Šport
52 ogledov

Teja Belak tik pod zmagovalnim odrom

teja belak gimnastika Reuters
Mlada telovadka Teja Belak, ki je na evropskem prvenstvu v Moskvi postala prva Slovenka v zgodovini z uvrstitvijo v finale najboljše osmerice, to ji je uspelo na paradnem orodju preskoku, je v današnjem finalu uspešno nastopila in z oceno 14,166 točke pristala tik za stopničkami na četrtem mestu. Sašo Bertoncelj je končal na sedmem mestu na konju z ročaji.

Za razliko od kvalifikacijskega nastopa, ko je še ne 19-letna telovadka Teja Belak lovila svoj prvi finale na velikih tekmovanjih in je imela ogromno treme, je danes oba skoka oddelala dobro. "Zjutraj pred nastopom sem ravno ugotavljala, da sem veliko manj živčna kot v četrtek, a prava živčnost se je pokazala šele v tekmovalni dvorani, ko smo čakali na nastop," je uvodoma z nasmehom do ušes v moskovskem olimpijskem športnem centru povedala Belakova, ki je s četrtim mestom, razdelila si ga je z Izraelko Ofir Nezer, prišla do uspeha kariere. Zmagala je Švicarka Giulia Steingruber.

"Bolje bi že težko"

"Res si niti v sanjah nisem mislila, da lahko posežem tako visoko. Ob dobrem nastopu sem pričakovala šesto, sedmo mesto, pa še to le, če kakšna od tekmic pade. A pokazalo se je, da sem odlično pripravljena, oba skoka sem naredila zelo dobro, bolje bi že težko," je dodala Ljubljančanka.

Belakova je danes v finalu nastopila že druga po vrsti, nato pa je spremljala, kaj bodo naredile tekmice: "Živčna nisem bila nič, saj sem vedela, da do kolajne ne morem. Svoje sem dobro 'oddelala' in to je najpomembnejše. A res si nisem mislila, da lahko pridem kar do četrtega mesta. Zdaj mi je malo žal, da nisem jurčenku dodala še pol obrata, saj vidim, da bi bilo to dovolj za kolajno. A nikoli ne moreš vnaprej vedeti, kaj se ti bolj izplača. Več tvegati ali pa se raje bolj posvetiti izvedbi. A zdaj sem še bolj motivirana in zagotovo bom še bolj trdo trenirala."

Trener z zelenimi lasmi

S širokim nasmehom - in z zelenimi lasmi - je tekmo spremljal tudi trener Andrej Mavrič: "Že pred nekaj meseci, ko smo se pogovarjali, kaj bo na evropskem prvenstvu, sem Teji obljubil, da ob morebitni uvrstitvi v finale na tekmo pridem z zelenimi lasmi. Ker ji je uspelo, sem tudi jaz danes izpolnil obljubo in zato sem malo zelen."

"Glede na to, da v finalu ni triminutnega ogrevanja, je bil danes njen nastop odličen. Tudi četrto mesto je več, kot smo sploh lahko pričakovali. Jaz nimam nad njenim nastopom nobenih pripomb," je še v smehu dodal Mavrič.

Bertoncelj izpustil priložnost za stopničke

Bertoncelj svetovni pokal Doha Aspire Dome Katar gimnastika konj | Avtor: Reuters Reuters
Napaka pri prvini wu je Sašu Bertonclju danes odnesla ne le stopničke, morda celo zmago. Z oceno 15 točk je zasedel sedmo mesto. Zmagal je Britanec Daniel Keatings (15,600), ki je tako končal petletno prevlado Madžara Krisztiana Berkija na tem orodju. Olimpijski in svetovni prvak Berki je bil drugi s 15,533 točke. Že dolgo na velikem tekmovanju ni bilo tako izenačene in težke tekme na konju z ročaji.

"Pričakoval sem takšno tekmo. Vedel sem, da bom moral za kolajno vajo narediti dobro. Škoda, res škoda, saj sem do napake telovadil odlično. Sploh ne pomnim, kdaj sem nazadnje tako dobro telovadil in če ne bi malo 'podrajsal' z zadnjico po konju, bi verjetno wuja lahko še normalno izvlekel," je takoj po tekmi dejal telovadec Narodnega doma in dodal: "Šlo je po mojem za centimeter ali manj. Škoda. Brez tega bi bila tekma še bolj zanimiva, saj sem pri tej napaki izgubil pol točke."

Glede na izenačenost finalistov na konju, je takšna napaka Bertonclja takoj oddaljila od zmagovalnega odra: "Ne samo, da sem zaradi napake pri wuju izgubil medaljo, vprašanje je, če nisem zaradi tega izgubil celo prvega mesta. A enostavno je bila danes tako dobra oziroma močna tekma, da če nisi bil popoln, nisi imel možnosti za medaljo."

EP v Moskvi, finale:

Preskok (ženske):

1. Giulia Steingruber (Švi) 14,750
2. Larisa Iordache (Rom) 14,466 
. Noel van Klanveren (Niz) 14,466 
4. Teja Belak (Slo) 14,166
. Ofir Nezer (Izr) 14,166 
6. Chantysha Netteb (Niz) 13,533 
7. Marija Paseka (Rus) 13,499 
8. Tijana Tkalčec (Hrv) 13,183 

Konj z ročaji (moški):

1. Daniel Keatings (VBr) 15,600 
2. Krisztian Berki (Mad) 15,533 
3. Max Whitlock (VBr) 15,500 
4. Alberto Busnari (Ita) 15,433 
5. Harutjum Merdinjan (Arm) 15,366 
6. Donna Donny Truyens (Bel) 15,133 
7. Sašo Bertoncelj (Slo) 15,000 
8. Filip Ude (Hrv) 14,266 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.