim'. Več kot jih komentira, večja je možnost, da nekdo reče nekaj neumnega,'' je dodal Federer.

''Pogrešam rivalstvo z Nadalom''

Maestro je spregovoril tudi o dolgoletnem rivalstvu z Rafaelom Nadalom, s katerim sta v karieri odigrala že 30 obračunov. ''Za igralce kot sem jaz ali Nadal ni pomembno, ali si uvrščen na drugo ali peto mesto. Pomembna je le številka ena. Ni pomembno, da si med favoriti, pomembno je, da verjameš v zmago,'' je povedal 31-letnik in dodal: ''Takšnega rivalstva ne bo nikoli več. Niti rivalstvo med Björnom Borgom in Johnom McEnroejom, kjer je bil eden levičar in drugi desničar. Murray in Đoković sta si zelo podobna. Rafa in jaz sva popolno nasprotje in to je tisto, kar je navijačem tako všeč. Najino rivalstvo še ni končano. Prepričan sem, da bo ponovno oživelo. Pogrešam ga,'' je zaključil Federer.

Nekaj izjemnih točk, s katerimi je postreglo rivalstvo ''Fedal'':

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.