Šport
68085 ogledov

Tako danes izgleda ena najboljših športnic vseh časov

monika seleš Twitter
Nekdanja prva igralka sveta je dopolnila 47 let.

Monika Seleš je nekdanja številka ena svetovnega tenisa. V karierj je osvojila 53 turnirjev, med njimi tudi devet grand slamov, tri zaključne turnirje WTA Finals in olimpijski bron (2000). Sedeminštiridesetletnica je večji del kariere tekmovala pod jugoslovansko zastavo, preden je leta 1994 prevzela ameriško državljanstvo.

Prvo turnirsko zmago je osvojila leta 1989, ko je v finalu peščenega turnirja v Houstonu ugnala Chris Evert. Prva zmaga na grand slamih je sledila na OP Francije leta 1990, ko je v finalu premagala veliko tekmico Steffi Graf.

Prav rivalstvo z Grafovo, v katerem je Srbkinja dominirala, je botrovalo enemu najhujših incidentov v športni zgodovini, ki se je zgodil leta 1993 v Hamburgu, kjer je Seleševo v hrbet zabodel duševno bolan navijač Grafove. Incident ji je pustil hude psihične brazgotine, kar je vplivalo tako na njeno igro kot zunanji izgled.

Po napadu je pridobila kar nekaj kilogramov, kar je izzvalo številne kritike, vseskozi pa so jo obkrožali dvomi glede njene fizične pripravljenosti. Odvečnih kilogramov se je uspela znebiti šele po koncu aktivne športne poti, tako da 47-letnica danes izgleda kot povsem druga oseba. 

Pred desetimi leti je napisala knjigo, v kateri je razkrila, kako je po večletnem boju spet prevzela nadzor nad svojim telesom. "Sodelovala sem z najboljšimi strokovnjaki, a mi ni uspelo. Poskusila sem vse diete, a so se stvari začele obračati šele, ko sem spoznala, da sama krojim svojo usodo, ne moj svetovalec, trener ali družina," je ob promociji knjige povedala za Associated Press.

Šele sčasoma je ugotovila, da je bilo nihanje telesne teže tudi posledica travmatične izkušnje. "Najela sem fantastične prehranske svetovalce, vendar nihče ni znal razvozlati izvora mojih čustev," je dejala.

K naraščanju teže je pripomoglo še skrivno uživanje nezdrave hrane, ki je postala njena odvisnost. "Čudno sem se počutila, ker nisem imela nadzora nad nečim tako preprostim, kot je hrana. Na igrišču sem bila hladna ko špricer, istočasno  pa nisem mogla nadzorovati, kaj nesem v usta. Bilo me je sram, ker so me ljudje videli kot psihološko močno igralko," je priznala.

Grozljivka v Hamburgu

Tedaj komaj 19-letna Seleševa, najboljša igralka na svetu in aktualna zmagovalka OP Francije, OP ZDA in OP Avstralije, se je za preboj v polfinale turnirja v Hamburgu merila z Magdaleno Maleeva. Prvi niz je dobila z izidom 6:4, v drugem pa se je po zaostanku z 0:3 vrnila v igro in povedla s 4:3. Med premorom po sedmi odigrani igri je na igrišče pritekel Günter Parche in jo s 23 centimetrom dolgim nožem zabodel v predel med lopaticama.

Seleševo, ki je utrpela 1,5 centimetra globoko rano, so nemudoma odpeljali v bolnišnico. Čeprav se je poškodba zacelila v samo nekaj tednih, so bile psihološke rane precej globlje. Na igrišča se je vrnila šele dobri dve leti kasneje.

Napadalec je bil duševno moten

Osemintridesetletni Parche je bil fanatičen navijač Steffi Graf, nekdanje številke ena svetovnega tenisa, ki je pred prebojem mlade konkurentke na prvem mestu lestvice preživela rekordnih 186 zaporednih tednov od leta 1987 do 1991. Z vzponom Seleševe je Gafova izgubila primat v teniškem svetu.

monika seleš | Avtor: Twitter Twitter
Čeprav je bila v medsebojnih dvobojih vselej konkurenčna mladi izzivalki, je Seleševa pred incidentom dobila kar tri od štiri finalov na grand slamih. Parche tega ni mogel sprejeti, zato je poskušal Seleševo fizično poškodovati. Zaradi napada je pol leta kasneje sedel na zatožno klop, vendar je sodišče ugotovilo, da je duševno bolan, zato z izjemo šestmesečnega obdobja, ki ga je preživel v priporu, kazni ni prestajal za rešetkami, temveč je naslednji dve leti preživel na oddelku psihiatrične bolnišnice. "Kakšno sporočilo smo s tem poslali svetu? Gospod Parche je priznal, da me je zalezoval, me zabodel enkrat in me poskusil zabosti še drugič, zdaj pa sodišče pravi, da mu ni treba v zapor. Vrnil se bo k svojemu življenju, medtem ko jaz okrevam po napadu, ki bi me lahko stal življenja," je takrat sporočila ogorčena Seleševa.

Podrobnosti incidenta je pred časom za srbski Telegraf opisal novinar Čeda Šoškić. "Še nikoli prej se ni zgodilo, da bi psihično bolan človek pritekel na igrišče, poškodoval teniško igralko in jo tako oropal kariere. Monika ni bila samo fizično poškodovana, v njej se je naselil strah. Ta človek ji je sledil več dni, kar so tudi prijavili policiji. Še ena otežujoča okoliščina je bila tudi bolezen njenega očeta, kar jo je zelo prizadelo. Vse to jo je oddaljilo od tenisa. Dolgo je potrebovala, da se je vrnila," je povedal.

Na igrišča se je vrnila šele avgusta 1995 in čeprav je v nadaljevanju kariere nanizala še nekaj uspehov, so dnevi njene pravlade minili. Pred napadom je v finalih grand slamov zbrala osem zmag in samo en poraz. Po napadu je zaigrala v štirih finalih največjih turnirjev, a osvojila le enega. Dvakrat je morala v finalu priznati premoč Grafovi, ki je s tem medsebojno razmerje zmag in porazov v velikih finalih izenačila na 3:3. Nemka, ki je ob odsotnosti Seleševe osvojila štiri zaporedne grand slame, je napad rojaka ostro obsodila, tekmico pa je obiskala v bolnišnici, kjer se ji je opravičila v imenu celotnega nemškega naroda.

 
Komentarjev 4
  • liranoc 08:40 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • nibbmangcont 05:01 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Marjan Podlogar 09:46 04.december 2020.

    Zagotovo je bila v tistem času najboljša teniška igralka, žal pa ji je psihopat uničil kariero in spremenil njeno osebnost. Upam, da je našla notranji mir.