Šport
270 ogledov

Teniški as se je obrnil za pomoč k psihologu

nick kyrgios Epa
Strokovna pomoč za avstralskega teniškega igralca.

Avstralski teniški igralec Nick Kyrgios, ki na igriščih težko kroti izpade, se je obrnil po strokovno pomoč. Kot je povedal avstralskim medijem, se je za nasvet, kako obvladati svoje izbruhe, obrnil po pomoč psihologa.

"Začel sem hoditi na terapije, da bi si dvignil svojo psihološko trdnost. Temu zaradi treningov nisem posvečal nobene pozornosti. Odkar sem začel hoditi na psihološki pogovor, se počutim, kot da sem se znebil velikega bremena in da lahko o tem sproščeno govorim in da ni razlogov, da bi karkoli skrival," je 23-letnik dejal za dnevnik Canberra Times.

"Očitno sem imel kar nekaj težav, na in zunaj igrišč. Ni mi bilo lahko. Skupaj s trenerskim štabom sem se odločil narediti spremembe tudi v svojem tekmovalnem koledarju, saj sta bili zadnji dve sezoni enostavno preveč naporni in sem pregorel, tako psihično kot telesno," je dejal Kyrgios, ki ga je poškodba komolca po turnirju v Moskvi prisilila, da je predčasno sklenil sezono. Lansko sezono je končal s poškodbo stegenske mišice.

Temperamentni Avstralec, ki mu strokovna javnost ne oporeka velikega teniškega talenta, pozornost pleni s svojim nenavadnim obnašanjem na največjih turnirjih. Ni še pozabljen dogodek na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, na dvoboju s Francozom Pierre-Huguesom Herbertom.

nick kyrgios | Avtor: Epa Epa

Tega je Kyrgios sicer premagal s 4:6, 7:6 (6), 6:3, 6:0, a po tem, ko je izgubil prvi niz in zaostajal z 2:5. Kyrgios je dajal vtis, kot da se mu ne ljubi več igrati, ob tem pa se je prerekal z gledalci na tribunah, ki so ga zbadali. Najbolj bizaren trenutek se je pripetil, ko je vmes posegel kar sodnik Mohamed Lahyani, ki se je spustil s svojega stola ter Kyrgiosu namenil motivacijske besede. Ker je sodnika zmotilo pomanjkanje Avstralčevega truda, mu je dejal, da naj se bolj potrudi, češ da ve, da to ni njegova prava podoba.

Mednarodna teniška zveza (ITF) je Avstralca kaznovala s kaznijo 17.500 ameriških dolarjev zaradi njegovega nešportnega vedenja na turnirju v Queensu, ko je med polfinalnim dvobojem z Marinom Čilićem v času odmora s plastenko vode oponašal spolni akt.

Oktobra 2016 mu je ITF naložila dvomesečno prepoved igranja in skupaj okoli 40.000 dolarjev kazni zaradi številnih kršitev na turnirju v Šanghaju, med drugim namerne slabe igre.

Med najbolj neslavnimi izpadi Avstralca pa je tudi verbalni napad na nasprotnika - leta 2015 je namreč Švicarja Stana Wawrinko grobo žalil med dvobojem z nedostojnimi govoricami o njegovi izbranki, hrvaški teniški igralki Donni Vekić.

Kyrgios, ki je padel na 37. mesto na lestvici ATP, je letos status prvega avstralskega loparja moral predati najstniku, 19-letnemu Alexu de Minauru, na lestvici pa ga je prehitel tudi 29-letni John Millman.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.