Šport
11786 ogledov

Bolezen ne izbira, zvezdnica šokirala z razkritjem

caroline wozniacki Epa Danka ima za seboj eno najboljših sezon v karieri, ki jo je kronala s prvo lovoriko na grand slamih.
Eni najslavnejših športnic na svetu so nedavno diagnosticirali zelo resno bolezen.

Nekdanja številka ena svetovnega tenisa Caroline Wozniacki je pred začetkom OP ZDA izvedela, da boleha za revmatoidnim artritisom. Gre za kronično sistemsko bolezen, avtoimunske narave, ki prizadene predvsem sklepe ter številna druga tkiva in organe. 

"Na srečo zelo dobro poznam svoje telo, zato sem takoj vedela, da nekaj ni v redu," je po porazu proti Elini Svitolini, s katerim se je poslovila od zaključnega turnirja WTA Finals v Singapurju in končala letošnjo sezono, novinarjem povedala danska teniška zvezdnica.

caroline wozniacki | Avtor: Epa Epa
"Na začetku sem bila šokirana, saj sem se počutila kot ena najbolje fizično pripravljenih športnic na svetu. Mislila sem, da je vse samo v moji glavi, kar naenkrat pa sem se morala soočiti s tem. Poskušam ostati pozitivna. Obstaja več načinov za izboljšanje počutja, kar je dobra novica. Težko sem sprejela. Izvedela sem po OP ZDA (27. avgust - 9. september, op. a.). Takrat je postalo jasno. Obiskala sem enega najboljših zdravnikov na tem področju in pričela z zdravljenjem," je pojasnila 28-letnica.

"Situacija ni idealna, še zlasti za profesionalnega športnika. Potrebuješ načrt, ugotoviti moraš, kaj narediti in vse skupaj dobro raziskati. Na srečo se da marsikaj narediti. Bolezni se moraš zoperstaviti in se naučiti živeti s tem. To je to. Ponosna sem, da sem ostala tako pozitivna. Ne pustim, da bi me to preveč oviralo," je povedala Danka.

Razkrila je, da je pretirano utrujenost začutila po Wimbledonu. V Montrealu, kjer so se dekleta merila na prestižnem turnirju serije premier 5, se je nekega dne prebudila in rok ni mogla dvigniti nad glavo. Kljub temu se je udeležila še turnirja v Cincinnatiju, kjer je predala obračun drugega kroga. Po kopici zdravniških preiskav so ji diagnosticirali revmatoidni artritis, ki povzroča otekanje sklepov in kronično utrujenost.

"Na začetku sem bila šokirana, saj sem se počutila kot ena najbolje fizično pripravljenih športnic na svetu. Mislila sem, da je vse samo v moji glavi, kar naenkrat pa sem se morala soočiti s tem. Poskušam ostati pozitivna."

Caroline Wozniacki

"Med sezono nisem želela govoriti o tem, da ne bi druga dekleta mislila, da se počutim slabo in da imajo zato prednost. Počutim se dobro. Naučila sem se, kako ravnati po obračunih. Včasih se zbudim in ne morem iz postelje, drugič se počutim povsem običajno. Sploh nimam občutka, da sem bolna."

"Pri nekaterih ljudeh ima bolezen obdobje remisij, lahko celo izgine. Stanje se ne bo poslabšalo oziroma se bo to zgodilo zelo počasi. Medicina je zares izjemna, zato me sploh ne skrbi. Treba je le ostati pazljiv," je prepričana Wozniackijeva.

V poletnih mesecih je bilo v njeni igri moč opaziti konkreten padec forme, kar se je odražalo na rezultatih, saj se je kar na petih zaporednih turnirjih poslovila v drugem krogu. Pobrala se je na turnirju serije premier mandatory v Pekingu, kjer je osvojila tretjo lovoriko v sezoni in prvo po tem, ko je izvedela šokantno novico.

 | Avtor: Epa Epa
"Zmaga v Pekingu mi je pomenila ogromno. Spraševala sem se, ali bom lahko še kdaj igrala v tako dobri formi. Zdravniki so bili res izjemni. Pravijo, da lahko počnem, kar hočem. Treba je poslušati svoje telo. Pomemben je tudi psihološki del. Moraš verjeti vase. Lovorika v Pekingu me je navdala s prepričanjem, da me nič ne more ustaviti. Vem, da je na svetu ogromno ljudi, ki se borijo s to boleznijo. Upam, da se bodo zgledovali po meni in spoznali, da če lahko jaz, potem lahko tudi oni," je sklenila teniška zvezdnica.

Wozniackijeva je nekdanja prva igralka sveta, ki je na vrhu lestvice preživela 71 tednov. Nazadnje je bila številka ena od 29. januarja do 25. februarja 2018. Januarja je dosegla največji uspeh v karieri, ko se je v tretjem finalu naposled veselila prve lovorike na grand slamih. V finalu OP Avstralije je ugnala aktualno številko ena Simono Halep.

Sezono, v kateri je osvojila tri lovorike, bo končala bodisi na tretjem bodisi na četrtem mestu računalniške teniške lestvice.

Caroline Wozniacki OP Avstralije | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice